Články

 

06.10.2009 - Iva Veselá

Rychlá chůze (walking)

1700YzV.jpg

 

Trénink ve formě rychlé chůze v předepsané intenzitě a objemu přináší řadu příznivých zdravotních efektů. Od počátku osmdesátých let se vedle běhu prosazuje jako doporučená forma pohybové aktivity i rychlá chůze. Jako druh vytrvalostního tréninku má nesporné výhody svým působením na oběh i metabolismus.

 

Kdo by měl rychlou chůzi praktikovat?

Tento způsob představuje vhodný způsob pohybu zvláště pro osoby začínající s pohybovou aktivitou, nízkou tělesnou zdatností, nadváhou či s některými poruchami funkce dolních končetin. Nemocní s oběhovými vadami mohou dosáhnout při chůzi doporučené zátěžové intenzity. Přetížení vyvolané chůzí je vzácné. Většina trénujících pro zdraví, bez zřejmého oběhového postižení.

 

Proč právě walking?

Jedná se motoricky nenáročný přirozený pohyb, který vyvolává při poměrně malém tlakovém zatížení srdce intenzivní tréninkové působení. Výhodou chůze proti běhu, při kterém se vyskytují poměrné vysoké hladiny laktátu, je převážně oxidativní hrazení výdeje energie. Proto se chůze pokládá za mírnou formu vytrvalostního tréninku, bez vedlejších negativních účinků. Ovšem při přehnaném provádění této aktivity může způsobit poškození pohybového systému.

Princip chůze spočívá v absenci letové fáze kroku, to znamená, že se vždy jedna z obou končetin dotýká země. Přináší to výhodu jejich menšího zatížení, ktcrc se může zvýšit na 1 až 1,5 násobek hmotnosti těla, zatímco při běhu roste tlak na končetinu až na 3-4 násobek.

 

 

Čím se rychlá chůze liší

Rychlá chůze se liší od normální nejen rychlostí a vyšší krokovou frekvencí, ale i aktivním pohybem horních končetin. Naproti závodní formě chůze se při zdravotně-sportovním provádění klade chodidlo mírně zevně šikmo a nikoli přímo, proto se neobjevuje násilný kývavý pohyb pánve s torzí lumbální části páteře.

 

Jak rychle chodit

Počáteční rychlost by měla být asi 5 km/h, může stoupat až k 9 km/h. Kolenní kloub není též na rozdíl k závodní chůzi v plné extenzi. Nejdůležitější podmínkou účinné chůze je správná obuv. Její důležitou vlastností je zaoblení podrážky připomínající houpací židli, která je tenčí a pružnější než u bot používaných při závodní chůzi.

 

 

Pro chůzi v rovném terénu platí:

- pro méně výkonné a starší osoby jako prevenci se doporučuje rychlost 5-6,5 km/h (jejich maximální výkonnost je 2 W/kg

(20 kJ/min)

- pro zdravé osoby středního věku je vhodná rychlost 6,5-8 km/h, výkonnost asi 2-3 W/kg (20-30 kJ/min)

- pro výkonnostní mladé sportovce 8-9,5 km/h, jejichž výkonnost je vyšší než 3 W/kg

(30-45 kJ/min).

 

Jak trénovat

Trénovat se doporučuje každý druhý den, minimálně 1 hodinu. Pro začátečníky a pro ty, kteří se po onemocnění nebo pauze k PA vracejí, platí omezení, kdy trvání se snižuje na 15-20 minut a při chůzi je možno chvílemi snížit intenzitu nebo provádět intervalovým způsobem.

 

Jak jste na tom s chůzí a pohybem? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci.


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.38 bodů z pěti


Čtěte také:

Aqua bike - ródeo pod vodou 
Bílkoviny ve výživě sportovců 
Proetinové přípravky 
Runbiking - nový způsob hubnutí 
Význam bílkovin u sportovců 


Diskuze

Felix
Web: http://www.equiplo.sk/bezecke-topanky/

Bežecké topánky

Rovnako ako u behu by aj u rychlo chôdze mali byť vhodné topánky, inak tá odporúčaná hodina chôdze bude utrpenie. Dať si pozor určite na tlmenie, došľap, poťažmo hmotnosť.

15.03.2019 18:56
Bc. Pavel ala, DiS.

zázrak?

máme tady žákyni, říkáme jí černá mamba, prý ujde (!) za 5 minut 1km když spěchá do školy je to možné?

11.01.2011 08:35
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny