Články

 

06.07.2009 - Iva Veselá

Tipy na křen jako léčivý prostředek

Křen je rostlina pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Pěstuje se již přes 3 tisíce let a Egypťané a Řekové si ho pochvalovali pro jeho široké využití...

 

Něco málo o křenu...

Působí například jako antiseptikum, podporuje výměnu látkovou v těle, používal se proti vodnatelnosti, žaludečním křečím, revmatismu a kašli. Křenový ocet pomáhá proti bolestem zubů, hlavy či zánětech nervů. Křen však musíme používat čerstvý, tepelnou úpravou ztrácí většinu svých blahodárných účinků.

 

 

Křenový ocet

Nastrouhaný křen zalijeme octem, aby jeho hladina dosahovala asi dva centimetry nad křen a nádobu necháme osm dní odstát. Křen pak prolisujeme a křenovým octem natíráme bolestivá místa.

 

Křen s medem

je výborným prostředkem proti kašli, rýmě, chřipce a nachlazení. Připravíme jej tak, že nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru jedna ku jedné. Medový křen stačí užívat tři lžičky denně.

 

Křenová placka

Nastrouhaný křen rozprostřeme na čisté plátýnko a překryjeme jej gázou. Při kašli pak křenovou placku položíme na hruď nebo při bolesti na postižené místo. Tento prostředek přikládáme nejlépe na noc před spaním.

 

Křenová šťáva

Připravíme ji tak, že křen nakrájíme na kolečka, která rozložíme na sítko a posypeme cukrem. Křenovou šťávu, kterou cukr z kořene vytáhne, shromažďujeme v hrníčku pod sítkem. Užíváme jednu lžičku třikrát denně.

 

Křenový macerát

Připravíme ji tak, že křen nakrájíme na kolečka, která rozložíme na sítko a posypeme cukrem. Křenovou šťávu, kterou cukr z kořene vytáhne, shromažďujeme v hrníčku pod sítkem. Užíváme jednu lžičku třikrát denně.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Broskev + kozí sýr = skvělá kombinace 
Jak vyrobit ovčí sýr? 
Kapary - ještě jste nevyzkoušeli? 
Tipy a triky k domácím pekárnám 
Žena, zima a kancelář 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny