Články

 

29.05.2012 - Iva Veselá

Jsou všechny jogurty tak zdravé?

 

Dnes si vezmeme pod lupu sladké mléčné výrobky. Za poměrně velké zlo považuji nejrůznější mléčné dezerty, které jsou nabízeny dětem. Mléčný krém Zott Monte má snad všechny necnosti – je energeticky bohatý, tučný a sladký. Jedna porce má sice jen 506 kilojoulů, ale to je množství asi tak na pět kávových lžiček, takže dítě dezert velmi rychle sní a téměř ani nezaregistruje, že něco snědlo. Potraviny tohoto typu vedou k neuvědomělému přejídání.

 

Obsahuje cukr?

U jogurtů a tvarohů je nejen při hubnutí důležité zjistit, zda neobsahují cukr. Vhodnější jsou jogurty či tvarohy slazené přírodním sladidlem (např. javorový sirup), občas lze zvolit výrobek s náhradními sladidly. Mají sice o něco více tuku než ty s „nulou“, ale díky tomu i lepší chuť a vyšší schopnost zasytit. Paradoxní je, že jsou odtučněné výrobky slazené řepným cukrem. Něco takového nedává smysl, mají pak více kilojoulů než polotučné.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních komplikací kontaktujte výživového poradce.

 


Kam jogurt zařadit do jídelníčku

Většina lidí žije v představě, že jogurt je při hubnutí ideální snídaně. Ne tak docela. Větší pocit sytosti navodí pečivo se sýrem

a čerstvou zeleninou anebo ovesná kaše s oříšky než jogurt - ten je pak ideální na dopolední či odpolední svačinu. Nicméně při nedostatku času nebo u lidí, kteří bývali zvyklí nejíst ráno vůbec a teprve si na snídaně zvykají, je lepší dát si jogurt než snídani úplně vynechat.

Dobrým základem snídaní, ale i svačin nebo večeří, může být tvaroh, který má třikrát víc bílkovin než jogurt. Ten je zase zdrojem probiotik, která udržují činnost střev v dobrém stavu. Působí i celkově na zvýšení obranyschopnosti organismu. Je tedy vhodné zařazovat do jídelníčku pokud možno oba typy výrobků.

 

Jakým jogurtům se určitě vyhnout

  • Dobrá máma krémová (Danone)
  • Mléčná rýže (Mlékárny Kunín)
  • Jihočeská lahůdka (Madeta)
  • Monte (Zott)
  • Lipánek Maxi (Madeta)
  • Pribináček velký (Pribina)

Tyto výrobky jsou velice tučné, zbytečně sladké a například u Lipánka maxi nebo Pribináčka i příliš velké. Pribináček je tak tučný a sladký výrobek v nesmyslně velkém balení, že by se mu měli vyhýbat nejen lidé usilující o redukci hmotnosti, ale také štíhlí lidé děti. Konzumuje je velmi zřídka!

 

Nenavykejte děti na sladké

Mléčné výrobky, zejména zakysané, jsou velmi vhodné i pro dětskou výživu. Je přitom dobré dítě zvykat na co nejpřírodnější

chutě a naopak nezvykat je na chuť sladkého. V pozdějším věku by se jí jen těžko zbavovaly. Pokud sní dvouleté dítě bez protestů čistý bílý jogurt s nakrájeným čerstvým ovocem nebo i jen samotný, je to velká výhra. Naopak podbízení se výrobců dětským chutím tím, že k jogurtu jsou přibaleny barevné bonbóny, je kontraproduktivní. Čím méně barviv, aromat a dalších dochucovadel se do dětského organismu dostává, tím lépe.

 

(foto)


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je lepší, máslo nebo margaríny? 
Jak si udržet v zimě zdravíčko? 
Jak si upéct domácí chlebík? 
Voda a sušina v potravinách 
Výmysly a skutečnosti - je hnědý cukr lepší než bílý? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny