Články

 

20.07.2010 - Iva Veselá

Triglyceridy a jejich nebezpečí

1922MGE.jpg

Na jídle záleží!

 

Pokud jste již  někdy byli na odběru krve, jistě jste se setkali s pojmem triglyceridy (nebo také triacylglyceroly). Co je to za látku, proč se zabýváme jejím vyšetřením a jakou prevenci bychom měli dodržovat pro udržení optimální hladiny se dozvíte v následujících odstavcích.

 

Na jídle záleží!

Nejedná se o pouhé motto výživové poradny :), ale je třeba si uvědomit, že každý z nás rozhoduje o svém zdraví a každý z nás má možnost ho ze značné míry ovlivnit, resp. ovlivnit biochemické pochody v těle. Denně přijímáme potravu ve formě bílkovin, sacharidů a tuků v různých formách. Zaměřme se proto na přijímané tuky.

 

Triglyceridy

Z chemické stránky se jedná o látky, které jsou složené (jak už sám název napovídá) z alkoholu glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Triglyceridy představují v lidském těle zásobánu tuků a fungují jako tepelný izolátor. Část těchto látek proudí krevním oběhem a organismus je využívá pro funkci svalů, zbylá část je uložena v tukové tkáni.

 

Triglyceridy jsou podstatou rostlinných a živočišných tuků a jejich hodnoty souvisí s rizikem kardiovaskulárních chorob. Zvýšená hladina triglyceridů nám říká o množství částic přenášejících cholesterol v krvi. V tomto případě mluvíme o hyperlipoproteinémii (zvýšený výskyt lipidů a lipoproteinů v krvi).

 

  • primární hypolipoproteinémie - jedná se o genetickou poruchu metabolismu lipidů a lipoproteinů (většina případů onemocnění)
  • sekundární hypolipoproteinémie - jedná se o důsledek nějakého onemocnění, které nepříznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů v krvi. Jde zejména o diabetes mellitus (významný rizikový faktor), onemocnění štítné žlázy (nízká hladina hormonů štítné žlázy je typickým faktorem působícím na zvýšenou hladinu LDL cholesterolu), neprůchodnost žlučových cest a jater(vede ke zvýšení, resp. hromadění cholesterolu v krvi z důvodu zablokování vylučování cholesterolu a žlučových kyselin), chronická onemocnění jater, onemocnění ledvin, akutní a chronická infekční onemocnění, alkoholismus a v neposlední řadě obezita.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Proč se provádí vyšetření

Pokud se ve vaší rodině vyskytují srdeční choroby (ateroskleróza, infarkt myokardu,...), toto vyšetření byste měli preventivně podstoupit nejlépe jednou za 5 let. Výše hladiny triglyceridů nám nesignalizuje konkrétní diagnózu, ale míru rizika chorob kardiovaskulárního systému. Samostatné vyšetření této látky se neprovádí, proto jste se s triglyceridy setkali při celkovém vyšetření lipidového profilu (lipidy = tuky). Velmi důležitým měřítkem k posouzení míry rizika srdečních chorob je stanovení hladiny LDL cholesterolu.

Na vyšetření lipidového profilu je nutné přijít ráno nalačno, protože po konzumaci jídla se triglyceridy již objeví v krvi.

 

 

Když se hodnoty vychylují

Význam zvýšené hladiny lipidů a liipoproteinů představují jeden z nejzávažnějších faktorů vzniku aterosklerózy a dalších komplikací. Jak jsem výše uvedla, nejvíce bývá sledována hodnota LDL cholesterolu, se kterou triglyceridy úzce souvisí. Pokud hladina triglyceridů v krvi dosáhne hodnoty nad 11 mmol/l, hrozí zde vážné riziko pankreatidy (jedná se o zánět slinivky břišní), kde se musí jednat rychle a pacient se musí ihned léčit .

 

Prevence

Důležitou roli v prevenci těchto onemocnění hraje samozřejmě výživa. Je podstatné, kolik tuků ve stravě přijímáte v závislosti na vašich proporcích, věku, váze nebo genetických dispozicích a zároveň v jaké formě. Protože jak víme, nejsou tuky jako tuky a proto je zapotřebí kromě jejich výše příjmu dbát i na jejich tepelnou úpravu, aby nedošlo k jejich znehodnocení.

 

Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně stravování, navštivte výživovou poradnu Food-Life v Praze,

kde se Vám rádi budeme věnovat!

 

 

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 3.46 bodů z pěti


Čtěte také:

Enzymy 
EU Čechům zakázala užívat byliny  
Maqui berry - ovoce s nejsilnější antioxidační schopností 
Ostropestřec - doplňky stravy plné plísní 
Studio SARAH - potěšení pro tělo i duši! 


Diskuze

Pavel

Triglyceridy

Dobrý den mám LDLC 2,94 což je v normě ale trig.mám 7,90 a nedaří se mi to snížit. Co mám dělat?

26.04.2017 15:31
Leona
Web: http://leona.maja@seznam.cz

Triglyceridy

Dobrý den. Je mi 34.let. Byla jsem na odběru krve a zjistili mi cholesterol 5.2 a tuky 5.4. Lékař mi napsal Sorvastu 15mg ale bohužel je mi po ní dost špatně. Co mám pro to udělat?

01.03.2013 06:52
Zdeněk Zavadil

Triglyceridy

V srpnu po odběru krve přišel dopis s doporučením navštívit lékaře z důvodu zvýšené hladiny cholesterolu, kyseliny močové a zejména triglyceridů (6,9)Po čtvrtletní dietě jsem dosáhl hodnoty triglyceridů 6,0 a dnes při zkoumání složení doplňků pro obranyschopnost hlíva+rakytník+echynacea jsem zjistil že ve složení jsou uvedeny triglyceridy. Může to být příčina proč nemohu tyto hodnoty snížit. Děkuji

08.01.2013 17:51
Robert

dotaz ohledne triglyceridy

Dobry den, pred dvema lety mi zjistili zvvisene triglyceridy 5,74 lekar mi nasadil fenofix 267 od te doby ho beru pred ctyrmi mesici byla pravydelna kontrola KO a stale zadna zmena ohlledne hodnoty ktera se pohybovala okolo 5 a poprve se i malinko zvisila hodnota cholesterolu na 5.5. Tak pristoupil ke kombinovane ledzbe a nasadil k fenofixu atoris 10.pred 14dni jsem byl na dalsii kontrole a hodnota cholesterolu v norme a triglyceridy 5,94. Zacinam mit obavy, lekaer ma stale dost casu jen povida, ze priste jak se nezmeni hodnota tak me posle k odbornikovi, ale bohuzel do dnes neznam moznou pricinu ac se ho ptam. Merim 187 a vazim 72 kg a je mi 27 let. Prosim o moznou pricinu. Predem dekuji s poozdravem a uctou Robert

26.10.2012 20:30
Petr

trigylceridy

Ahoj, pred mesicem a pul jsem mel pri odberu krve hodnotu triglyceridu 8,5. Doktorka mi doporucila dietu a dost mne vystrasila tim, co se muze stat, kdyz se sebou neco neudelam. Prestal sem okamzite kourit a za mesic a pul mam dole 10 kilo. A to zmenou stravy a neprejidanim se. Dnes mam nove vysledky a tryglyceridy mam 2,3. Jeste to neni v norme, ale doufam, ze to je jen otazka casu, nez se tam dostanu. Takze na mne dieta snad zabrala. Mejte se.

24.10.2012 16:02
Janka

Trigleceridy

Dobry den, bola som na preventivnom vysetreni u obvodneho lekara, krvne testy boli v poriadku az na triglyceridy 1,9, lekarka ma upozornila na mastne a vyprazane jedla. Ja vsak aktivne sportujem, stravujem sa zdravo pouzivam vylucne olivovy olej, ziadne maslo ani stolovy olej, vyhybam sa sladkemu, 5 x do tyzdna travim vo fitnescentre, vobec nerozumiem z coho moze byt zvysena hodnota...Dakujem

17.10.2012 13:26
Marcela Kroulíková

triglyceridy

Dobrý den,píši Vám,protože jsem docel aznepokojena výsledkem krve,včera mi muj obvodní dr,řeklže mám hladinu trigliceridů 4.0,což mi přijde docela dost orpoti tomu co zde čtu,tka jsem se chtěla zeptat na odborný názor,diky,jsem z toho docela špatná,,řekl mi jen že mám držet dietu a omezit tuky,nic víc

16.10.2012 08:01
serzant

triglyceridy

mám 50rokov,začal som posilovať a používam aj výživové doplnky,aminokyseliny a bielkovinové preparáty,žiadne anaboliká,necítim únavu ani bolesť,fyzicky aj psichicky sa cítim v pohode ,vyhýbam sa mastným jedlám,nefajčím a ten alkohol málo, teraz mi robili krvné testy,cholesterol som mal 5,ale triglyceridy som mal 3,6,neviete poradiť,či to nesúvisí s danými výživovými doplnkami,za odpoveďby som bol velmi vďačný a zostávam s pozdravom serzant.

22.05.2012 00:04
Jandová

dotaz triglyceridy

Dobrý den, při orientačním vyšetření krve mi naměřili triglyceridy 2,29. Byla jsem cca 2,5 h po snídani, beru lék Eutyrox 50 na sníženou fci štít. žlázy. Celkový cholesterol měnší než 3. Mám se touto hodnoutou zabývat? Podotýkám, že jím pravidelně, dle rozpisu výživové poradkyně. Za loňský rok jsem za její spolupráce zhubla 10 kg, při krevním rozboru u svého prakt. lékaře jsem měla všechny hodnoty před rokem v normě. Děkuji za odpověď

08.12.2011 15:55
Michaela Mašková

Triglyceridy

07.12.2011 19:03
Iva Veselá

triglyceridy

Dobrý den, hodnota TAG by se měla pohybovat do 1,8 mmol/l. Vyšetření se provádí za účelem stanovení rizika vzniku srdečních onemocnění, aterosklerózy, infarktu myokardu, takže pokud jsou u vás hodnoty zvýšené, tak upravte stravu z hlediska tuků a mastných kyselin. Během dne se hladina triacylglycerolů velmi mění v závislosti na jídle, takže také záleží, kdy jste byl na odběrech.

10.02.2011 10:35
Legi

Triglyceridy

Prosím,mám dotaz : Nedávno při vyšetření krve jsem měl hodnotu triglyceridů 2,42 nevím teda v čem se to udává, info.jsem dostal po telefonu.Hodnotili mi to dva lékaři a každý jinak. Nevím jak vysoká má být hodnota v normálu a nebo kdy to začíná být špatné a jak moc. Děkuji za odpověď, Legi.

01.02.2011 23:43
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny