Články

 

04.04.2011 - Iva Veselá

Česká biopotravina roku 2010

2092ZDg.jpg

 

Biopotravina roku je kančí biolovečák

Kančí biolovečák je trvanlivý fermentovaný salám nejvyšší kvality, jehož trvanlivost je docílena sušením a fermentací za použití startovacích kultur. Je vyroben pouze z biomasa a biokoření, jako přirozený konzervant je použita mořská sůl, biolovečák je proto bezlepkový. Štanglička salámu má hmotnost 400 gramů a trvanlivost je jeden měsíc od data výroby.

Při výrobě se používá maso nekastrovaných kanečků z ekologického chovu prasat na biofarmě Sasov na Vysočině.

Maso pro přípravu salámu je bouráno přímo na vlastních jatkách Biofarmy Sasov, výroba probíhá v Kostelci u Jihlavy, pouhých 10 km od farmy. „Výborný chuť, novátorský přístup a maximální šetrnost ke zvířatům," shrnul rozhodnutí odborné porty její předseda Pavel Maurer.

Kančí biolovečák je jedinečný tím, že pravděpodobně jako jediná potravina na českém trhu obsahuje maso z nekastrovaných prasat, mladých kanečků. „Ve faremním chovu to znamená, že byl samec ušetřen drastického zákroku kastrace a nestal se z něj kastrovaný samec, tedy vepřík. V Čechách se všeobecně kastruje, jde o pozůstatek dřívější doby, kdy se prasata vykrmovala do velkých hmotností. Přestože podle výzkumů není kastrace nutná, ani kvůli možnému „kančímu pachu", stále se kastruje a maso prasat je stále nazýváno „vepřové"," říká Josef Sklenář, vítěz soutěže. Sasovský lovečák jako první kančí biovýrobek v Čechách boří mýty a předsudky, ukazuje další možnosti v chovech zvířat a v našem přístupu k nim - a to nejen na ekofarmách.

„Na bio jarmarcích, dožínkách a farmářských trzích se po lovečáku vždy jen zapráší. Dokonce mnozí po ochutnání prohlašují, že jim chutná víc než biouherák, a zkupují lovečáky po několika štanglích domů do svých spíží", říká Josef Sklenář, ekologický zemědělec z Biofarmy Sasov.

Josef Sklenář se jako jediný v historii soutěže může pochlubit dvěma vítězstvími. V roce 2004 se Českou biopotravina roku stal jeho Biouherák.


Biopotravina roku - kategorie mléčný výrobek
Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí opět bodují a dokazují tak svoji kvalitu. Potravinářská komora ČR ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců zvolila v kategorii „Mléko a mléčné výrobky“ za nejlepší BIO výrobek BIO jogurt bílý „naše bio“ Mlékárny Valašské Meziříčí. Výrobek je dodáván do prodejen Billa. Celkově se do soutěže zapojilo čtyřicet dva výrobků, které byly rozděleny do šesti kategorií. A to mlýnské a pekárenské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, výrobky z ovoce a zeleniny či víno z ekologických hroznů.

 

Výrobky byly hodnoceny podle kritérií odrážející nejen chuť, způsob zpracování a výroby a použité suroviny, ale také celkový koncept výrobku, od výhod pro zákazníky, obal, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Česká biopotravina roku 2010 proběhlo 23. března 2011 na konferenci Retail in Detail v Praze.

 

O soutěži

„Soutěž „Česká biopotravina roku 2010“ má za cíl podporovat vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější biopotraviny vyráběné v České republice,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu společnosti Mlékárna Valašské Meziříčí. „Těší nás, že snaha o výrobu kvalitních výrobků se vyplácí a je oceněna. Ceny v podobě 1. místa si velice vážíme. Věříme, že i zákazníci dbají na kvalitu a dají přednost výrobkům, které ukazují svoji jedinečnost. Díky podobným soutěžím se jim cesta v hledání kvality jistě velice usnadní,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

 

 

Celá zpráva: Svet-potravin.cz, Biospotrebitel.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

4. díl - Ptáte se na biopotraviny 
Miso pasta 
Mouky z Biomlýna 
Olma zvýšila produkci BIO výrobků 
Vánoční biocukroví Zemanka 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny