Články

 

29.10.2009 - Iva Veselá

BIO bujóny - ještě jste nevyzkoušeli?

 

Foto: Biolinie.cz

 

Přečetli jste si někdy složení bujónu? Všimli jste si jednoho označení E 621? Je to glutaman sodný - dochucovadlo - sůl kyseliny glutamové.J edná se přídatnou látku - bezbarvý krystalický prášek. Nemá žádnou vůni a při vyzkoušení bychom ucítili mírně masovou chuť. V podstatě by měl být bez chuti, ale naše chuťové buňky si na něj rychle přivykají. Glutaman se používá především jako zvýrazňovač chuti. Používá se do kořenících směsí, hotových pokrmů a podobně. Nejpoužívanější je v asijských zemí.

 

Glutaman vytváří tzv. asijskou chuť, kterou si může ochutnat v čínských restauracích. Jídla zde jsou skvěle ochucená, že? Ale není to žádný zázrak drahého koření, ale glutamanu, u kterého se dlouhé roky spekuluje o jeho škodlivosti.

 

Na trhu máme už delší dobu bio bujóny, ve který tuto látku nenajdete.

 

 

BIOLINIE zeleninový bujón

Na rozdíl od konvenčních bujónů neobsahuje glutamát sodný ani další pro zdraví nevhodné látky. Jeho chuť harmonicky doplňuje vhodně zvolená bio zelenina, především cibule, celer, petržel a česnek. Je vhodný na dochucení polévek, omáček, ideální je pro přípravu rýžových pokrmů či masových směsí. Z jedné kostky lze připravit půl litru vývaru.

 

Složení: dehydrovaný výrobek - mořská sůl, kvasnicový extrakt*, kukuřičný škrob*, rostlinný olej*, upravený kuřecí tuk*, vařené kuřecí maso 5%*, cibule*, celer*, petržel*, česnek*, koření*, výtažek z rozmarýnu*. *=produkty ekologického zemědělství

Balení: 6 kostek á 11 g

 

 

 

Zeleninový vývar s tvarohovými kuličkami

80 g měkkého tvarohu, 15 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce strouhanky, mořská sůl, muškátový oříšek, zelené bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, apod.), 2 kostky BIOLINIE zeleninového bujónu – na 1 l vývaru.

Žloutek utřeme do pěny se změklým máslem, tvarohem a solí, přidáme strouhanku, jemně nasekané bylinky a necháme chvíli odpočinout. Tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do osolené vařící vody, vaříme 4 minuty. Scedíme a vložíme do vývaru. Do polévky můžeme přidat také zeleninu dle vlastního výběru.

 

BIOLINIE kuřecí bujón

Jediný kuřecí bujón v bio kvalitě na českém trhu. Neobsahuje glutamát sodný ani další pro zdraví nevhodné látky. Jeho chuť harmonicky doplňuje vhodně zvolená bio zelenina, především cibule, celer, petržel a česnek. Je vhodný na dochucení polévek, omáček, ideální je pro přípravu rýžových pokrmů či masových směsí. Z jedné kostky lze připravit půl litru vývaru.


Bujón zeleninový Würzl

- sypaný i v kostkách

 

Použití: do omáček, polévek, těstovinových či zeleninových jídel.

Složení: BIO zelenina (petržel, mrkev, pórek, pastinák, celer, cibule), kukuřičný škrob, slad, výtažky z droždí, slunečnicový olej, koření, mořská sůl, bylinky.

 

 

  • Cizrnová polévka se špenátem

200 g vařené cizrny, 200 g špenátu, 1 cibule, 1/4 celeru, 2 stroužky česneku, majoránka, rozmarýn, pepř, olej 2 lžíce, Würzl, celozr. těstoviny, strouhaný sýr

 

Uvaříme cizrnu. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme česnek, majoránku, rozmarýn, špenát a dusíme 5 min. Přidáme 1,5l vody , Wurzl, vhodíme těstoviny a vaříme 9 min. Dochutíme strouhaným sýrem.

 

  • Červená čočka po bulharsku

250 g červené čočky,cibule, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 1 lžíce oleje, Würzl, kvasnice, 1 l vody, 1 šálku sojového mléka, 1,5 polévk. lžce hl. mouky

 

Cibuli, papriku a rajčata pokrájíme na kostičky a dusíme na oleji asi 5 min. ochutíme, zalijeme vodou a přidáme červenou čočku. Vaříme asi 12 min- do rozvaření čočky. V soj. mléku rozšleháme mouku a vmícháme ji do čočky. Za občasného míchání na slabém ohni necháme vařit ještě asi 5 min. V případě potřeby dochutíme solí. Podáváme teplé s obilovinami nebo s chlebem.


Používáte bujony bez nebo s glutamáty? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

3. díl - Ptáte se na biopotraviny 
BIO tuřín a topinambur 
Nová značka na trhu - BIOstyle 
Nové bio dobroty pro miminka 
Stanovisko ministerstva zemědělství k obsahu pesticidů v biopotravinách 


Diskuze

Michaela

kvasnicový extrakt je glutamat, takže ty vase bio bujony nejsou v zadnem pripade bio

07.01.2012 15:02
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny