Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

4. díl - Ptáte se na biopotraviny

1889N2V.jpg

 

Je tu další díl o biopotravinách. Určitě Vás bude zajímat, jak je to s biomedem. Jak může být med BIO, když včely létají, kde se jim zachce? Proč je biomléko sladší a proč se na něm netvoří smetanová čepice? Nebo proč je BIO olivový olej několikanásobně dražší než konvenční? Odpovědi na tyto otázky naleznete uvnitř článku…

 

Co všechno může být bio?

V kvalitě bio mohou být všechny potraviny, tedy biochléb, biomáslo, biosýry, biomaso, biovejce,  biovíno, biozelenina, biopivo atd. Mnohdy jsou biopotraviny mylně považovány za potraviny jen pro vegetariány či makrobiotiky. V zemích, kde je ekologické zemědělství a obchod s biopotravinami hodně rozvinutý (např. země západní Evropy), může spotřebitel koupit téměř vše v kvalitě bio. V ČR se situace rok od roku lepší.

 

Proč je biomléko sladší?

Protože obsahuje více tuku než běžné nebo dokonce nízkotučné mléko. Biomléko, které se dá již celkem běžně koupit v samoobsluze, má minimálně 3,5g na 100ml. Během roku se obsah tuku může měnit a někdy je až 4,2g/100ml. Kvalita mléka závisí do značné míry na způsobu ustájení a krmení dojnic. Svou zvláštní kvalitu získává mléko krmením krav vysoce hodnotným krmivem, zejména pastvou. To má zřetelný vliv na chuť mléka.

 

Proč se na biomléce netvoří smetanová čepice?

Biomléko, které je na českém trhu, se prodává v PET lahvích a na obale je uvedeno, že mléko bylo homogenizováno (zabránění oddělení tuků od vodnatých složek) a ošetřeno vysokou pasterací. Mléko je pomalým proudem hnáno do nádob a tím je tuk v mléce  rovnoměrně rozptýlen a na mléce se netvoří smetanová čepice. Tento způsob je sice v ekologickém zemědělství povolen a posuzován jako šetrný, nicméně stále častější jsou dotazy spotřebitelů na nabídku nehomogenizovaného mléka z ekofarem. Biomléko poměrně brzy zkysne, což dokazuje, že bylo šetrně zpracováno a obsahuje živé organismy, na rozdíl od dlouho trvanlivého mléka v tetrapackovém balení, které zhořkne.

 

Čím jsou zahušťovány biojogurty?

Jogurt je mléčný výrobek, který má přirozeně řídkou konzistenci, avšak čeští spotřebitelé jsou zvyklí na husté krémovité jogurty. Proto jsou biojogurty zahušťovány buď sušeným odstředěným mlékem a sušenou syrovátkou nebo kukuřičným škrobem. Nepoužívá se želatina živočišného původu, kterou můžeme najít v některých běžných jogurtech. Biojogurt nesmí obsahovat modifikované škroby, tuky, umělá aromata či příchutě.

 

Proč je biopečivo většinou z celozrnné mouky?

90% biopečiva a biochleba je vyrobeno z celozrnné biomouky. Slupka zrna obsahuje podstatnou část minerálních látek a vitamínu, a proto je celozrnná biomouka vysoce nutričně hodnotná, obzvlášť je-li čerstvě namletá. U celozrnné mouky z konvenční produkce může naopak slupka obsahovat kromě vitamínů a minerálů také zbytky chemických látek (např. postřiků) či těžkých kovů. Spotřebitel si tak nemůže být zcela jist, zda svému zdraví konzumací běžného celozrnného pečiva prospívá.

 

Čím se liší panenský bio olej od konvenčního a proč je 3-4x dražší?

Běžné oleje se získávají ze semen za použití chemických rozpouštědel a při vysoké teplotě. Tím se ničí vzácné výživné látky. Při tzv. lisování za studena je podstatně menší výtěžnost. Pojem lisování za studena je zavádějící, protože při každém lisování vzniká určité teplo. Proto se více užívá pojem panenský. Čištění bio oleje lze provádět jen mechanicky, např. filtrací. Na rozdíl od konvenčních olejů, je tak minimalizováno riziko nežádoucích doprovodných látek - např. stopy těžkých kovů.

 

Existuje biomed?

Biomed existuje, avšak zdaleka ne každý med je bio, jak si nemalá část spotřebitelů myslí. Na českém trhu je zatím k dostání pouze slovenský biomed. Podle zákona musí ekologický včelař mít svá včelstva na místě, od kterého se v okruhu 3 km nevyskytují žádné velké průmyslové aglomerace, dálnice, skládky a spalovny odpadů. To znamená, že včelstvo může být buď v Chráněných krajinných oblastech nebo v rámci pozemků větší ekofarmy. Včelstvo nesmí být v období snůšky dokrmováno cukrem (výjimku tvoří zimní období a i tam je omezení na max. 20%). Zákon zakazuje preventivní použití chemických prostředků či léčiv. Podle zjištění České zemědělské a potravinářské inspekce je pravý včelí med prodávaný na českém trhu často falšovaný přídavkem škrobového cukru či sirupu.

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

2. díl - Ptáte se na biopotraviny 
Billa uvádí vlastní značku Naše bio 
BIO dýně Hokkaido 
BIO pivo je už na trhu 
Může být zelenina ještě zdravější? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny