Články

 

15.12.2014 - Iva Veselá

Zdravé vánoční recepty

2598MGV.jpg

 

Záměrně píši prožít Vánoce, protože u většiny z nás platí spíše přežít Vánoce. Namísto klidných prosincových dní to jsou samé honby za dárky, shánění peněz, vlastně i času dárky koupit, dokončit vše potřebné v práci, nakoupit jídlo, doma vše připravit, napéct, uklidit, …

 

Tohle nezní jako moc klidný způsob předvánočních dní, i když je to z části příjemný adrenalin. Po Štědrém dnu máme všechno za sebou a následují boje s udržením váhy. Po stresu z předchozích dní totiž následuje pohoda, kdy zasedneme k televizím, občas si uděláme procházku venku, navštívíme přátele. Ovšem na druhou stranu se sníží náš energetický výdej (stres v práci, cesty do práce a z práce a pravidelné pohybové aktivity) a naopak se zvýší příjem konzumovaných kalorií z jídla. Možná se vám to může zdát jako odměna za všechny předchozí shony a stresy. Pokud celou dobu před Vánoci chvátáme, nemáme čas ani sami na sebe a pak zasedneme k pohádkám, tak cukroví a jídlo obecně bereme jako radost a potěšení, které si přece zasloužíme. Zamyslete se, opravdu si tělo zaslouží ke všemu navíc plnit cukrem a tukem? Nepotřebuje spíše dobré kvalitní jídlo, ve střídmém množství, odpočinek a regeneraci? Určitě ano, takže co pro to udělat? Zaprvé vyhnout se zbytečnému stresu a zadruhé připravit si dobré, kvalitní a pokud možno dietní odlehčené jídlo. Ať nemáte další paniku z toho, jak po Vánocích budete přibraná kila shazovat.

 

Zdravé vánoční recepty

Na řadě je vánoční pečení a příprava oblíbených dobrot. K Vánocům to neodmyslitelně patří. Připravila jsem proto pro vás kuchařku zdarma ke stažení - Zdravé vánoční recepty. Jen za poslední týden měla kuchařka již přes 1000 stažení, takže věřím, že bude i pro vás velkou inspirací pro přípravu zdravého cukroví a pokrmů.

 

Touto knížkou bych vás chtěla podpořit ve zdravém stravování i během vánočních svátků a motivovat k tomu, abyste ani na Vánoce nevypadli ze svého stravovacího režimu. Jestliže se během roku snažíme o sebe dbát, přijde mi přirozené si svůj životní styl držet nadále, svátky nesvátky. Mnoho z vás totiž bere Vánoce jako svátky velkého hodování a přejídání, slušně řečeno.

 

Jako kdybyste zapomněli na to, o co se během celého roku snažíte – ozdravit se, být fit, pečovat o své tělo a zdraví. Během Vánoc máte často tendence vypnout hlavu, zahodit kus svého snažení a toho, co jste přes rok dokázali. To mi přijde velká škoda, a myslím, že ve finále toho sami litujete. Takže se domluvme, že i přes Vánoce budeme jíst to, co během celého roku, a pro zpestření si připravíme zdravé cukroví, které nám stravovací režim tolik neovlivní.

 

I ve zdravém cukroví zachováme „cukr a tuk“, ale naučím vás, jak je nahradit za mnohem prospěšnější varianty a snížit celkovou kalorickou hodnotu cukroví. Klasický cukr často nahrazuji rozmixovaným sušeným ovocem, stévií nebo přírodními sirupy z javoru a agáve. Máslo zase nahrazuji za ořechová másla a oleje, kokosové máslo nebo ghí (přepuštěné máslo), a vše v

nižším množství pro redukci kalorií. U většiny cukroví rozdíl v chuti ani nerozeznáte.

 

Toto cukroví nemusíte brát jako velké hřešení nebo z něj mít výčitky svědomí. Raději dodávám, že samozřejmě všeho s mírou. Je jasné, že pokud zasednete k nízkokalorickému cukroví, kterého sníte celou krabici, přiberete velmi snadno :). Ale pokud se budete hlídat, tak si ho rozhodně užijte!

 

Stáhněte si zdarma Zdravé vánoční recepty!


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dopolední svačinka s řepou pro zahřátí 
Jak dobře vybrat majonézu 
Ratatouille - recept 
Tipy na recepty z topinamburu 
Žena, zima a kancelář 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny