Články

 

21.03.2013 - Iva Veselá

Co je to rukola, mangold, polníček...?

2317ZTR.jpg

Takto vypadá rukola.

 

Že existuje hlávkový nebo čínský salát, to jistě každý ví a možná i vy tuto zeleninu často konzumujete. Můžete si ale rozšířit obzory a hlavně obohatit váš jídelníček o další chutné druhy zeleniny, které zatím stojí ještě trochu v pozadí. Dají se přidat nenásilně k mnoha pokrmům a vy tak můžete do těla "dostat" plno cenných látek, kterých není nikdy dost. Stačí si je posekat a přidávat například na obložený chleba a pokud je posekáte hodně najemno můžeme jimi posypat těstoviny, rizoto, zeleninová jídla a podobně - fantazii se meze nekladou.

 

Rukola

Rukola (Rucola selvatica) je rostlina z čeledi brukvovitých, má neobvyklou, těžko popsatelnou ostřejší a štiplavější chuť, která dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně pak saláty, zeleninové pokrmy, těstoviny, rizota. Rukola se většinou konzumuje syrová, dá se ale také podusit na olivovém oleji s česnekem - v této úpravě se podává jako samostatná příloha. Má drobné lístky podobné listům pampelišky, které se pouze otrhají, opláchnout a jsou připraveny ke konzumaci. Rukola je stále populárnější bylinka, ovšem je problém sehnat u nás semínka. Pokud ji chcete mít na své zahrádce, kupte si trs rukoly v květináčku, který je běžně dostání k obchodech v oddělení zeleniny stejně jako ostatní druhy bylinek jako pažitka, petrželka a tento trs si zasaďte. Dá se také přesadit do truhlíku a pěstovat na balkoně nebo na venkovním parapetu. Lidé si často rukolu pletou s jí velmi podobnou rostlinou - roketou setou, jde ale od dvě odlišné rostliny.

 

 

V případě dotazů ohledně hubnutí, výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Roketa
Na rozdíl od rukoly jsou semínka rokety (Eruca sativa) k sehnání běžně. Roketa také patří do čeledi brukvovitých, má drobné lístky, na rozdíl od rukoly jsou oválnější bez pro rukolu typického ostrého vykrajování a dá se snadno vypěstovat. Příprava a konzumace je stejná jako u rukoly -také velmi podobně chutná.
Pěstování rokety je opravdu jednoduché, je to podobné jako u řeřichy. Na talíř dáme navlhčenou vatu, tu posypeme rovnoměrně semínky rokety a necháme klíčit na světlém místě. Po dvou týdnech můžete sklízet maličké lístky. Lépe se jí ale daří v truhlících v rašelině, kde se lépe rozroste (sklízíme asi za měsíc). Velmi dobře roste na zahrádce, kde ji vséváme do řádků dvacet centimetrů od sebe.

 

Polníček

2318ZDY.jpg

Tato salátová zelenina má mladé aromatické listy, které mají oříškovou příchuť. Je biologicky významnější než hlávkový salát a má silné účinky při posilování imunity organismu. Podporuje krvetvorbu, zvyšuje výkonnost a vitalitu, působí protistresově, aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Obsahuje vitamin A, C, E, železo, hořčík, betakaroten, kyselinu listovou. Tato směs přírodních látek ho předurčuje jako zeleninu pro lidi se srdečními obtíženi, kteří jsou náchylní k k infarktu a celkově pro všechny, kteří potřebují zlepšit soustředění a vitalitu.
Ke konzumaci se hodí rostliny s malým počtem lístků, čím jsou menší, tím jsou aromatičtější. Při kuchyňském zpracování nejdříve odstraníme poškozené nebo zvadlé listy, odřízneme kořen a propereme ve studené vodě. Listy jsou křehké, dáváme proto pozor, aby se nepomačkaly, jinak ztratí šťavnatost. Upravujeme jako salát s různými druhy zálivek.

 

Mangold

2319Y2R.jpg
Mangold je zelenina podobná špenátu a také se jako špenát připravuje. Větší a starší listy bývají poněkud tužší, takže z nich odstraníme řapík (řapík se pak může zpracovat jako chřest), malé lístky konzumujeme celé. Hodí se do salátů, polévek, omáček. Mangold obsahuje vitaminy B, A, C a minerály jako draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Drobné lístky přidáme do polévek, omáček nebo salátů. Mangold je nenáročný pro pěstování na zahrádce, stačí půdu posypat semínky. Když pak na záhonku necháme mangold vykvést a vysemenit, můžeme mít neustále nové výhonky naprosto bez práce. Mangold je také velmi odolný a tak časně zjara a dlouho do podzimu se můžeme těšit z úrody.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 4.37 bodů z pěti


Čtěte také:

Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví? 
Mýty a nejasnosti kolem GI 
Příprava švestiček Umeboshi 
Stravování budoucích maminek 
Známé i neznámé sojové výrobky 


Diskuze

Eva

No každý na zeleninu není, já ano. Rukola je fajn, pokud ji seženu, mám ji na všem, k čemu se relativně hodí. Její chuť je ve srovnání s jinou zeleninou, nenapodobitelná.

01.04.2012 11:08
Iggy

Lopuchy???

Prave jsem dojedl cerstve listky rukoly z vlastni zahrady a je to mnjamka. Vrele doporucuji

12.12.2009 09:57
Ivča

zelenina

No nevim jestli zrovna brokolici plevelila naše babička :D, ale každopádně někdy za pár zelených listů chtějí docela velký peníze...no, marketing funguje dobře:)

06.01.2009 17:06
hajzl

lopuchy

jo jo, driv to vsechno rostlo (vcetne brokolice) prababicce na zaprazi a ta to motykou vykopavala na kompost mezi ostatni plevel...dnes uz lidi nevedi, co by samou \"zdravosti\" strcili do huby :o)

06.01.2009 15:32
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny