Články

 

13.02.2012 - Iva Veselá

Kapary - ještě jste nevyzkoušeli?

2201Mjk.jpg

Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité. Bývají často naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem.

 

Použití v kuchyni

Používají se ve středomořských kuchyních (italské, španělské, řecké), do salátů, omáček, na těstoviny, pizzu i k různým masům. Kapary v nálevu lze při vaření použít bez úpravy, kvalitnější kapary nakládané pouze v soli je třeba před použitím propláchnout, aby svou chutí nepřehlušily chuť ostatních přísad pokrmu.

Kapary se nebojte využít v mezinárodní i české kuchyni. Hodí se na pizzu, do salátu, do omáček, těstovin nebo jen k

vylepšení obložených chlebíčků. Hodí se k tučnějšímu masu, ale dobře se kombinují i s rybami a mořskými plody.

Kapary doplní pomazánky a studené chuťovky, také teplé zeleninové pokrmy. S kapary šikovně zvýrazníme veškeré

rajčatové pokrmy.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Která část je jedlá?

Z rostliny kapara konzumujeme nerozvinutá poupata tmavě zelené barvy a celé nezralé plody (bobule). Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání.


Z jakého dovozu vybírat?

Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti - od

nejmenších nonpareilles mající maximálně 7mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary,

kterým se říká grossos (více než 13mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou.

 

ČTĚTE TAKÉ: Sušená rajčata v kuchyni nesmí chybět

 

 

Recept:

 

Kuřecí nudličky se sušenými rajčaty a kapary

Ingredience:

2 ks kuřecí prsa

1 cibule

50 g kvalitní šunky

česnek

barevný pepř

sušená rajčata

4-5 ks kapary

1 PL oleje

100-150 ml sojová smetana

 

Postup: Na oleji osmahneme cibulku a šunku, přidáme nudličky kuřecích prsou, které předem osolíme a opepříme. Vše orestujeme. Po zbělání masa přidáme pokrájená sušená rajčata a po chvilce zalijeme smetanou, přidáme kapary a dochutíme česnekem. Pro zmírnění intenzity česneku lze použít sušený (plátky - také velmi dobrý!).

Jako přílohu můžeme volit celozrnné těstoviny, ke kterým přidáme italské koření, čerstvý česnek a petrželku.

 

 

(Image)


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak připravit pomazánku z dýňových semínek 
Podle čeho vybírat domácí pekárnu? 
Příprava domácího sojového tvarohu (tofu) 
Ratatouille - recept 
Zázvorovo-citronové řezy z lístkového těsta 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny