Články

 

12.02.2014 - Iva Veselá

Úloha sodíku v nápojích pro sportovce

2364MTA.jpg

 

Dostatečná hydratace organismu představuje důležitou součást našeho zdraví a dobré pohody. I poměrně malá ztráta tělesné tekutiny může vyvolat bolesti hlavy, ztrátu koncentrace, prodloužení reakční doby a snížení sportovních výkonů. Pro udržování potřebné rovnováhy tělesných tekutin je nezbytný příjem nápojů v dostatečném množství včetně nápojů obsahujících sodík.

 

Následky ztrát tekutin

Lidské tělo běžně vylučuje vodu několika cestami - močí, stolicí, potem a vydechováním. V horkém prostředí a při tělesných výkonech může vlivem pocení docházet k podstatným ztrátách tekutin. Ztráty mohou umocnit průjmy nebo diuretika.

 

Co je pot a z čeho se skládá?

Pot je směs tekutiny (vody) a elektrolytů včetně sodíku, kterou tělo vylučuje, jestliže se potřebuje ochladit. V ideálním případě by měl příjem tekutin vyrovnávat ztráty pocením a zabránit tak nežádoucím vlivům na sportovní výkony a celkové zdraví. Atleti při intenzivních výkonech běžně vypotí 1-2,5 l za hodinu. Při vysoké okolní teplotě však objem vypocené tekutiny může být ještě podstatně vyšší!

 

2375Yjk.jpg

Tápete, jak se stravovat správně kolem tréninku? Stačí pár chybných kroků a zhoršíte tím regeneraci o více jak 50%. Kontaktujte proto výživového poradce!

 

 

Jaká ztráta je povolena?

Většina osob může bez obtíží snášet ztráty tělesné tekutiny kolem 2 % za předpokladu chladného prostředí. Ovšem o při poklesu 2% tekutin v těle dochází k citelnému poklesu výkonnosti. Při teplotách nad 30°C může docházet k významnému ohrožení zdraví. Příznaky počáteční dehydratace začínají únavou, nevolností, bolestmi hlavy, závratě, nesoustředěnost, podrážděnost,...)

 

2169YzI.jpg TIP výživového poradce

Doplňovat tekutiny bychom měli pravidelně, ne až tehdy, kdy máme žízeň. Pokles 2% tekutin v těle již hraje poměrně výraznou roli při sportovním výkonu. Jako iontový nápoj můžete použít také umeocet, který navíc pomáhá alkalizovat prostředí organismu.

 

ČTĚTE TAKÉ: Umeocet (rubrika Bio atlas)

 

Je potřeba tolik tekutin?

Na základě výzkumu bylo zjištěno, že pro uspokojení přirozeného mechanismu žízně stačí přibližně poloviční množství tekutiny, než která byla vydána. Příčina pravděpodobně spočívá v tom, že tento mechanismus začne působit ne dříve, než tělo ztratilo 2 % tekutin.

 

Úloha sodíku při rehydrataci

Nepodceňujte příjem sodíku. Pro rehydrataci se běžně používá voda, zředěné ovocné šťávy a sportovní nápoje. Sodík představuje hlavní složku v potu, proto některé nápoje obsahují přidaný sodík spolu se sacharidy. Tyto přídavky jsou v souladu s doporučením Vědeckého výboru pro potraviny - přidávat sodík (460-1150 mg/l) a sacharidy (80-350 kcal/l) pro optimální rehydrataci organismu v průběhu delších výkonů. Existují domněnky, že ztráty sodíku mohou hrát roli při vzniku svalových křečí nebo slabosti.

 

Sodík stimuluje mechanismus pocitu žízně a rovněž zlepšuje rychlost, jakou je voda a sacharidy absorbovány tenkým střevem, což podstatně zlepšuje rehydrataci a zpomaluje nástup svalové únavy. Sodík pomáhá zadržovat větší množství vody v tkáních a snižuje vylučování moče. Výzkumem bylo rovněž prokázáno, že přídavek sodíku do nápoje nepředstavuje prakticky žádné riziko ohrožení zdraví.

 

 

Vytrvalostní sporty a tekutiny

Při tělesné aktivitě trvající déle než 2 hodiny se doporučuje užívat nápoje obsahující sodík, stejně jako při dalších činnostech, kde dochází k silnému pocení. V takových případech je na základě výzkumných výsledků doporučováno přijímat alespoň 450 mg nebo více sodíku za hodinu k udržení potřebného objemu plasmy s dostatečným obsahem sodíku. Tohoto stavu lze lehce dosáhnout užíváním dobře sestaveného nápoje s vyrovnaným množstvím elektrolytů a sacharidů.

 

Důležité na závěr

Pro optimální sportovní výkony, zvláště v horkém prostředí, je důležité pravidelně pít. Nápoje s obsahem sodíku mohou zajistit rychlejší rehydrataci, než nápoje bez sodíku a přídavek sacharidů pomáhá chránit svaly před únavou. Přesto však v evropském stravování je nutné obecně snížit obsah sodíku k zabránění nepříznivých zdravotních vlivů.

 

Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Místo cukroví aerobní trénink! 
Stále je pro vás jóga velká neznámá? 
To je párty? Ne, tady se cvičí ZUMBA! 
Význam bílkovin u sportovců 
Výživa nejen při sportu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny