Články

 

10.05.2010 - Iva Veselá

Kolik váží stres?

1842YjJ.jpg

 

 

Stres je neustálým průvodcem našeho života a obklopuje většinu z nás. Kromě toho, že v nadměrném množství může zvyšovat krevní tlak, snižova chuť na sex nebo negativně ovlivňovat vnitřní orgány, oslabuje celkovou imunitu a vyvolává agresivní chování.

 

Proč se stres objevuje?

Životní styl nás do něj přímo nutí - rychlé životní tempo, skloubení kariéry a péče o rodinu a partnera, časové problémy s dopravní zácpou, finančními problémy nebo jen s nepříjemnými přáteli či sousedy. I přesto si mnozí neuvědomují, že jsou pohlceny stresem, zatímco jim stres ničí nejen tělo, ale i život. Ohrožuje naši psychiku, fyzické zdraví, snahy zhubnout nebo něco v životě dokázat. Jsme jím prostě ochromeni.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Stresová dávka

Obecně je známo, že přiměřená dávka stresu je zcela přirozená a má i svá pozitiva. Zvýšená produkce hormonu adrenalinu zlepšuje paměť, zvyšuje bystrost a dodává energii. Ale je také obecně známo, že návaly stresu jsou v takové míře, že nadměrné vyplavení hormonu kortizolu oslabuje imunitní systém, naše orgány, má nebezpečný vliv na centrální nervovou soustavu a tyto aspekty se odráží v životě. Pro psychickou pohodu je velmi důležitá rovnováha mezi dopaminem a serotoninem. Stresem se tato hladina rozruší a navíc situaci komplikuje výše zmíněný kortizol mnohem více.

 

 

Stres a hubnutí

Stres působí při hubnutí na každého jinak. Někdo má potřebuje zahnat stres jídlem, někdo ve stresových situacích nemůže jídlo ani vidět. Vše se odvíjí od psychickcýh problémů, které jsou způsobeny stresem. Ti, kteří jedí ve stresu, nemají obvykle dostatečnou citovou oporu. Následuje konzumace potravin bohatých na tuky a cukry, což zdraví rozhodně nepřispívá. Není tedy divu, že váha musí zákonitě narůstat. Podíl na tom má zvýšené vyplavování glukózy do krve, což podněcuje vyplavení inzulínu, který podporuje ukládání tuků jako energetickou zásobu. Ti, kteří naopak ve stesu nejedí vůbec, se  vlivem narušené psychiky mohou dostat rovněž do zdravotních problémů - úbytek váhy, nedostatečné vyživení organismu, mentální poruchy (anorexie, bulimie) a z toho všeho plynoucí onemocnění, která začínají poruchou imunitního systému. Vídíte sami, že kortizol má vliv na náš organismus pojištěný ze všech stran.

 

ČTĚTE TAKÉ: Stop večernímu přejídání

 

Jak na stres:

  • hýbat se (pohyb urychluje metabolické děje)
  • masáže (pro relaxaci)
  • dostatečný spánek
  • antistresové pomůcky (posilovací kroužky)
  • smích (pro redukci stresových hormonů a produkci hormonů dobré nálady)
  • láska, přátelé (pro psychickou podporu)
  • strava s dostatkem hořčíku!

 

Image: FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je to rukola, mangold, polníček...? 
Jak číst obaly potravin 2. část 
Jak si připravit vlastní Gomasio? 
Voda a sušina v potravinách 
Výmysly a skutečnosti - když jíte jablka, nepotřebujete lékaře? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny