Články

 

06.10.2011 - Iva Veselá

Co to jsou beta glukany

 


Beta glukan je bezpečný a velmi účinný doplněk stravy, který zlepšuje stav imunitního systému, obnovuje obranný systém těla a tím umožňuje lepší prevenci před onemocněním, rychlejší rekonvalescenci a rehabilitaci, poskytuje ochranu proti záření různého původu (RTG vyšetření,ozařování, radiační smog. Beta glukan je také velmi silným antioxidantem s mnohonásobně vyšší vychytávací aktivitou volných radikálů, díky níž bojuje proti jejich nežádoucím účinkům na náš organismus.


Počátky pátrání

Získávání tzv. beta 1,3 glukanu nemá ve světové farmacii velkou a dlouhodobou tradici. Před více než 20 lety se začaly zkoumat funkce beta glukanů, které se získaly z buňkových stěn některých bakterií, kvasinek nebo hub. Výzkumy proběhly především v USA a Japonsku. V USA se zaměřují na možnosti aplikace glukanu při zvyšování odolnosti organismu vůči infekčním nemocím a v Japonsku jako látky pro prevenci rakovinových onemocnění. V následných klinických aplikacích se ukázalo účinné působení beta glukanu vůči různým nákazám, novotvarům a rakovinným indikacím a pro zvýšení odolnosti organismu vůči infekcím a virózám.

 

Účinky beta glukanů

Zjistily se příznivé účinky glukanu při nemocích působících na funkci jater, ve zvyšování odolnosti organismu proti zánětlivým zvětšením lymfatických uzlin, při některých chřipkových virózách, při malárii a v jiných případech. Tyto rozmanité účinky glukanu jsou vyvolány především jejich pozitivním působením na buňky organismu a jejich strukturu. Toto působení již charakterizovalo více autorů. Po určitém zjednodušení působení beta glukanu se může populárně charakterizovat jako zvýšení tvorby množství a účinnosti působení buněk (makrofágu), které požírají jiné, organismu škodlivé buňky (např. maligní nádorové buňky) a bakterie.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Mimo toho se glukan považuje za aktivátor malých částeček v buňkách, které se nazývají lyzozomy. Funkcí lyzozomu je odstraňovat cizorodý, pro buňky škodlivý materiál, který se při nákazách v buňkách objevuje. Jinak řečeno, glukan působí na likvidaci škodlivých buněk a látek v organismu, čímž zamezuje vzniku onemocnění a zvyšuje schopnost organismu přežít. Tyto procesy probíhají bez nepříznivých sekundárních vlivů na organismus.

 

Beta-glukany v potravinách

Beta glukan je polysacharidová molekula extrahovaná z buněčné stěny hub Hiratake a Shitake. Na trhu s potravními doplňky se proto začaly objevovat preparáty s hlívy ústřičné, následně z dalších druhů hub, zejména lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) hojně používaná v tradiční čínské medicíně nebo housenice čínská.


Praktické shrnutí účinků

Tyto houby účinně léčí i velmi vážné choroby (tuberkulóza, lepra, AIDS a leukémie). Vedle glukanů obsahuje housenice nukleotidy, které nejsou přítomny v ostatních léčivých houbách. Účinné látky z houby zvyšují pomnožování erytrocytů, zlepšují činnost jater, ledvin a dýchacího a oběhového systému. Osvědčila se i při léčbě Lymské boreliózy a karcinomu plic. Oběcně se tyto houby používají při léčbě nebo prevenci nádorových onemocnění vzhledem k jejich vysokým účinkům. Zpomalují stárnutí, předchází předčasné degeneraci organismu,redukuje fyzický nebo emocionální stres, chronická onemocnění, nachlazení, chřipku, artritidu, diabetes, potíže na kůži, rakovinu, srdeční slabost, plicní problémy, alergie, astma, pomáhá po transplantaci, při práci v narušeném životním prostředí, při cestování, podstupující radioterapii, nebo vystavený infekci vyvolané bekteriemi, viry, plísněmi, houbami či parazity - takto pestře lze využít vlastností beta glukanu.

 

Sušená housenice čínská (zdroj)

 

Lesklokorka lesklá v přírodě (zdroj)

 

Lesklokorka ve srovnání se ženšenem

Lesklokorka hraje v tradiční čínské medicíně roli, která je do určité míry analogická ženšenu. Lesklokorka se vysoce cení a je také úplně neškodná. I ona trpí spletitou taxonomií a názvoslovnými problémy. Již Šen-nongova kniha bylin (asi 100 p.n.l.) rozeznává šest druhů "lingchi" podle barvy a řadí ji do té nejvyšší kategorie léčiv, odpovídající dnešním adaptogenům. Účinnými látkami lesklokorky jsou stejně jako u ženšenu triterpenoidy (ganoderové kyseliny) a proteoglykany ("polysacharidy"), na rozdíl od ženšenu ale lesklokorka nemá žádné účinky, které by byly subjektivně pozorovatelné. (zdroj)

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak posílit imunitní systém


2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Prvním naprosto nezbytným stupněm pro posílení imunitního systému je zvýšit příjem antioxidantů v našem jídelníčku. To zajístí zejména ovoce a zelenina, ale mnohdy ji potřebné množství nesníme (ať už z časových nebo finančních důvodů anebo jen z naší pohodlnosti). Existuje ovoce, u kterého byla zjištěna největší antioxidační kapacita, a to plody Acaí. Tyto plody se prodávají buď sušené v prášku nebo šťávách, které jsou o acaí obohacené (u šťáv si dávejte pozor na koncentraci, aby ji výrobce nešidil). V našem e-shopu nabízíme sušené plody acaí v bio kvalitě.

 

 

 

 

 


Hlavní foto: (zdroj)


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Hlíva ústřičná zastaví stárnutí 
Hořčík ve stravě 
Lecitin i na hubnutí 
Omega-3 mastné kyseliny ve stravě 
Schizandra (klanopraška) 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny