Články

 

20.12.2012 - Iva Veselá

Lecitin - proč je tak důležitý?

1707MTY.jpg

 

Lecitin je důležitou součástí sliznice v dlouhém střevě, která ho ochraňuje před střevními bakteriemi. Je nedílnou součástí buněčných stěn k udržení jejich pružnosti a nezatvrdnutí.

 

Kde se vyskytuje

Lecitin může být vytažený z vaječného žloutku, sojových bobů nebo sojového oleje a slunečnicového oleje. Žloutky nejsou často užívány jako doplněk výživy, protože celkově obsahují vysoké množství cholesterolu. Ale lecitin ze sójy nebo slunečnice je často používán při mírně zvýšeném cholesterolu v krvi.

 

Denní příjem lecitinu si můžeme doplnit díky jídlům jako je kapusta, květák, zelený hrášek, cizrna, čočka, kukuřice, půlený hrách, vajíčka, kvasnice, zrníčka, luštěniny, ryby a celozrnné klíčky. Trochu ho je obsaženo v přísadách do zmrzlin a čokolád.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Lecitin léčí

Lecitin je používán k mnoha účelům v medicíně. Lékaři ho předepisují při příznacích jaterních nemocí. Byl také znám v asijských kulturách jako pomocník při léčbě horečky, nervozity a bolesti hlavy. Navíc lecitin ze sojových bobů obsahuje estrogen – zmírňuje příznaky menopauzy a snižuje riziko některých nádorů, například rakovinu prsu.

 

Ve velmi ojedinělých případech sojový lecitin může způsobit mírné rozrušení zažívání včetně bolesti břicha a průjmu. Ale není nikde napsáno, že užívání lecitinu zhoršuje zdravotní stav.

 

Jako doplněk stravy je lecitin složený především z vitamínů B, kyseliny fosforečné, cholinu a několika dalších netoxických přísad. Užívání 1200 mg kapsle před každým jídlem může pomoci rozpustit tuky a lépe strávit vitamín A, D a E. Zlepšuje využitelnost proteinů a pozitivně působí na paměť a klouby. Urychluje regeneraci, pomáhá kloubům, zlepšuje stav pokožky, kladně působí při celulitidě, pročišťuje cévy a detoxikuje játra.


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.88 bodů z pěti


Čtěte také:

Křemík pro kosti, vlasy, kůži a nehty 
Modifikované škroby 
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6 
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled 
Ztráty vitamínů v potravinách 


Diskuze

Majka

lecitin

Lecitin slunečnicový kupuji v Praze http://www.alea-int.cz/

13.06.2018 09:26
Marcela

Slunečnicový lecitin

Dobrý den, zasílám Vám odkaz na prodejce, u kterého pravidelně nakupuji. :-) http://www.fichema.cz/201-slunecnicovy-lecitin-e322

06.05.2015 09:39
Jaromir Lukavský

slunečnicový lecitin

Zdravím, sháním slunečnicový lecitin a všude inzerují jen sójový. ten není vhodný kvůli alergii na sóju. neznáte dodavatele? Děkuji, J.Lukavský

13.04.2015 14:19
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny