Články

 

18.11.2010 - Iva Veselá

Výroba rostlinného mléka? Žádný problém!

Výroba mandlového mléka trvá pár minut.

 

Jestliže vám vadí zdražování mléka a patříte mezi příznivce rostlinné stravy, je ten nejmenší problém vyrobit si své vlastní domácí mléko (správně řečeno rostlinný nápoj). Například výrobu domácího mandlového nápoje mohou využít také vegani, jelikož látky nemusí být tepelně upravovány. Může být také náhradou pro pacienty s intolerancí laktózy. Rostlinná mléka obsahují mnoho vlákniny, jsou dobrým zdrojem bílkovin, neobsahují žádné nasycené tuky a cholesterol a navíc ušetří peněženku.

 

Co budeme potřebovat?

Na 1 litr rostlinného mléka budeme potřebovat 100 g jakékoliv obiloviny, kterou necháme namočit ve studené vodě alespoň na 12h. Můžete si vybrat z pšenice ozimé, ječmene, ovsa, žita, špaldy, sójové boby, pohanka, ale i fazole, čočku, hrách a rýži. Můžete si připravit i mandlové mléko, kokosové mléko nebo mléko s různých oříšků, semínek a kokosu. Postup je stejný, jen ořechy namáčet nemusíme.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

 

Postup

Po namáčení ve vodě obiloviny necháme krátce přejít varem, necháme trochu vychladnout a poté rozmixujeme ve vodě (na 100 g obilovin nebo ořechů dejte 1 litr vody). Ořechy nemusíme namáčet, můžeme je rozmixovat rovnou. Tekutinu přepasírujeme přes jemné sítko a slijeme do sklenice. Mléko můžeme dochutit karobem, vanilkovým extraktem, lehce přírodním sladidlem apod.

Zbytek, který zbyde po pasírování v sítku, můžete použít do kaší. Obsahuje mnoho vápníku, vlákniny, takže jej zbytečně nevyhazujte.

 

Místo mixéru můžete použít mlýnek na maso a poté obilovinu lehce převařit.

 

TIP

Před použitím nápoj protřepejte, jelikož se vespod tvoří usazenina. Rostlinné nápoje můžete používat klasicky všude tam, kde jste zvyklí používat kravské mléko.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 28 čtenářů průměrem 4.36 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak na obyčejnou cuketu? 
Jak si zdravěji slaně zamlsat - krekry Bohemia Natura 
Jak vyzrát na chutě na sladké 
Kalendář ovoce a zeleniny - čerstvé/sklizeň 
Rybízové kokosové kuličky 


Diskuze

Pavla

Tak jsem akorád poprvé udělala mandlové mléko a povedlo se:). Měla jsem mandle namočené přes noc a teď jen rozmixovala tyčovým mixérem, přidala vodu a nakonec přecedila přes dětskou látkovou plínku. Zbytek z mandlí přidám do nějakého jídla a je využito úplně vše. Jen nevíte někdo jak dlouho toto mléko vydrží v lednici. Děkuji

18.04.2013 08:43
geny

tak jsem dnes tento recept poprvé vyzkoušela. a zkusila jsem z výsledku udělat krupičku. dopadla ale tak, jako když někdo zkusí udělat krupičku z vody. tak nevím, kde se stala chyba.

27.09.2011 15:15
Iva Veselá

Barčo, v postupu je důležité přida vodu. 1 litra na 100 g obiloviny, luštěniny nebo ořechů.

11.02.2011 10:03
bara

zkousela jsem mleko ze sojovych bobu. za 1) to vubec neslo rozmixovat, boby litaly vsude mozne a za 2) ani kapka jakekoliv tekutiny....A kde by se vzala tekutina treba v orechach?

24.11.2010 10:36
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny