Články

 

26.11.2013 - Iva Veselá

Žena, zima a kancelář

2506ZDc.jpg

 

V posledních dnech nás trápí chladné počasí doplněné virózami a přetopenými místnostmi domů a kanceláří. Co můžeme pro sebe v tomto období udělat?

(Úryvek rozhovoru z časopisu Tina a výživového poradce Ing. Ivy Veselé).


1/ V práci je člověk nyní "od setmění do setmění" a moc se nehýbe. Co si máme vzít s sebou za jídlo, abychom to přežily?

Doporučuji si připravovat vždy jídlo na celý den dopředu, aby člověk jedl pravidelně a nezpomaloval si metabolismus hladověním. Pokud se běžně hýbeme a jedná o pár necvičících dnů v týdnu, kdy musíme být v práci od rána do večera bez pohybu, tak rozdíl ve stravování prakticky od běžného jídelníčku až tak velký být nemusí. Je spíše důležité se hlídat v uzobávání sladkých a tučných pamlscích - hodně lidí tím zahání náladu chmurného podzimu - a stále dbát na odlehčenou přípravu jídel i když necvičíme.

 

2/ Hodně žen má na podzim pocit, že potřebuje jíst "víc a víc", aby se zahřály. Je to jen náš pocit (že máme ukládat tuky), nebo pravda? Jak se vlastně mění na podzim a zimu náš jídelníček?

Kvantita jídla nezažene chlad a zimu, spíše vytvoří tukové zásoby, se kterými nám bude nejspíše stále zima. Je proto vhodnější zaměřit se na přípravu jídel teplých (dušená zelenina, polévky, teplé obědy nebo večeře - ne studené jako v létě) a konzumaci potravin, které na organismus působí záhřevně - skořice, zázvor, pálivější koření (kdo může), jáhly, pohanka,..

 

3/ Místo klimatizace se teď zapnulo topení, co, jak a kolik pít v takovém prostředí?

Pitný režim může zůstat podobný, tzn. 300 - 400 ml na každých 10 kg hmotnosti. Topení je spíše zákeřnější v tom, že podle některých studií organismus při vyšších teplotách v místnostech spaluje menší počet kalorií, než v chladnějších. Je to docela logické - tělo nemusí "vytvářet" tolik tepla jako v chladnější místnosti. Koho by naopak napadlo se vystavovat zimě, aby tělo rychleji spalovalo, může to také způsobit ukládání podkožního tuku. Je to přirozený ochranný mechanismus našeho těla.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


4/ Na podzim přichází často únava a větší stres v práci při konci roku. Co jíst během takové zátěže?

Je vhodné zaměřit se na zvýšenou konzumaci ovoce a zeleniny, bylinek a koření i přírodních doplňků výživy jako je aloe vera, mladá pšenice a dále na vitamín C (může být doplněný echinaceou), který je pro náš organismus velmi silný antioxidant. Obecně se uvádí denní doporučené dávky mezi 60 a 90 mg, ale při dnešním životním stylu, fyzické a psychické zátěži do jídelníčků zařazuji raději vyšší množství, 200-500 mg. Při vyšším příjmu vitamínu C výrazně klesá jeho využití a nadbytek je vyloučen močí. Pozor také na dlouhodobém užívání vysokých dávek, jelikož se může postupně rozvíjet tolerance k jeho účinkům. Významnou roli obranyschopnosti organismu hrají bílkoviny, které jsou součástí protilátek. Nedostatek bílkovin tedy vede také k poklesu funkce imunitního systému.

 

5/ Co máme jíst, abychom předešly chřipkám?

V základu bych doporučila to samé jako v předchozím bodě + lze doplnit probiotika (Laktobacily), prebiotika nebo beta glukany.

 

 

6/ Jak často máme chodit cvičit a co? Když se nám obvykle nechce vystrřit ani nos z domu.

Můžeme cvičit buď každý druhý den nebo například 3 dny cvičit a 1 den mít pauzu. Pokud chceme cvičit doma, je dobré se na cvičení vybavit, aby trénink měl větší efekt. Vhodné jsou činky (1-3 kg), fitball, overball, podložka, gumové pásy apod. Vhodné jsou cviky s váhou vlastního těla s kombinací strečinku nebo jógy.

 

7/ Všimla jsem si, že hodně pracujete s potravinovými doplňky, co doporučujete pro toto období?

Ano, pracuji s nimi, ale u mě jsou stále druhořadou záležitostí. Výživu zakládám na jídelníčcích, které jsou přesně sestavené podle toho, co klient potřebuje. Pokud jídlo nestačí, je dobré si pomoci. S doplňky je to individuální, každý potřebuje něco jiného. Vesměs se jedná o kombinaci výše uvedených látek pro posílení imunity. Preferuji přírodní zdroje výživy jako například mladá pšenice, acaí, kapsle rybího oleje nebo různé bylinky, například Yucca.

 

 

 

"Image courtesy of [Adamr] / FreeDigitalPhotos.net".


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dopolední svačinka s řepou pro zahřátí 
Fakta o celozrnné mouce 
Když vás přepadne hlad 
Naklíčená semena 
Recept - hummus 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny