Články

 

06.12.2010 - Iva Veselá

Pozitivní účinky zeleného čaje

1987N2M.jpg


Mnozí z nás mají problémy s denním pitným režimem. Pitný režim je přitom tolik potřeba dodržovat – pomocí tekutin tělo snadněji redukuje váhu a je schopno vyplavovat přebytečné toxiny, které se v těle každým dnem hromadí. Další výhodou dostatečného pitného režimu je to, že čím více přes den pijete, tím menší máte přes den hlad. Což je velmi výhodné. Zaplníme žaludek vodou bez kalorií namísto jídla se stovkami kilojouly. Doporučení jako pít neslazenou vodu a čaj bohužel nebývá dodržováno a v celkovém zdraví se to také projeví. Už dlouho jsou známy výjimečné účinky zeleného čaje (kvalitního). Dnes si povíme o jeho pozitivech.


Základní účinky

- antibakteriální účinky

- antioxidační účinky

- pomáhá předcházet rakovině

- snižuje hladinu cholesterolu

- čistí ucpané cévy a tepny

- umožňuje tedy hladký průtok krve

- studie prokazují předcházení proti mrtvicím

- zabraňuje srdečním onemocněním, infarktům, sraženinám


Tyto všechny úžasné účinky má na svědomí tak zvaný catechin. Tato látka je obsažena v čajových lístcích, ale je velmi citlivá na ultrafialové záření. Nejvíce catechinu obsahuje japonský čaj Sencha. Nejvhodnější je tento čaj zalévat vodou o teplotě 75 – 80 °C.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!



Odstraňovaní volných radikálů

Volné radikály jsou silným oxidačním činitelem v těle a způsobují mnoho nemocí. Mezi ně patří nepříjemné stárnutí a tvorba vrásek. Vrásky vznikají nejen kvůli vystavování ultrafialovému záření, ale také kouření a přílišnému pití alkoholu. Pokud byste chtěli odstranit volné radikály, které se ve vašem těle vytváří, jezte potraviny, které mají silný antioxidační účinek. Mezi dobře známé antioxidanty patří zmíněný catechin a vitamin C. Japonské zelené čaje obsahují obě látky, jelikož pomáhají tyto radikály z těla odstraňovat. Proto je jejich pití tolik prospěšné.


Redukce cholesterolu

Ach ten cholesterol, je postrachem mnoha lidí. Cholesterol způsobuje artrózu, srdeční záchvaty a mrtvici. Ale jak víte, ne všechny druhy cholesterolu jsou na škodu. HDL cholesterol má pozitivní účinky na zdraví člověka, zatímco LDL cholesterol zdraví škodí. Příliš mnoho LDL cholesterolu může způsobit v těle okysličovaní buněk, což vede k artróze. Catechin, který je obsažen v japonských čajích, zabraňuje vytváření škodlivého LDL cholesterolu, a proto je vhodnou prevencí proti artróze. Ale catechin nemá jen tuto funkci, pomáhá také zvyšovat obsah zdraví prospěšného HDL cholesterolu v těle.

 


Redukce tuků

Mnohé studie dokázaly, že pití čajů obsahujících Catechin podporuje spalování energie jak u lidí, tak u zvířat. Také redukuje tuky v těle a zažívacím systému. Je dokázáno, že catechin pohlcuje škodlivé látky v játrech a podporuje metabolismus.


Antibakteriální a sterilizační účinky

Catechin má silné antibakteriální a sterilizační účinky na mikroby a bakterie. Je účinný proti virovým onemocněním a také se dá použít jako prevence proti infekcím.


Antivirové účinky

Studie dokázaly, že catechin také chrání před virovými onemocněními. Popíjení japonských čajů je vhodnou prevencí proti chřipce a běžným nachlazením jako angína, kašel či ucpání nosních dutin. Pomáhá zmírňovat příznaky těchto nemocí. Zmírňuje alergie. Další vlastností catechinu je zmírnění příznaků alergií včetně svědění a kýchaní.


Orální péče

Šálek japonského čaje po jídle předchází množení bakterií, které způsobují nemoci jako ozubice či zápach z úst. Chrání ústní dutinu catechin efektivně chrání ústní dutinu. Snižuje množství kyselin v ústech, které ničí zubní sklovinu. Také udržuje vaše zuby silné a zdravé.


Vitamin C

Vitamin C, catechin a vitamin E pracují společně na posílení imunitního systému. Tyto tři živiny také dopomáhají ke kráse vaší pokožky, protože redukují vady pokožky, vrásky a poškození sluncem. Vitamin C, který se vyskytuje v zeleném čaji nejčastěji, je rozpustný ve vodě a teplo, které se uvolňuje při přípravě čaje, nesnižuje jeho účinnost.

Kofein
Neměnné množství kofeinu v zeleném čaji zvyšuje schopnost koncentrace, bdělost a energii. Také dopomáhá hubnutí, a to díky stimulaci organismu a jeho mírným diuretickým účinkům. Zelené čaje s vyšším obsahem kofeinu jsou Matcha, Gyokuro a Sencha. Zato Hojicha (Bancha) a Genmaicha mají nejmenší množství kofeinu.


Bioflavonoidy
Bioflavonoidy obsažené v zeleném čaji mají pozitivní účinek na zuby a dásně. Pokud chcete zamezit tvorbě bakterií v dutině ústní popřípadě nepříjemnému zápachu z úst, stačí si vykloktat zeleným čajem po vyčistění zubů.


Minerály
Mimo jiné je čaj bohatý na minerály, obsahuje například mangan, draslík a vápník, což pomáhá alkalizovat krev, regulovat srdeční tep, a také budovat silné kosti a zuby.

Tipy na použití čajových lístků

Po přípravě čaje můžeme použít čajové lístky k jiným účelům například k využití v našem každodenním životě.


Deodorant - lístky zeleného čaje mají překvapující dezodorační účinek. Například můžete použité čajové lístky zapálit jako vonnou tyčinku. Kouř eliminuje zápachy a nechá váš pokoj příjemně provoněný. Usušenými čajovými lístky odstraníte zápach z vašich bot tím, že je do nich vložíte. Zápachy na kuchyňském náčiní jako například krájecí prkýnka či hrnce lze redukovat jejich dřením vlhkými čajovými lístky.

Ochrana proti rzi - tím, že budete otírat ocelové hrnce či nože použitými čajovými lístky, můžete předejít korozi. Tannin, složka zeleného čaje, vytváří antikorozní potah na povrchu hrnců.


Dezinfekční účinky

Čajové lístky mají dezinfekční účinky. Kloktaní zeleným čajem předchází tvorbě bakterií v dutině ústní a může být také použit jako lokální dezinfekce či peeling, aby vaše pokožka byla zdravá a krásná. V Japonsku se tradičně používaly při umívaní dětí látky nasáklé Hojichou, aby dětská pokožka zůstala hebká a čistá.

 

 

Image: Antoine Henrich / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 4.53 bodů z pěti


Čtěte také:

Obilná mléka - doplní tělu vitamíny a minerály 
Probiotické bakterie 
Seznámení s běžným ovocem a zeleninou 
Velikonoce neznamená přibrat 
Základy vašeho jídelníčku 


Diskuze

dobreazdrave.cz
Web: http://dobreazdrave.cz

Díky za připomenutí, opakování je matka moudrosti.

02.12.2012 12:14
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny