Články

 

31.05.2009 - Iva Veselá

Silné kosti i pro vyšší věk

1443ZDA.jpg

 

Volba životního stylu mladých lidí může do značné míry ovlivnit možnost vzniku osteoporózy ve vyšším věku. Je totiž známo, že čím více vápníku si člověk nashromáždí v mládí, tím více ho zůstane zachováno v kostech i ve stáří. Důležitým faktorem je výživa.

 

Osteoporóza je nemoc, kdy kosti ztrácejí vlastní hmotu a řídnou; výsledkem je jejich zvýšená křehkost. Tato nemoc není často odhalena dříve, dokud nedojde ke zlomenině, většinou následkem pádu. Nejčastěji postiženými místy jsou kyčle, zápěstí nebo páteř. U každého osmého Evropanu staršího padesáti let dojde pravděpodobně k některé z výše uvedené zlomenině. Léčení osteoporózy v nemocnicích si vyžaduje roční náklady přes 3.500 mil. ECU. Postižené osoby obsazují v rámci EU přibližně 500 tis. lůžek ročně. Podle odhadů se tyto počty v příštích padesáti letech zdvojnásobí.

 

 

Tvorba silných kostí

Pro zajištění silných kostí v mládí je nezbytné, aby tělo mělo k dispozici dostatek vápníku. Důležitá je proto dieta obsahující potřebné množství vápníku, vitaminu D a fosforu, stejně jako genetické faktory a dostatek pohybu. V mládí, dospívání a mladém věku je rozhodující dostatek vápníku. Ačkoliv hustota a pevnost kostí se může zvyšovat až do věku 30 roků, nejvíce vápníku se ukládá v průběhu dospívání. Ve věku 18 let dosahují kosti mužů i žen 95-99 % své maximální hmotnosti. Tvorba "zásobní“ kostní hmoty v mládí může být ve vyšším věku využita. Doporučený denní příjem vápníku se liší v závislosti na stáří. Průměrný denní příjem, který je uváděn v evropské směrnici, je 800 mg. Některé populační skupiny však mají vyšší požadavky, až 1200-1500 mg (mládež ve věku 11-24 let, těhotné a kojící ženy, ženy po menopauze).

 

Důležitost vhodné potravy a tělesné aktivity

Nejlepším způsobem získání potřebného vápníku je jíst dostatek potravin bohatých na vápník od dětství až do dospělosti. Pro většinu lidí je hlavním zdrojem vápníku mléko a mléčné výrobky – jogurty a sýry. Z dalších potravin s vyšším obsahem vápníku lze uvést některé druhy sušeného ovoce, zeleniny, celozrnný chléb nebo potraviny obohacené vápníkem. Stejně jako zdravá strava je důležité pravidelné cvičení v letech maximální tvorby hmoty kostí. Cvičení je však důležité i v pozdějších letech, neboť sedavý životní styk zvyšuje riziko osteoporózy.

 

Faktory zvyšující pravděpodobnost vzniku osteoporózy:

  • být ženou
  • být příliš hubený
  • pokročilý věk
  • výskyt osteoporózy v rodině
  • ženy po menopauze
  • nízká hladina testosteronu (muži)
  • neaktivní životní styl
  • kouření cigaret
  • vysoká konzumace alkoholu

U starších osob zlepšuje cvičení rovnováhu a koordinaci pohybů a brání tak pádům s následkem zlomenin, vhodné jsou procházky, jogging, aerobik nebo tanec, neboť se zvyšuje síla svalů a odolnost.

 

 

S prodloužením lidského věku se předpokládá i nárůst výskytu osteoporózy. Je proto nutné zajistit přísun dostatečného množství vápníku vhodnou potravou a být tělesně aktivní po celý život.

 

Obsah vápníku - 300 mg Ca je obsaženo v:

  • 25-30 g tvrdého sýra (ementál, parmezán, čedar aj.)
  • 50 g měkkého sýra (camembert, brie aj.)
  • 200 g netučného mléka nebo jogurtu
  • 150 g mandlí, ořechů, suchých fíků
  • 200 g suchých fazolí
  • 500 g zelené zeleniny (zelí, pórek, špenát, brokolice), celozrnný chléb
  • 0,7 l některé minerální vody s vysokým obsahem vápníku

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Konzumace klíčků snižuje poškození DNA u leukocytů 
Probiotické bakterie 
Strava: 30 a více let 
Špetka soli a špetka rozumu 
Víte, co jíte? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny