Články

 

26.08.2013 - Iva Veselá

5 tipů, jak přírodně stimulovat růstový hormon

2442OTY.png

(foto)

 

Růstový hormon (GH – growth hormon nebo také STH – somatotropní hormon) je vylučován přední hypofýzou v mozku a hraje velkou roli ve správné funkčnosti organismu. V těle má GH vliv zejména na růst a sílu kostí, svalů, čehož právě můžeme v praxi využít jak při redukci hmotnosti, tak i budování svalů, rýsování a formování postavy. Hraje také roli v přeměně nadbytku tuků na využitelnou energii. Jinými slovy je zodpovědný za mládí, vitalitu, energii a další zdravotní benefity, které jsou s mládím spojené.

 

Funkce GH v těle

Růstový hormon je důležitý zejména u dětí, které jsou ve vývinu a hraje důležitou roli v metabolismu všech dospělých jedinců. Náš organismus vylučuje tento hormon po celou dobu našeho života. Množství hormonu v těle se měří prodle hladiny IGF-1 (tzv. Insulin grow factor). Růstový hormon má velký efekt na všechny buňky našeho těla, více než ostatní hormony, protože je jakýsi buněčný generátor. Dále:

  • podporuje přenos aminokyselin do buněk a v nich dále tvorbu bílkovin
  • má pozitivní vliv na játra a ledviny
  • podporuje lipolýzu (přeměna tuků na mastné kyseliny)
  • podporuje snižování množství močoviny v těle
  • má pozitivní vliv na dusíkovou bilanci
  • pomáhá v těle zadržovat sodík a draslík

Nicméně přestože množství růstového hormonu v těle je dosti dáno naší genetikou, existují způsoby, jak jeho produkci zvýšit. A to zcela přírodně. Povíme si, jak na to.

 

Jak podpořit produkci růstového hormonu

Spánek

Pokud budete dbát na délku spánku a pravidelné usínání, velmi to prospěje funkci přední hypofýzy, produkující tento hormon . Okolo 90% množství růstového hormonu se uvolňuje během REM spánku. Je proto vhodné v ložnici nemít žádný zdroj světla, který by spánek rušil. Délka spánku by se měl pohybovat kolem 8-9 hodin. Pokud spíte málo hodin, produkci růstového hormonu značně snížíte.

 

Cvičte chytře

Je obecně hodně známý fakt, že náš organismus zvyšuje produkci růstového hormonu intenzivním fyzickým tréninkem. Proto doporučuji udržovat délku tréninku raději kratší, než se přetrénovat a produkci GH snížit (tuto myšlenku se snažím spoustě mým klientům vtlouci do hlavy a ti, kteří to zkusí, byli změnou nadšeni!). To samé platí o testosteronu, který je zrovna tak důležitý pro svalový růst a rychlý metabolismus. Čas čistého tréninku zkuste držet mezi 45 – 60 minutami. Trénink by měl mít anaerobní charakter, proto je nutné hlídat také tepovou frekvenci.

Některé odborné studie dokázaly, že intenzivní aerobní aktivita také dokáže zvýšit růstový hormon, ale záleží na typu aktivity. Jednou z nich může být basketbal.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Všimli jste si někdy, že po vynechání 1-2 tréninků se tělo zregeneruje? Svaly jsou odpočaté, narostou a tělo je více prorýsované? To je výsledek vyšší aktivace produkce růstového hormonu.

 

2375Yjk.jpg

Pro sestavení nebo úpravy jídelníčku v souladu s tréninkovým plánem kontaktujte našeho výživového poradce!

 

Výživa a celkový jídelníček

Pokud budete jíst hodně bílkovin (libové maso, vejce, cottage apod.), sacharidy s nízkým glykemickým indexem a zdravé tuky (ořechy, za studena lisované oleje), zamezíte hladovění a omezíte příjem potravin s vysokým glykemickým indexem, uděláte maximum pro zvýšení produkce růstového hormonu a testosteronu. Můžete také zkusit jíst více bílkovin zhruba 2 hodiny před a těsně před tréninkem a zaznamenejte své pocity.

Pozor na hyperglykémii, která má inhibiční účinky, tzv. brání uvolnění tohoto hormonu. Naopak mírná hypoglykémie uvolnění podporuje.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Před tréninkem doporučuji množství bílkovin přece jen o něco snížit, aby se vám neudělalo špatně. Vhodnou formou jídla může být gainer, který je daleko lehčeji stravitelný..

 

Doplňky stravy – suplementace výživy

I mezi doplňky sportovní výživy najdeme pomocníky pro stimulaci hladiny růstového hormonu. Patří mezi ně zejména aminokyseliny jako je L-arginin, L-lysin, L-glutamin, Glycin, L-tyrosin a GABA (gama-aminomáselná kyselina hrající roli jako neurotransmiter v CNS).

 

Nejezte těsně před spaním

Tělo uvolňuje nejvyšší množství růstového hormonu během prvních dvou hodin spánku. V případě, že budete jíst těsně před spaním, zejména potraviny s obsahem škrobu, vytvoříte tzv. inzulínovou špičku a potlačíte tak větší produkci růstového hormonu. Organismus se bude soustřeďovat spíše na trávení než na regeneraci.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!



Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 3.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Energetický výdej 
Hurá na brusle! 
Místo cukroví aerobní trénink! 
Rychlá chůze (walking) 
Spiroergonometrie 


Diskuze

Standa
Web: http://https://www.rustak.cz

SHR vs. GHR

SHR od Aminostar je fajn, ale prakticky jde jen a výhradně o aminokyseliny a vitamin B6, což je proklatě málo pro optimální stimulaci lidského růstového hormonu. Na českém trhu je nově výrazně silnější a propracovanější formule s obsahem aminokyselin, fytosterolu, fosfatidů a ženšenu, která nakopne hGH tak, jako žádný jiný preparát. Mrkněte na růsťák v eshopu www.rustak.cz - cena je vyšší, ale odpovídá kvalitě a obsahu i jeho původu (USA). Schváleno státním zdravotním ústavem.

02.03.2017 16:28
Marek

SRH

Vyborna vec, osobne uzivam tento produkt infinityobchod.sk/srh-stimulant-rastoveho-hormonu, a som naprosto spokojny, treba vyskusat..

31.03.2015 12:07
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny