Články

 

11.05.2010 - Iva Veselá

Biovíno po templářsku

 

(Foto:http://www.templarske-sklepy.cz)

 

Vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice nabízí novou řadu biovín z členského vinařství Veritas Bošovice.

iovína v rámci družstva Templářské sklepy produkuje společnost Veritas z Bošovic, která hospodaří ve velkopavlovické podoblasti na 80 ha vinic. Jejich vinice prošla tříletým „očistným“ přechodným obdobím a ročník 2009 je již plnohodnotným certifikovaným biovínem. Jde tak o první ekologickou vlaštovku z více než 2 000 ha vinc obhospodařovaných družstvem.

 

„I my si uvědomujeme, že nemáme Zemi jen na jedno použití a cítíme potřebu vrátit se ke kořenům, tedy k tradičním výrobním postupům a rovnováze v přírodě,“ uvádí ředitel společnosti Pavel Pastorek.

 

Vinařství Veritas z Bošovic tak pravidelně procházejí kontrolu dodržování pravidel ekologického zemědělství a zaručují, že půdy, ale i samotné keře ekologických vinic nejsou ošetřovány chemickými pesticidy a hnojivy. Hrozny jsou vyprodukovány bez použití chemických insekticidů, fungicidů a hnojiv. Insekticidy chránící vinice před živočišnými škůdci jsou nahrazeny užitečným dravým roztočem. Fungicidy, chemické postřiky proti houbovým chorobám, ustupují přípravkům na přírodní bázi – výluhy z bylin, fenyklový olej, vodní sklo či směsi jílových minerálů.

 

 

Průmyslová hnojiva jsou nahrazena výsevy bylin pro zelené hnojení, komposty a hnojem z biofarem. Vitální réva tak přirozeně produkuje obranné látky (např. resveratrol), které nejen že zodpovídají za ochranu révy před chorobami, ale chrání zdraví i nás - konzumentů. Ekologické vinice jsou domovem stovek vzácných a ohrožených druhů hmyzu a rostlin.

 

Spolu s novou řadou BIO vín přichází Templářské sklepy také s moderní komunikační strategií na internetu. Milovníci vína se budou moci stát patronem sazenice vinné révy v ekologických vinicích v Čejkovicích a prostřednictvím sítě Facebook jí budou moci „pěstovat“ na svém virtuálním vinohradu. Akce pojmenovaná „Vinařem pro radost“ bude trvat do konce roku a v jejím průběhu se plánuje hromadná sklizeň hroznů vypěstovaných soutěžícími.

 

Zdroj: Tisková zpráva Templářských sklepů Čejkovice


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

5. díl - Ptáte se na biopotraviny 
BIO pivo je už na trhu 
BIO potravina neznamená 'bez éček' 
Kuřátko jako od babičky je tady! 
Trpíte alergiemi a ekzémem? Oblečte se do šetrného textilu! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny