Články

 

18.01.2011 - Iva Veselá

Sója a obsah esenciálních aminokyselin

(Zdroj)

 

Sójové boby jsou základem pro produkci mnoha potravin, jako například tofu, sójové maso a také sójové nápoje. Obsahují pro organismus nezbytné aminokyseliny, minerální látky jako například fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. V neposlední řadě také důležité vitaminy A, B, D, E.

 

Sója a bílkoviny

Sója je luštěnina velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje jich 35 - 38 %. V minulosti se bílkoviny obsažené v sóje považovaly za méně hodnotné, než bílkoviny živočišné. Pravdou ovšem je, že tyto bílkoviny jsou velmi hodnotné díky dobrému aminokyselinovému (aminokyseliny = stavební kameny bílkovin) složení s vysokým podílem esenciálních (nepostradatelných) aminokyselin.

 

Podle norem WHO (Světové zdravotnické organizace) je obsah všech esenciálních aminokyselin v sóje stejný a mnohdy vyšší, než doporučené množství v živočišných bílkovinách. Ani jedna z nepostradatelných aminokyselin není nižší, než minimální nutné množství. Další otázkou je ovšem stravitelnost sójové bílkoviny. Ta je také dalším faktorem, určujícím kvalitu bílkovin. Stravitelnost vyjadřuje to, jak náš organismus dokáže využít přijaté bílkoviny. V případě sójové bílkoviny je stravitelnost porovnatelná se stravitelností bílkoviny mléka nebo masa. A pokud sečteme výsledek chemického skóre a stravitelnosti, dostaneme celkový obrázek o tom, jak je daná bílkovina kvalitní - hodnotu PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score). V případě sójové bílkoviny je výsledná hodnota PDCAAS velmi vysoká a porovnatelná s hovězím masem.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.


 

Co je to vlastně sója a jak se pěstuje?

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké využití jako potravina. Její název pochází z japonského „shoyu“. Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. Pěstuje se v tropických, subtropických podmínkách a v teplých oblastech mírného pásma. Je sice poměrně rezistentní k teplotním extrémům, ale její růst může být výrazně zpomalen při teplotách pod 18 °C a nad 35 °C. Její výnosy a živinové složení jsou závislé zejména na dostatku vody. Pokud je sója uměle zavlažována, výrazně stoupá její výnos, ale mění se živinové složení. Při zavlažování má totiž sója tendenci zvyšovat obsah bílkovin na úkor oleje.

 

Jak se vyrábí sójové nápoje?

Proces výroby je v podstatě velmi jednoduchý. Sójové boby se v optimální zralosti sklidí a vyloupou se z lusků. Zalijí se horkou vodou, aby změkly. Po určité době se přidá čerstvá voda a vše se společně rozmixuje na jemné, mikroskopické částice. Poté už zbývá jen výslednou směs pečlivě přefiltrovat a nápoj je hotový. Není v tom tedy žádná chemie ani modifikace. Jen sójové boby, voda a fyzikální procesy, které běžně aplikujeme i v kuchyni.

 

 

Jak je to s obsahem vápníku?

Kravské mléko je významným zdrojem vápníku. Ale jak je to se sójovým nápojem? Je pravdou, že sójový nápoj v přirozeném stavu obsahuje vápníku velmi málo. Proto se obohacuje vápníkem. Pokud bychom chtěli srovnat využití vápníku pocházejícího z kravského mléka a vápníku z mléka sójového, zjistíme, že ze stejného množství obou typů náš organismus využije naprosto stejné množství vápníku.

 

Zdroj: Alpro soya


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Cuketa - ideální pro hubnutí a detoxikaci 
Čekanka na zlepšení trávení + 2 skvělé recepty 
Chléb ASON 
Smacker štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny 
Yiyiren / Slzovka / Jobovy slzy / Hatomugi 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny