Články

 

17.02.2009 - Iva Veselá

Slovníček zdravé výživy od A po Z

1949OWR.jpg

 

Pojmů, které se týkají zdravé výživy, je mnoho, ale vybrali jsme pro vás ty zajímavé. Pro někoho následující slova budou známá a máte je již zažitá, pro někoho některá mohou být novinkou.

 

Aditiva

Aditiva, tzv. "éčka" jsou látky označené kódem E a třímístným číslem. V posledních letech strašáci zastánců zdravé výživy. Systém "éček" má ve skutečnosti chránit spotřebitele a byl ustanoven jako databáze povolených a prozkoumaných přísad do potravin. Aditiva se dělí do několika kategorií a i přes snahu zařadit do seznamu látky neškodné, jsou o škodlivosti některých z nich vedeny dalekosáhlé spory.

 

Bioprodukt

Surovina rostlinného nebo živočišného původu získaná v ekologickém zemědělství, tzn. přírodními postupy bez použití chemických látek. Taková surovina je určena k výrobě biopotravin a dalších ekologických výrobků. Viz. Co je bio.

 

Cizrna

Cizrna (neboli římský hrách) luštěnina tvořící drobná hranatá zrnka nažloutlé barvy. Je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku, vápníku, hořčíku a manganu. Z vitamínů v ní najdeme zejména karoten a kyselinu listovou.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Detoxikace

Detoxikace, detoxifikace, detox znamená očištění organismu (z lat. "de" od, roz, zrušit a "toxon", jed). Obecně jde o jakoukoliv očistnou kůru umožňující organismu zbavit se nastřádaných škodlivin a regnerovat se. Ve většině náboženských tradicích jsou známy půsty, které umožňují tuto očistu snížením příjmu potravy (=nižší příjem živin i škodlivin, uvolněné rezervy těla). V rámci detoxifikačních kůr se často používají bylinky povzbuzující činnost jater a ledvin jako hlavních orgánů zpracovávajících škodliviny.

 

Enzymy

Jedná se o biologický katalyzátor (biokatalyzátor) bílkovinné povahy. Provoz těla i buňky je zcela závislý na přítomnosti obrovského množství enzymů, která řídí metabolismus, dýchání, růst apod.

Enzymy lze výhodně využívat i mimo biologické prostředí, například k výrobě komplikovaných chemických látek (především léků), anebo jako součást pracích prášků, kde mohou pomáhat např. odstraňovat mastné skvrny.

 

Fermentace

Jiný název je kvašení, resp. proces, který využívá kvasinek. Jedná se o proces umožňující úpravu chutí a dosažení vyšší kvality potravin pomocí chemických procesů ve vhodném prostředí a za kontrolované přítomnosti mikroorganismů (kvasinek, plísní).

 

Glukóza

Cukr, který je hlavním zdrojem energie v těle a v jehož formě jsou sacharidy přenášeny krví. Patří mezi tzv. monosacharidy.

 

Imunitní systém

Obranný systém organismu zahrnuje různé typy bílých krvinek a protilátek určených k oubraně a boji proti infekci nebo napadení cizorodými látkami (antigeny). Při takzvaných auto imunitních onemocněních považuje imunitní systém za cizorodé i některé látky tělu vlastní. Následkem nesprávné činnosti tohoto systému dochází ke vzniku chorobných stavů s nejrůznějšími příznaky. Viz. Přednáška - Imunita a výživa

 

Jogging

Vytrvalý běh mírné až střední intenzity trvající alespoň 30-40 minut, nejlépe na měkkém podkladu (třeba v lese). Nutné je mít vhodné pružné běžecké boty s pevným opatkem, abyste si neničili klenbu plosky nohy a šetřili klouby dolních končetin. Je možné také běhat v tělocvičně na běžícím pásu. Nedoporučuje se běhat na tvrdém podkladu, např. po silnici.

 

Krevní cukr

Jde o cukr, který je obsažen v krvi a vznikne trávením sacharidů. Například konzumací sladkostí velmi rychle zvýšíte jeho vzestup. Krevní cukr je poté odebírán buňkami tkání a slouží jako zdroj energie. Vstřebávání tohoto cukru slouží známý inzulín, který se uvolňuje, dojde-li ke zvýšení hladiny cukru.

 

Lepek

Lepek (neboli gluten) je bílkovina přítomná hlavně v obilninách. Zvláště v pšenici, ječmenu, žitě a ovsu, a tím i v četných potravinách vyrobených z mouky, například v chlebu, sušenkách, koláčích a těstovinách. Lidé trpící nesnášenlivostí lepku nemohou tuto bílkovinu trávit a musí dodržovat bezlepkovou dietu, aby nedošlo k poškození střev. Takové poškození způsobuje celiakii (zejména u dětí) a může být příčinou chudokrevnosti a neplodnosti.

 

 

 

Metabolismus

Slovem metabolismus se označuje souhrn biochemických pochodů v těle. Metabolické procesy mohou být anabolické (stavební proces) nebo katabolické (rozklad).

 

Nori

Řasa Nori patří mezi nejrozšířenější řasy. Díky její vynikající chuti je často používána k výrobě tradičního japonského suši, ale také k ochucování a zdobení japonských jídel. Jako ostatní řasy jsou úžasné zdroje minerálů, vitamínů, bílkovin a chlorofylu. Všeobecně mořské řasy pomáhají detoxikovat organismus. Měly by být konzumovány raději v menších množstvích, ale pravidelně.

 

Okara

Okara je drť sójových bobů vznikající při výrobě sójového mléka. Okara se může péci a chutná podobně jako kokosové ořechy. Můžemi ji přidávat jako vlákninu do koláčů nebo jiného sladkého pečiva stejně jako do klobás.

 

Prebiotika

Jsou potravou pro prospěšné střevní bakterie. Jedná se o sacharidy, které jsou pro člověka pro člověka nestravitelné. Bakterie v tlustém střevě z těchto sacharidů získávají energii pro svůj život a jako odpadní produkt přitom vznikají malé organické kyseliny. Ty fungují zase jako důležitý zdroj energie pro buňky stěny střeva.

 

Reiki

Slovo reiki znamená "univerzální životní energie" a léčení spočívá v přenášení léčivé energie z dárce na příjemce. Léčitelé většinou získávají svou schopnost takto léčit studiem u učitele "mistra reiki". Terapeut absolvuje postup nazývaný "naladění", který má uvolnit kanál, jímž může proudit léčivá energie. Léčitelé se také učí speciální "práci rukou", užívanou během terapeutických sezení. Léčitel bude pokládat ruce na vaše tělo a intuicí hledat nejvýhodnější polohy k předávání léčivého proudu energie.

 

Sladovit

Často používané sladidlo v makrobiotické a vegetariánské kuchyni. Sladovit je sušený přírodní výtažek z naklíčeného ječmene, sladu. Obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a železo. Obsahuje stejně jako meď i určité procento jednoduchých cukrů.

 

Tofu

Používá se jako náhrada masa. Připravuje se ze sójového mléka vysrážením pomocí mořské řasy nigari. Je velmi kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku, železa. V prodejnách zdravé výživy nalezneme nepřeberné množství sýrů, pomazánek, salámů a masa vyrobených z tofu.

 

Vitariánství

Styl stravování, který povoluje výhradně konzumaci syrové zeleniny, ovoce a ořechů, semínek, speciálních druhů oliv a olivového oleje. Dle tohoto přístupu je vařená strava toxická a pro člověka absolutně nezdravá. Naopak syrová rostlinná strava údajně člověka zbaví všech obtíží a toxinů. Avšak výběr potravin je zúžen na minimum a s tím stoupá i pravděpodobnost výživových deficitů. Není možno pokrýt denní potřebu bílkovin, vápníku, některých vitaminů. Pokud člověk nedoplňuje svou stravu četnými výživovými doplňky, může po několika měsících dojít k vyčerpání rezerv organismu (například vitaminu B 12 a dalších faktorů) a klesá také výkonnost imunitního systému.

 

Živiny

Chemické látky nezbytné pro zachování života, které jsou většinou obsažené v potravě. Patří mezi ně bílkoviny, sacharidy a tuky.

 

Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je wasabi? 
Jak číst obaly potravin 1. část 
Jak na pitný režim - Metropol TV, pořad Lady M 
Proč se nemá během jídla pít? 
Voda a sušina v potravinách 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny