Články

 

27.06.2013 - Iva Veselá

Hovězí maso a cholesterol

 

Příjem cholesterolu v jídelníčku je velmi diskutovaným tématem. Nejvíce se spekuluje o příjmu cholesterolu z vajec a červeného masa. Jak je to s masem a jak často bychom ho týdně měli jíst?

 

Mnoho lidí se obává cholesterolu ukrytého v červeném masu a někdy se mu až zbytečně  vyhýbají. Hovězí maso samozřejmě může být součástí nízkocholesterolové stravy a určitě bychom ho neměli zavrhovat. Přestože patří mezi potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, záleží spíše na tom, kterou část hovězího masa použijeme.


Nutriční hodnoty hovězího masa

O hovězím masu jsem více psala ve článku Biohovězí jako prevence nemocí. Obecně platí, že čím více tuků se v něm skrývá, tím více cholesterolu maso obsahuje. Z hlediska nutričních hodnot je hovězí maso daleko vhodnější a výživnější než například vepřové. Hovězí je totiž bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, železa, karnitinu, CLA (konjugovaná kyselina linolová) a dalších minerálů.

 

ČTĚTE TAKÉ: Hovězí a ovčí maso v jídelníčku

 

Cholesterol v hovězím

Mezi kousky s nízkým obsahem cholesterolu patří hovězí panenka, svíčková a hovězí zadní. Například 100 gramů grilované roštěnky obsahuje pouze 56 mg cholesterolu, což je srovnatelné s drůbežím masem. Tyto hodnoty platí spíše u biohovězího nebo masa z domácích, u kterého je prokázaný znatelně nižší obsah cholesterolu než u hovězího masa z velkochovů. Dokonce se uvádí, že biohovězí obsahuje méně cholesterolu než běžné vepřové a drůbeží maso.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů k redukci hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

Jste to, co jíte!


Jak často hovězí maso jíst

Červené maso je vhodné při nízkocholesterolové dietě konzumovat 1x týdně. Jedná se o naprosto přijatelné množství. Zbytek bychom měli přijímat v bílém mase a rybách. Sportovci mohou i 2x týdně.

 

Kuchyňská úprava hovězího masa

Velkou roli ve výsledném obsahu cholesterolu a tuků v jídle hraje kuchyňská úprava masa. Snažme se snížit obsah cholesterolu tím, že z masa odkrojíme všechny viditelné tukové okraje a do pokrmu se snažme další tuky a cholesterol nepřidávat (máslo, smetana, sýry,…). Preferujte úpravu masa na suché pánvi nebo jen lehce zaprášenou olejem z rozprašovače, vaření (v osolené vodě či vývaru) nebo přípravu na kontaktním grilu.

Také oblíbené hamburgery nemusí být zapovězeným jídlem. Stačí použít libové maso, které si doma namelte nebo nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s kořením a pečte na pečicím papíru v troubě. Nemusíte použít ani gram tuku navíc. Pokud se maso chystáte upéct, vhodnou pomůckou je mřížka na pečení, díky ní může tuk odkapávat na pekáč, a můžete ho před konzumaci snadno odstranit.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Stejně tak můžete použít hovězí maso jako náplň do zapečeného lilku nebo cukety. Masovou směs stačí ochutit kořením, Shoyu sójovou omáčkou a není třeba přidávat další tuk navíc.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!



Image: piyato / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.67 bodů z pěti


Čtěte také:

HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv? 
Jak si připravit vlastní Gomasio? 
Jak si upéct domácí chlebík? 
Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví? 
Pivo z více pohledů 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny