Články
20.09.2009 - Iva Veselá
Výmysly a skutečnosti - je hnědý cukr lepší než bílý?
Existuje mnoho populárních výmyslů a mylných představ o vlivu některých jídel na naše zdraví a pohodu; většina z nich si odporuje. Protože je spousta odporujících si informací, nelze se divit, že mnoho lidí je zmateno, které jídlo je dobré a které špatné.
Jak je to tedy s cukrem?
Hnědý cukr není tak vysoce rafinovaný jako bílý. Znamená to, že hnědý cukr obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, které se během zpracování bílého cukru ztrácejí. Množství těchto látek v hnědém cukru je však velice malé a hnědý cukr stejně jako bílý má vysokou energetickou hodnotu a není základní součástí zdravé výživy. Další "hnědé" potraviny jsou zdravější. Neloupaná rýže a celozrnný chléb poskytují významně větší množství živin a vlákniny než bílý chléb z vymílané mouky a loupaná bílá rýže.
Doporučení - používat obilné slady, javorový sirup, melasu apod.
Čím sladíte vy? Podělte se s námi! v diskusním fóru!.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Co působí našemu tělu skvalenJak číst obaly potravin 1. část
Jak poznám, že jím správně?
Jak si upéct domácí chlebík?
Stravování budoucích maminek
Diskuze
sladidlo
Já používám med, javorový sirup, melasu nebo sušenou stévii a jsem vykrytá :-)
20.09.2009 16:24

