Články

 

01.12.2008 - Iva Veselá

Fazole adzuki

 

Omrzely vás běžné fazole? Chcete si obohatit a vylepšit jídelníček? Zkuste tedy fazole adzuki a budete mile překvapeni. Nejen, že skvěle chutnají, ale můžete je připravit jak na slano, tak i na sladko. Fazole adzuki jsou nazývány královnou fazolí. Tyto fazole jsou malé, tmavě červené barvy. V Japonsku jsou společně se sójou velmi oblíbenými a důležitými luštěninami. Pěstují se převážně v Číně, USA a Itálii.

Chuťově jsou mírně nasládlé s výraznou chutí. Je ceněna pro její výživovou hodnotu. 

 

Použití

Jelikož adzuki fazole mají stejnou dobu přípravy jako rýže, jsou proto v Japonsku obvykle vařeny se sladkou rýží. Tento pokrm se nazývá „Adzuki-mochi“. Můžete je použít na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů, salátů nebo nádivek. Tuto luštěninu můžete zakoupit i v podobě mouky, polévek a pokrmů z rýže. Velmi oblíbeným pokrmem jsou fazole dochucené rozinkami a podle receptů si můžete připravit skvělý dezert.

 

 

 

Fazole a zdraví

Obecně fazole a jiné luštěniny nejsou lehce stravitelné. Fazole adzuki jsou lépe stravitelné a ke všemu mají pozitivní vliv a činnost ledvin. Jestliže se zajímáte o čínskou medicínu a výživu, adzuki fazole mají význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Fazole zesilují jangový charakter výživy. V čínsko-japonské medicíně jsou ledviny považovány za centrum životní energie, což z ní dělá nezbytnou potravinou prakticky pro každého z nás, kteří máme namáhavý a vyčerpávající životní styl.

 

 

Nutriční hodnoty (100 g):

Kalorie: 340,4

Bílkoviny: 21 g

Sacharidy: 60 g

Tuky: 1,4 g

 

 

Pikantní fazolový hamburger

 

1 šálek vařených adzuki fazolí

1 šálek vařených ledvinových fazolí

1 malá cibule

1 rajče

½ ČL mletého pepře

2 stroužky česneku

sůl, pepř

5 plátků celozrnného chleba (rozdrobený)

1 ČL chilli

2 PL olivového oleje

1 vejce

½ ČL bazalky

 

Cibuli nakrájejte najemno a s lisovaným česnekem a pepřem zlehka smažíme asi 5 minut. Přidáme chilli a smažíme další 2 minuty. Přidáme fazole, vejce, nakrájené rajče, sůl, pepř, bazalku a polovinu drobků chleba. Vše smícháme se smaženou směsí. Tvarujeme ze směsi placičky. Můžeme obalit ve strouhance (můžeme použít i hrašku - obalovací luštěninová směs). Smažíme na pánvi z obou stran na troše olivového oleje. Placičky můžete jíst se zeleninovým salátem, sojanézou, kečupem nebo sýrem. Můžete si je vložit do celozrnné housky a připravit si vlastní hamburger.


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Lněná semínka 
Olej z pšeničných klíčků 
Pár zeleninových tipů 
Sója a obsah esenciálních aminokyselin 
Sušené plody Jejube 


Diskuze

Martina K.

Adzuki

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s nutriční hodnotou vařených adzuki? Pokud uvařím 100g adzuki,je energetická hodnota stejná jako na 100g nevařených? Vařením se objem cca ztrojnásobí..Předem děkuji. Martina

06.07.2010 13:14
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny