Články

 

12.02.2013 - Iva Veselá

Lahůdkové droždí

 

 

Máte dost běžných chutí salátů, polévek a zeleniny, která chutná jen po zelenině? Zkuste lahůdkové droždí. Neděste se, není to hořké droždí, jako to v kostce, které kupujete na pečení. Toto droždí není určené k pečení, ale k ochucování pokrmů.

 

Co je lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí jsou sušené vločky droždí se 7% výtažkem sladu. Je proto mírně nasládlé a pokrmům dodá vynikající novou chuť. Sušené lahůdkové droždí nelze používat ke kynutí, protože je tzv. inaktivované, tedy není aktivní. Slouží k ochucování pokrmů, polévek, omáček a zejména zeleniny, syrové i tepelně upravované.

 

Do jídel droždí přidávám s velkou oblibou, zejména do zeleninových salátů. Milovníci zeleniny změnu jistě ocení - kdo má také pořád vymýšlet nové chutě salátů? :-) S pomocí lahůdkového droždí dodáte salátům jinou chuť a určitě si jej zamilujete.
Pokud zapomenete přidat droždí do salátu, můžete ho během dne jíst i samotné. Chuť je příjemná a můžete mít ze sebe dobrý pocit, že svému tělo dodáváte důležité živiny.

 

 

V případě dotazů k hubnutí a zdravému stravování kontaktujte odborníka na výživu ve Food-Life.cz.

 

 

Co lahůdkové droždí obsahuje

Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny, proto se používají na zvýšení biologické hodnoty jídla. Nemá kvasicí účinek, proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení.

Důležité vitamíny skupiny B se podílí činnosti nervové soustavy a metabolismu sacharidů. Lahůdkové droždí obsahuje například chrom, který pomáhá udržovat stabilní glykémii.

  • thiamin (B1) - podporuje srdeční a nervovou činnost
  • riboflavin (B2) - pro zdraví a krásu pokožky, zraku a trávicího ústrojí
  • niacin (B3) - skvělý pro pokožku, trávicí ústrojí i nervovou soustavu
  • vysoký obsah bílkovin - dietáře příjemně překvapí hodnotami 41 g bílkovin/100 g droždí s minimálním procentem tuku

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Přidávejte droždí i do běžných svačinek - na celozrnné pečivo si namažte tenkou vrstvu pomazánky a posypete lahůdkovým droždím.

 

Lahůdkové droždí (Country Life): 1025 kJ, 46 g bílkovin, 36 g sacharidů, 6 g tuků

2270MzJ.jpg

 


Lahůdkové droždí (PROVITA)

(Zdroj)

 

 

 

Soutěžte s Bio-Life.cz o zdravé ceny!


Hodnocení článku

Hodnotilo 33 čtenářů průměrem 4.3 bodů z pěti


Čtěte také:

10 nejzdravějšíh potravin 
Cibule je silnou zbraní medicíny 
Hato mugi 
Jak si vyrobit vlastní amasaké 
Netradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce 


Diskuze

Marketa

Vareni s lahudkovym drozdim

Dobry den, kdy je nejlepsi pridat lat.drozdi do polévek, tak aby byly zachovány vsechny vlastnosti droždí? Zdali se varem nezničí veskere prospěšné latky? Dekuji za odpoved a preji hezky den.

13.11.2018 12:17
Michaela

Lahůdkové droždí naprosto skvělé :) A za mě poklona paní Ivě která má s dotazujícími svatou trpělivost. Pro mě jsou informace o droždí dostačující a ptát se tady jestli jsou vhodné s ohledem na váš zdravotní stav? Lidi... Obraťte se na svého lékaře :) Krásný den.

21.04.2018 13:13
Jiří Kolář

lahůdkové droždí

Co užívání droždí spolu s léky na ředění krve. ? Vliv na prostatické potíže ?

17.04.2018 11:15
Iva Veselá

Droždí a kvasnice

Přečtěte si prosím dobře článek a diskusi - lahůdkové droždí neobsahuje kvasinky, je to inaktivované droždí, takže k žádným procesům kvašení nedochází :)

01.05.2015 08:36
Iva Veselá

Droždí a lepek

Rozpoutala se nám tu diskuze ohledně lahůdkového droždí a lepku. Neochucené lahůdkové droždí lepek přirozeně NEOBSAHUJE. Lahůdkové droždí s výtažkem sladu již ano. Sladový výtažek je bohatý na lepek, proto je pro celiaky nevhodný. Další otázkou u neochuceného droždí je to, zda se vyrábí ve stejné továrně (jako že s největší pravděpodobností ano). Proto zřejmě bude obsahovat stopové množství lepku, které citliví jedinci tolerovat nebudou. Doporučuji ještě napsat přímo výrobci (Country Life), ať vám tuto informaci potvrdí.

01.05.2015 08:34
Dana

lepek II

Dobrý den, také se zajímám, zda lahůdkové droždí obsahuje lepek. Běžně jej používám, mám ale v okolí přátele s bezlepkovou dietou a také bezkepkové klienty. Slad, který obsahuje, je většinou z ječmene, a ječmen lepek obsahuje, i když menší množství. Děkuji za odpověď.

06.02.2015 11:18
Iva Veselá

Lahůdkové droždí - DDD

Petro, denní doporučená dávka droždí není stanovena. Dávka 70 g je už zbytečná a podle mého mínění vyšší, než člověk potřebuje. Používejte ho spíše k dochucení pokrmů. Je lepší ho používat pravidelně a v menších dávkách.

01.05.2015 08:38
Dana Kelárková

Lepek

Zajímá mne, zda droždí se 7 % sladového výtažku obsahuje lepek? Obecně mám za to, že sladový výtažek je lepkový, jinde jsem četla, že toto droždí je bezlepkové? Můžu tedy dostat stoprocentní odpověď a droždí i přes svou celiakii používat? Děkuji

29.01.2015 20:00
ivana kučerová

Lahůdkovékvasnice

Dobrý den, prosím o informaci, zda jsou lahůdkové kvasnice vhodné obecně pro ženy. Četla jsem varování, že kvasnice způsobují nebo podporují gynekologické kvasinkové infekce. Děkuji za odpověď.

30.09.2014 06:29
Ivana

Potraviny bez cukru

Nevíte kde seženu potraviny Update1. Sestřenka na Slovensku po nic úžasně zhubla.

27.09.2014 16:01
Petra

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké cukry TEBI obsahuje a jaké je jeho GI. Děkuji. Zda je možné ho konzumovat ve větší míře 70g denně.

21.04.2013 21:18
Iva

1025 kJ 46 gB 36 gS 6 gT

09.12.2012 13:42
Aneta

A jaké jsou nutriční a energetické hodnoty?

20.11.2012 18:49
lucie

ani vy ste si neprečítali celý článok.to nie je kysnúce drožie ale obilninové ktoré nekysne.:)

27.04.2012 17:43
Jeník

Droždí...

V lidovém léčitelství se uvádí, že užívání kvasinek napomáhá léčení proti cukrovce.Logicky jsem vydedukoval, že je to možné proto, že při kvašení například těsta na knedlíky, nebo jiné, napomáhá kvašení cukr.Pokud mám jako diabetik 2.typu v krvi cukr, mohl by ve střevech zakvasit, ale vznikne tak ještě škodlilvější produkt a to alkohol.Nebo tomu tak není???? H

25.02.2011 01:05
Jan Hanko

Drozdi...

Nekde jsem se docetl ze je zdrave davat na jare vcelam drozdi s cukrem.Drozdi se v cukru rozpustilo ale cukr zustal v krystalu a vcely jej vynasely z ulu. Napadlo mne mnozit drozdi,treba v tekutem stavu a pak jej nechat zakvasit do cukru, nevim jak se mnozi kvasinky, snad v cukru, nebo cemu se rika melasa? Dekuji H.

28.02.2010 21:45
Iva

droždí

Dobrý den. Ano, vím, že droždí způsobuje ve střevech kvašení, ale toho se článek netýká. Zřejmě jste si ho nepřečetla celý. Nikomu nedoporučuji jíst kostku droždí. Zde se jedná o lahůdkové droždí, které se používá jako ochucovadlo do jídel, nikoliv k pečení nebo kynutí. Toto droždí je tzv. inaktivované, proto nedochází ke kvašení a následným zdravotním potížím.

13.02.2009 16:13
Dei

Ivo a víte, že droždí je univerzální prostředek pro kynutí a kvašení a způsobuje ve střevech kvašení místo trávení. tak pozor na to. to je sice možná bio life ale ne zdravý life. Pokud by chtěl někdo péci chleba je nejlepší přírodní žitný kvásek a na konzumování syrového sušeného droždí nevidím naprosto nic zdravého ani z pohledu obsahu vitamínu B.

10.02.2009 12:40
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny