Články

 

23.07.2013 - Iva Veselá

Rýžový olej

2421Mjk.jpg

Na trhu se objevila horká novinka - rýžový olej do firmy Suriny. Také si říkáte, kde se v rýži může objevit olej, když se jedná o dietní potravinu? Čtěte dál a dozvíte se něco o tomto oleji, výrobě i nutričních hodnotách.

(více na www.suriny.eu)

 

V čem je výjimečný?

Rýžový olej Suriny nabízí několik unikátních vlastností, které z něj činí zajímavý olej. Obsahuje složky mající potencionální význam pro dietu a zdraví. Rafinovaný rýžový olej je hojně používán v Japonsku, Korei, USA, Thajsku a postupně získává na popularitě pro svoji chuť a stálé vlastnosti. Při smažení za vysokých teplot se nepřepaluje tak rychle jako jiné oleje. Má vysoký obsah přírodních antioxidantů s nutriční hodnotou jako jsou gamma-oryzanol, tokotrienoly a tokoferoly. Dvě poslední z nich jsou přirozeně se vyskytující formy vitamínu E.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

 

 

2420ZmR.jpg

I rýžové zrníčko má klíček.


Trochu vědy ze studií

Studie a výzkum prokázaly, že rýžový olej má značný hypocholesterolický účinek v porovnání s ostatními potravinovými oleji (pomáhá výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi). Tento účinek je přisuzován složkám jako je vitamin E (tokotrienoly a tokoferoly) a oryzanoly. Tyto složky se získávají z rýžových otrub. Potravinové oleje bohaté na polynenasycené mastné kyseliny jsou známy pro svoji schopnost snižovat celkový krevní cholesterol a zároveň snižují výhodný cholesterol HDL, zatímco rýžový olej jak bylo zjištěno zvyšuje HDL cholesterol a zároveň snižuje LDL (špatný) cholesterol v lidském těle.

 

Rýžový olej Suriny má prakticky 0% transmastných kyselin a zadržuje značné množství oryzanolu, který způsobuje, že se olej tak rychle nepřepaluje, což svědčí o jeho skvělé oxidační a termální stabilitě. S jeho vysokým bodem přepálení (až 215°C) a nízkou přilnavostí k připravovaným pokrmům je rýžový olej nejčistším smažícím olejem pro přípravu smažených pokrmů jemné chuti.

 

 

K čemu je vitamín E

Složky Vitaminu E izolované z rýžového oleje poskytují oxidační stabilitu oleji a tyto přírodní antioxidanty pomáhají kontrolovat tvorbu volných radikálů v lidském těle a brání vzniků různých koronárních chorob. Rýžový olej rovněž obsahuje skvalen, který pečuje o Vaši pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Použití rýžového oleje jako potravinového olej pro smažení, pečení, hluboké smažení a do salátových dresinků je nový a zdravý způsob přípravy těch nejchutnějších pokrmů s účinnou péčí.

 

Několik chemických pojmů:

Vitamín E – tokoferol

Patří mezi vitamíny rozpustné v tuku, které jsou důležité pro pohlavní funkce a zejména se tokoferol vyznačuje ochranných antioxidačním účinkem podobně jako skvalen. Doporučuje se u některých onemocnění jako např. neurologické poruchy spojené se svalovou ochablostí, poruchy trofiky sliznic a kůže atd.

 

Gamma Oryzanol

Surový rýžový olej obsahuje asi 1,5 % nebo více gamma-oryzanolu, skupinu ferula esterů z triterpenových alkoholů a fytosterolů . Velice uznávané jsou vysoké antioxidační vlastnosti gamma-oryzanolu. Studie ukazují některé fyziologické účinky vztahující se ke gamma-oryzanolu a komponentům rýžového oleje. Ty zahrnují jeho schopnost snižovat cholesterol v krevní plasmě (Lichenstein et al., 1994), snižuje absorpci cholesterolu a riziko předčasné arteriosklerózy (Rong et al., 1997), brání shlukování krevních destiček. (Seetharamaia et al., 1990) a zvyšuje schopnost vylučování žlučových kyselin (Seethatamaiah and Chandrasekra). Oryzanol je používán také k léčbě duševní nerovnováhy a poruch provázejících menopauzu (Nakayama et al., 1987).

 

 

 Stále nejste spokojeni se svou postavou a výsledky cvičení? Přestaňte se trápit.

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Skvalen

Je přírodní látka typu isoprenoidů, která je prekurzorem v syntéze steroidů (stresových hormonů nadledvinek) a důležitých antioxidačních látek jako je koenzym Q10 (ubichinon). Skvalen je dále součástí buněčných membrán, v nichž určuje jejich kvalitu a odolnost proti tepelnému a chemickému poškození. Skvalen má i sám podobně jako koenzym Q10 příznivé antioxidační vlastnosti a tím ochraňuje řadu tělesných struktur před poškozením chemickými látkami a zářením. Skvalen je jednou z nejdůležitějších lipidních složek kůže ovlivňujících normální metabolismus kůže a zachování jejich příznivých mechanických vlastností. Skvalen snižuje a ve velké míře odstraňuje škodlivé účinky znečištěného prostředí na organismus. Tento efekt se projevuje odstraňováním příznaků chronické únavy u jedinců žijících ve znečištěném prostředí.

 

Polyfenoly

Patří k nejúčinnějším přírodním látkám působícím proti volným radikálům, jaké kdy byli u přírodní antioxidační sloučeniny zaznamenány. Polyfenoly potírají viry a bakterie, chrání srdce a krevní oběh před onemocněním a údajně také působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Polyfenoly, mají příznivý vliv na činnost srdce, trávicího traktu, srážlivost krve, povzbuzují trávení, zlepšují vidění. Jako lapače radikálů mají antikarcinogenní účinky. Rostlinné polyfenoly jsou v naší potravě (z literatury lze uvést průměrný denní příjem 15 - 25 mg na osobu a den) nejvýznamnějšími přirozenými potravními antioxidanty po vitaminu C (jeho průměrný příjem potravou u nás činí 40 - 60 mg na osobu a den). Aktivní působení polyfenolů v různých fyziologických dějích je nepochybné, i když zatím není uspokojivě vysvětleno. Je založeno na redukčním účinku a na schopnosti tvořit chelátové vazby s kovovými ionty. Antioxidační ochrana organismu je velmi důležitým faktorem působícím proti vzniku a rozvoji, popř. jako prevence tak závažných onemocnění jako jsou srdečně cévní a nádorové choroby. Dnes se ve vyspělých zemích obyvatelstvu doporučuje co nejvyšší denní příjem biologických antioxidantů, a to potravních, mezi nimiž hrají polyfenoly nezanedbatelnou roli.

 

Více o výrobě, chemické analýze a další informace naleznete na www.suriny.eu

Image: vitasamb2001 / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 28 čtenářů průměrem 4.36 bodů z pěti


Čtěte také:

BIO bujóny - ještě jste nevyzkoušeli? 
BIO zakysaná smetana a tvrdý tvaroh 
Biovíno po templářsku 
Český sirup biomalina 
Miso pasta 


Diskuze

Pavel

Já jsem zase slyšel, od paní která používá rýžový olej SURINY, že je výborný pro snížení hladiny cholesterolu. Každé ráno sní jednu lžíci a doktoři prý koukali jako blázen, že nebere žádný prášky, ale jen jí olej. Zkusím to na sobě a uvidíme.

16.06.2015 09:12
marian

Gamma Oryzanol a testosteron

na www.trenerfitness.net jsem se dočetl, že pán po užívání rýžového oleje(značku nevím) se cítil dobře a dokonce měl sex i 5xděnně....dále jsem našel Gamma Oryzanol v přípravku od AMIX. co si o tom myslíte??

03.02.2015 15:42
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny