Články

 

05.09.2012 - Iva Veselá

Zdravé slazení - javor, agáve a obilný slad


Hledáte alternativy k tradičním cukrům? Zaměřili jsme se na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup můžete používat stejným způsobem jako cukr nebo med.

 

O tom, že klasický řepný cukr je bílý jed a je lepší ho alespoň částečně nahradit něčím jiným, se mluví a píše stále dokola. Co ale tedy vybrat? Med, hnědý či třtinový cukr, fruktózu, nebo stévii? Co takhle obilný slad? Není příliš známý a málokdo ví, z čeho se vyrábí, jakou má sladivost a co vlastně obsahuje. Podíváme se také na to, jaké použití v kuchyni skýtá oblíbený javorový nebo agávový sirup.

 

Rychlá energie

Pokud už sladit, tak raději třtinovým cukrem, traduje se. Ať už řepný nebo třtinový, je to cukr, tedy disacharid sacharóza skládající se z glukózy a fruktózy, na které se v těle při procesu trávení dále štěpí. Neobsahuje žádné tělu prospěšné látky, je pouhým zdrojem energie.

 

Glukóza (hroznový cukr) nebo také fruktóza (ovocný cukr) jsou jednoduché cukry, které tělu dodávají okamžitou energii. Hroznový cukr, který se vyrábí převážně z brambor či jiných rostlinných škrobů, a fruktóza obsažená ve velkém množství ve sladkém ovoci jsou monosacharidy, které mají své místo ve výživě studentů, sportovců nebo těžce pracujících osob. Protože se dále neštěpí, dodají vyčerpanému tělu okamžitě potřebnou energii. V zásadě platí, že glukóza je vhodná pro sportovce a fruktóza pro diabetiky.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Ostatně také med obsahuje v určitém poměru glukózu a fruktózu, kromě těchto monosacharidů pak také určité procento sacharózy, vody, spoustu minerálních látek, vitamínů, enzymů, aminokyselin a organických kyselin. Pro své unikátní vlastnosti a léčebné účinky bývá velmi oblíbeným sladidlem, které rozhodně není jen prázdným zdrojem energie jako klasický cukr.

 

Obilný slad jako alternativa cukru

Jinak je to s obilným sladem. Vyrábí se výhradně z obilí, nejčastěji z ječmene, pšenice, kukuřice a rýže. Vypadá podobně jako med, ale má nižší sladivost. Skládá se převážně ze sladového cukru maltózy, kterou tvoří dvě molekuly glukózy a dalších polysacharidů, které se štěpí pomalu a dodávají energii postupně. Obilné slady mají tedy nižší glykemický index a mohou je bez obav užívat jak cukrovkáři, tak lidé pokoušející se zhubnout.

 

Obilné sirupy a slady jsou nesrovnatelně zdravější a pro organismus přínosnější než cukr. Můžete si vybrat z několika druhů, které se výrazně liší chutí. Pšeničný a ječný slad se klasicky používají v kuchyni běžného strávníka, rýžové a kukuřičné sirupy jsou pak také vhodné pro bezlepkovou dietu, protože jsou vyráběny z bezlepkových obilovin.

 

 

Slad je možné použít do pečiva, sladí méně, ale je velice vhodný také do kynutého těsta. Sirupy jsou o něco řidší než slad, obsahují více vody a při pečení je třeba k tomu přihlížet. Počítejte s tím, že slady i sirupy mají nižší sladivost než cukr, proto jich budete potřebovat větší množství, na druhou stranu zase nic není třeba přehánět a hotový koláček bude sice méně sladký, ale zato nesrovnatelně zdravější. Navíc slady a sirupy mají velmi příjemnou chuť, zejména rýžový sirup bývá po své chuťové stránce velice oblíbený, a to i u velmi malých dětí, kterým se s ním mohou osladit kašičky nebo také čaj.

 

Slady a sirupy můžete používat naprosto stejným způsobem jako cukr nebo med. Ať už se jedná o pečení, vaření nebo přípravu kaší, vloček, cukrovinek nebo mlsání po lžičkách.

 

Čtěte také: Cukr jako civilizační droga

 

Sirup z agáve, zdravé mexické sladidlo

 

Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Objednat si ho můžete také ZDE v našem e-shopu.

 

Další možnosti, jak si kvalitně osladit v podstatě cokoliv, poskytuje sirup z mexické rostliny agáve, ze které se vyrábí tequilla. Sirup je v použití srovnatelný s javorovým sirupem, je poměrně vodnatý a řídký s vysokou sladivostí. Používá se jak do těsta, cukrovinek, nápojů, kaší, marmelád, tak i třeba do čaje či kávy.

 

V podstatě se jedná o sladkou šťávu z kaktusu, která vytéká z listů po jejich naříznutí. Obsahuje velké množství fruktózy, menší množství glukózy a sacharózy. Sirup má nízký glykemický index a je vhodný také pro diabetiky. Velmi dobře se tráví, podporuje metabolické funkce, čištění krve a má protizánětlivé účinky. Při použití stačí malé množství, podstatně menší oproti cukru, medu nebo obilnému sladu.

 

Javorový sirup, tradiční pochoutka z Kanady

Javorový sirup je dalším oblíbeným a zdravým sladidlem, které se získává z mízy cukrového javoru. Vyrábí se výhradně v Severní Americe. Obsahuje převážně sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu, rovněž řadu minerálů, vitamínů, organických kyselin, aminokyselin a dalších látek.

 

Čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Jeho cena je poměrně vysoká. Co se týká kvality, při výrobě se známkuje velkými písmeny, A, B, C nebo D, přičemž sirup A je nejvyšší kvality, vhodný jako luxusní dárek a je určen pro přímou konzumaci, sirup C pak pro běžné užití. Sirupy B se u nás moc neprodávají a tmavé sirupy D jsou nejhorší kvality, používají se spíše pro pečení a gastronomii.

 

Foto, Zdroj


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Broskev + kozí sýr = skvělá kombinace 
Jak si zdravěji slaně zamlsat - krekry Bohemia Natura 
Jak vyzrát na chutě na sladké 
Kuchyňské fígle - 5.díl 
Po jahelníku nepřiberete 


Diskuze

Anna

Myslim, ze Stevie vzdy vyhraje nad sladidly. Diky sve bezkaloricnosti a naturalite.

14.09.2012 11:39
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny