Články

 

12.12.2008 - Iva Veselá

Proetinové přípravky

 

        Proteiny jsou základním stavebním materiálem svalů. Jejich potřeba u tvrdě trénujících sportovců je mnohem vyšší než u nesportovců. Jejich denní příjem (pro sportovce) by rozhodně neměl být nižší než 1 gram na kilogram tělesné hmotnosti (tedy např. pro 75 kg sportovce min. 75 g. U těžkých atletů, jako jsou např. vzpěrači a kulturisti, s potřebou nárůstu svalové hmoty, by denní příjem měl být min. 2g/kg tělesné hmotnosti. Někteří kulturisté přijímají mnohem větší množství bílkovin (např. Miloš Šarčev - 4g/kg váhy). Doporučený průměr se pohybuje mezi 2-3g/kg tělesné hmotnosti. Snadno si dokážete spočítat, že dodat tělu potřebné množství bílkovin je pro 100kg atleta trochu problém.

 

Hodně proteinů = hodně jídla


 

Potřebných 300g bílkovin (při 3g/kg tělesné hmotnosti) znamená např. přibližně 1,5kg masa. A to je maso jeden z nejlepších zdrojů bílkovin. Zatížení trávicího traktu by bylo obrovské, nehledě na vysokou cenu a vysoký obsah tuku. Z těhto důvodů (a mnoha dalších) se vyrábějí proteinové přípravky. Tyto koncentráty bílkovin nám jsou schopny dodat potřebný stavební materiál pro obnovu a novou výstavbu svalů bez současného relativně vysokého příjmu tuku.

 

Forma proteinových doplňků

Většinou bývají ve formě ochuceného ve vodě rozpustého prášku. Jsou snadno stravitelné. Použité bílkoviny pocházejí z různých zdrojů - např. vaječný bílek, mléko, sója, pšenice apod. Pro lepší vstřebatelnost bývají často ve formě částečných hydrolyzátů. Pro objemový trénink se používají proteinové přípravky s relativně nižším procentuelním zastoupením bílkovin - většinou do 50-65% (důvodem je potřeba energetického zdroje - uhlohydrátů - pro stavbu nových svalů). Při rýsovacím tréninku se používají koncentrovanější přípravky s obsahem 70 a více procent bílkovin. Nabídka na současném trhu je obrovská, je potřeba si předem rozmyslet, co vlastně potřebujeme.

 

Kdy proteiny používat

Kromě informací, o kterých jsem se již zmínila, bychom měly brát v ůvahu i dobu, kdy tyto přípravky hodláme užívat. V den tréninku bychom se měli zaměřit na mléčné proteiny, proteinové přípravky vyrobené z vaječného bílku nebo bílkoviny rostlinného původu je vhodné zařadit až s delším časovým odstupem od tréninku (min. 6 hodin).


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

10 prohřešků ve výživě aktivních sportovců 
5 tipů, jak přírodně stimulovat růstový hormon 
Hurá na brusle! 
Místo cukroví aerobní trénink! 
Práškové protieny a mléko 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny