Články

 

22.11.2009 - Iva Veselá

Co působí našemu tělu skvalen

1861ZjA.jpg


Skvalen je tukovou složkou například amarantu nebo olivového oleje. Důležitou vlastností skvalenu je skutečnost, že brání nadbytečné tvorbě cholesterolu v organismu. Zařazení potravin s amarantem do jídelníčku tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.

 

Co dělá skvalen krysám?

Na oleji založené pomocné látky ve vakcínách se ukázalo, že způsobují intenzivní nepolevující imunitní reakce po dlouhou dobu. Studie zveřejněná v American Journal of Pathology demonstrovala, že jediná injekce s pomocnou látkou skvalen do krys spustila „chronický, imunitním systémem zprostředkovaný kloubní zápal“, známý také jako revmatická artritida. Výzkumníci došli k závěru, že studie nastolila otázky o úloze pomocných látek u chronických zápalových onemocnění.

 


Co dělá skvalen lidem?

Váš imunitní systém rozpoznává skvalen jako olejovou molekulu tělu vlastní. Nachází se v celém nervovém systému a mozku. V podstatě můžete konzumovat skvalen v olivovém oleji a nejen, že ho váš imunitní systém rozpozná, budete také mít prospěch z jeho antioxidačních vlastností.


O skvalenu podrobněji

Skvalen je přirozená látka živočišného i rostlinného původu, která je známa již téměř sto let. Je hlavní složkou jaterního tuku malých žraloků žijících v hlubokých chladných vodách jižního Pacifiku. Po objevení složení skvalenu (jde o nenasycený uhlovodík, C30H50) v r. 1931 zájem o tuto sloučeninu vzrostl, neboť existovala domněnka, že umožňuje žralokům přežít v hloubkách 500–1 000 metrů.


Skvalen se tvoří v těle v játrech (syntéza de novo) a dále se přijímá stravou (dietetický skvalen). Vzhledem k tomu, že je skvalen meziproduktem biosyntézy cholesterolu, má velikost dietetického příjmu vliv na hladinu cholesterolu v těle (celkový a VLDL-cholesterol). Pokud se skvalen přijímá do určité dávky (pravděpodobně nepřesahující 1 g/den), dochází ke zvýšenému vylučování cholesterolu z těla, které tento příjem doprovází.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Proč jsou ve Středozemí zdravější?

V zemích kolem Středozemního moře se na základě epidemiologických vyšetřování zjistil podstatně nižší výskyt rakoviny (především rakoviny prsu u žen) než v ostatních vyspělých zemích. Za hlavní faktor tohoto zjištění se považuje vysoká konzumace olivového oleje. Olivový olej obsahuje řadu tzv. fytonutrientů, mezi které patří i skvalen. A právě skvalenu se přisuzuje tento pozitivní účinek olivového oleje.

 

Dosud se většina informací o účincích skvalenu získávala z epidemiologických pozorování a z pokusů prováděných na laboratorních zvířatech. Kromě vlivu na metabolismus cholesterolu se skvalen vyšetřuje z hlediska antioxidační ochrany pokožky a zraku, detoxikace xenobiotik a rakoviny.

 

Vzhledem ke svým účinkům na organismus lze skvalen zařadit mezi tzv. nutraceutika. Na světovém trhu je k dispozici skvalen ve formě kapslí obsahujících 500 nebo 1 000 mg skvalenu v jedné kapsli. Skvalen pro jejich výrobu se získává z jaterního tuku žraloků nebo z palmového oleje. V zemích, kde není vysoká konzumace olivového oleje, by strava obohacená o přirozené zdroje skvalenu (amarantová semena, obilné klíčky aj.) mohla zajistit vyšší příjem skvalenu, který by byl srovnatelný s příjmem skvalenu v zemích s vysokou spotřebou olivového oleje.

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.54 bodů z pěti


Čtěte také:

Co byste měli u chleba sledovat 
Jak číst obaly potravin 1. část 
Jak potraviny působí na léky? 
Výmysly a skutečnosti - jsou ústřice afrodiziaka? 
Výmysly a skutečnosti - zvýší konzumace rybího masa vaši inteligenci? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny