Články

 

21.04.2010 - Iva Veselá

Zorbing

1666MWN.jpg

 

ZORB je v podstatě velká nafukovací průhledná koule ze speciálního PVC, uvnitř které je ještě jedna menší. Obě koule jsou spojeny nylonovými lanky a dvěma tunely, kterými se leze dovnitř. Průměr koule je 3,2 m a hmotnost 90 kg. Uvnitř jsou umístěny bezpečnostní postroje pro upoutání posádky ZORBU.

 

Kdo ZORB vymyslel?

Vynálezce zorbu je Andrev Ahers. Inspirací mu byl obraz Leonarda da Vinciho, na kterém je znázorněn roznožený a rozpažený muž v kruhu. Na základě důmyslné dedukce dospěl k závěru, že to co mistr kresbou zamýšlel, nebylo nic jiného něž jeho další vynález, kterým předběhl svou dobu. Společně s přítelem Dvanem van de Sluisem se rozhodli naplnit malířovo myšlenku a vytvořit první ZORB. Kdo z nich ho první vyzkoušel známo není. Faktem však je, že zanedlouho vznikla dílna, která začala velké průhledné koule chrlit do celého světa. A tak se ZORB dostal až k nám.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Jak se zorbuje?

ZORB se vyveze nebo vytlačí na vhodný kopec. Zájemce nebo zájemci (dva) o zorbování si tunelem vlezou dovnitř ZORBU a upoutají se do speciálních postrojů. Při zorbování mohou ZORBonauti sledovat okolní prostědí. ZORB se může ze svahu kutálet až 50 km / h a zastaví se na rovině.

 

Je ZORB bezpečný?

Je. I kdyby během jízdy prasknul, nebo vznikla trhlina od ostrého kamene, než se ZORB vyfoukne, dojde k bezpečnému zastavení ZORBU a výstupu posádky.Většinou při menších trhlinách mohou být absolvovány ještě nejméně tři jízdy z kopce dolů bez nutnosti dofukování. Před každým zorbováním z nového kopce se ZORB pouští bez osádky, aby byla vidět přirozená trasa ZORBU.

 

 

Je někomu špatně?

Stejně jako bunge-jumping patří i ZORBing mezi adrenalinové sporty. Hodně lidí si myslí, že jim bude špatně. Zkušenosti ovšem ukazují, že téměř všichni jsou v pohodě. Jsou nějaká omezení pro zorbování ?

 

Zorbování není doporučeno osobám menším 150 cm, protože jsou malé do postrojů uvnitř zorbu. Osoby mladší 18ti let mohou zorbovat jen se souhlasem zákonného zástupce.Před jízdou je nutné podepsat prohlášení o zdravotním stavu. Zorbing není vhodný pro těhotné ženy a osoby se zdravotními problémy.

 

                  

 

                  

 


Zorbing si můžete vyzkoušet třeba v areálu Na Rybárně-Rakolusky. Kontakt na provozovatele zorbingu: SK Plzeň 3eCity. Tento článek a fotky jsme převzali z jejich webu www.skplzen.info. Zde rovněž naleznete bohatou fotogalerii.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Aqua bike - ródeo pod vodou 
Cyklistická přilba a jiné doplňky na kolo 
Místo cukroví aerobní trénink! 
Rychlá chůze (walking) 
Výživa nejen při sportu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny