Články

 

06.06.2009 - Iva Veselá

Gymnastický míč neboli fitball

 

Gymnastické, rehabilitační, skákací, fit balóny...zkrátka velké míče, které si na účet připisují stále více oblíbenců. Nejprve se tyto míče používaly jako rehabilitační pomůcka, ale proč se nerehabilitovat přímo doma? Vždyť celý den sedíme za počítačem, shrbeni ve školních lavicíh a není čas na péči o záda. A proč si pořídit právě takový míč?  Důvodů je spousta, tak pojďme se podívat na každý z nich.

 

Problémy se zády - račte se posadit

Míč můžete využít v domácnosti jako výbornou zdravotní židli. U počítačového stolku, při práci u stolu nebo při sledování televize. Velikost míče si můžete vybrat podle výšky, malý nebo velký.

 


Sezení na míči ocení především vaše záda. Kromě jejich posílení sezení na míči rozvíjí rovnováhu, stabilitu a pomáhá správnému držení těla. Sama podstata cvičení s míčem vyžaduje správné používání páteřních svalů. Cvičení posiluje hluboké zádové svalstvo a zároveň do hry zapojíte břišní svaly. Základem je sed s odlehčením nohou. Můžete se na míči pohupovat, zvedat nohy nebo na něm poskakovat.

 

Problémy s klouby

Cvičení s míčem ocení zvláště ti, kteří mají problémy s klouby. Na míči jsou klouby v naprosto klidném stavu a nehrozí jejich poškození. Lidé, kteří trpí jednostrannou námahou, mohou míč využít pro vyrovnání páteře. Při rovném sezení se srovnají obratle do přirozené polohy a zároveň se masíruje páteř.


Problémy s nadváhou

Cvičení snižuje napětí organismu, posiluje břišní a zádové svaly a aktivuje klouby. Je určeno pro nácvik stability, koordinace pohybu a reakcí svalstva na změny polohy.

 

Problémy s celulitidou

Dámy pozor, kromě pevného těla dokáže tato kulatá pomůcka zacvičit i s vašimi stehny a zadečkem. Při zařazeních vhodných cviků lze s celulitidou zatočit. Cvičení není zdaleka tak lehké, jak se zdá. Vyžaduje balanc a sílu, proto je tak efektivní. Při kombinaci s aerobním tréninkem lze dosáhnout velmi slušných výsledků.

 

Problémy s efektivním cvičením

Jestliže hledáte aktivitu, při které zapojíte všechny svalové partie, fitball je řešením. Velkou výhodou je kompletní procvičení a posílení těla. Při správné volbě cviků lze dosáhnout velmi efektivního, až dokonalého procvičení. Obtížnost cviků si už zvolíte sami.

 

O zábavu není nouze

S fitballem se také pobavíte, jelikož vás přivede do stavu hravosti, lehkosti a dobré nálady. A to platí v každém věku. Zejména vaše děti ocení zábavné pohupování. Navíc získají balanc, pohybové schopnosti a rozvíjí další dovednosti. Je to zábava, radost z pohybu i skvělá relaxace. Například k protažení zad apod.

 

 

V čem dalším fitball prospívá?

Pomáhají zlepšit či dokonce odstranit poruchy svalového napětí a koordinační poruchy, napravit vybočení páteře (skolióza) a kulatá záda (kyróza), zlepšit koordinaci dechu u onemocnění dechového ústrojí a dokonce mohou pomoci i nemocnému srdíčku. Jestliže stále váháte s koupí, možná vám pomůže stručný výčet jeho výhod:

 

- zlepšuje psychofyzickou kondici

- optimálně rozvíjí pohybové schopnosti

- kompenzuje jednostrannou zátěže a nesprávné pohybové návyky

- posiluje hluboké svaly

- přispívá k protažení zkrácených svalů

- uvolňuje klouby

- přispívá k osvěžení, relaxaci i pobavení

 

Vhodná velikost

 

Správná velikost míče na cvičení se pozná podle výšky postavy. Při sezení by rovněž kyčle měly být lehce nad úrovní koleni, nikoliv pod.

  • výška postavy do 140 cm - průměr míče 45 cm
  • výška postavy do 150 cm - průměr míče 55 cm
  • výška postavy do 175 cm - průměr míče 65 cm
  • měříte-li více než 175 cm, potom musí být průměr míče 75 cm a více

 

Foto: 1.bp.blog.com, Myfitnesselements.com, Seebe.co.uk

Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.83 bodů z pěti


Čtěte také:

Aqua bike - ródeo pod vodou 
Chci nabrat/zhubnout - kolik kalorií mám jíst? 
Místo cukroví aerobní trénink! 
Stále je pro vás jóga velká neznámá? 
Úloha sodíku v nápojích pro sportovce 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny