Články

 

15.12.2011 - Iva Veselá

Smacker štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny

 

Přední čeští odborníci v oblasti potravinářství přišli s objevem světového rozměru, když vyvinuli nutričně velmi hodnotnou potravinu na bázi bílkovin - proteinové nudle ve formě špaget, jejichž základem je vaječný bílek. Kromě výborné chuti (téměř k nerozeznání od originálních špaget) nabízí i nízkou kalorickou hodnotu a je zdrojem živočišných bílkovin. Díky nutričním hodnotám je lze konzumovat jako přílohu či hlavní jídlo kdykoli během dne a tedy i na večeři.


Smacker Štíhlé nudle je nový druh potraviny s nízkou energetickou hodnotou, která svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však téměř dva a půlkrát nižší, než u běžných těstovin. Proteinové nudle jsou ideální při redukčních dietách, bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem, neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o vlákninu.


„Tento unikátní objev může významnou měrou přispět k řešení problémů s narůstajícím počtem obézních osob u nás i v zahraničí, říká MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a doplňuje „Problém nadváhy se nyní stále častěji týká nejen dospělých, ale i dětí a mladistvých, kteří si na špatné stravovací návyky zvykají velmi rychle. Proteinové výrobky, s obsahem kvalitní bílkoviny umožňují dát dětem kvalitní hlavní jídlo nebo svačinu formou, na kterou jsou zvyklí a chutná jim (těstoviny, sladkosti …) a navíc bez rizika příjmu nežádoucích cukrů, tuků, konzervačních látek a velkého množství soli.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 


Proč štíhlé nudle?

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českých vědců bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organismem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos.

 

Smacker můžete zakoupit také ve variantě s příchutí hlívy ústřičné, obsahuje dokonce více bílkovin!

 

Výhody proteinových těstovin

  • Dvaapůlkrát nižší energetická hodnota ve srovnání s běžnými těstovinami.
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů, žádné jednoduché sacharidy.
  • Vyšší pocit sytosti ve srovnání s klasickými těstovinami.
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • Ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organismu.

Nutriční hodnoty Smacker štíhlé nudle (na 100 g):

Energie: 64,3 kcal/269 kJ

Bílkoviny: 9,3 g

Sacharidy: 5,9 g

Tuky: 0,3 g

 

Více info na: www.smacker.cz

(Foto)


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

100 nejzdravějších potravin 
Dej si více brokolice 
Je libo švestiček z naší zahrádky? 
Poněkud zapomínaný špenát 
Tofu - sójový tvaroh 


Diskuze

Miroslava

U nás ty nudle mají v Tescu a ta krabička stojí skoro 70kč,no nekup to:-)))

28.02.2012 17:47
iva klásková

Hned se jdu podívat, kde takové nudle seženu:-))

15.12.2011 08:33
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny