Články

 

20.10.2014 - Iva Veselá

Jediné tofu z vápenatých solí

Bílé tofu (Alfabio).

 

Zaujal mne článek firmy Alfabio, výrobce sójových produktů. Údajně jako jediní vyrábí tofu pomocí vápenatých solí, čímž má výsledný produkt vyšší obsah vápníku.

 

Tento týden jsem psala článek o jejich novince - Zakysaném sójovém nápoji (Alfabio) a nyní mě zaujal jejich článek o výrobě tofu. Do nedávna jsem jejich výrobky příliš nekupovala, ale v poslední době jim přicházím stále více na chuť. Dokonce řadu výrobků najdete v Bille. Hlavně tofu a pomazánky.

 

Tofu a srážení vápenatých solí

AlfaBio tofu vzniká srážením vápenatých solí, a proto má vysoký obsah vápníku.

Sójový sýr vzniká srážením sójového mléka. Proces srážení je přitom celé jeho výrobě nejdůležitější. Tradičním srážedlem je mořská sůl Nigari, společnost Alfa Bio však jako jediná v Česku a Slovensku tofu vyrábí pomocí vápenatých solí. Díky tomu má Alfa Bio tofu vysoký obsah vápníku. Tento fakt potvrzuje i Česká vegetariánská společnost, která na svých stránkách píše:

 

Tofu je bohaté na vápník jedině tehdy, je-li sráženo pomocí vápenatých solí. V České republice je tofu většinou sráženo pomocí jiných solí (nejčastěji Nigari), existují však již výjimky. V obchodech se zdravou výživou je možné zakoupit sojové mléko obohacené vápníkem, na každodenní použití je však poměrně drahé. Lepším řešením je konzumace tofu, které bylo sráženo pomocí vápenatých solí. Takové tofu vyrábí pouze slovenská firma Alfa Bio. Toto tofu obsahuje podle informací výrobce přibližně 200 mg vápníku na 100 g hmoty.

 

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

Tofu mám velmi ráda a také ho na přání zařazujeme do jídelníčků našich klientů. Nutno ale podotknout, že vstřebatelnost vápníku je u rostlinných výrobků mnohem nižší, než u živočišných. Velmi dobrou využitelnost mají mléčné výrobky, kterým ve vstřebatelnosti vápníku pomáhá mléčný cukr (laktóza). Za zmínku stojí z rostlinných zdrojů například brokolice, růžičková kapusta nebo květák. Menší vstřebatelnost vápníku můžeme přičíst potravinám s obsahem fytátů (cereálie), oxalátů (řepa, fazole, špenát, rebarbora) a fosforečnanů (cca 5-10%).

 

 

Proč je vápník tak důležitý?

Kromě toho, že je základní složkou pro naše kosti a zuby, má také velký význam pro správnou činnost srdečního systémů a srážení krve. Kromě toho se vápník zapojuje do stahování a uvolňování svalů a přenosu nervových impulsů. Většina vápníku je uložena v kostech a zubech, ale pokud tělo nemá dostatek vápníku ze stravy pro tyto činnosti krve, odebírá je právě z kostí.

 

Dostatečný příjem vápníku je důležitý zejména pro děti, kterým se rozvíjí kostní hmota a rostou zoubky. Kostní hmota pak člověku ubývá zhruba od 45 let, a ženy v menopauze ztrácejí vápník rychleji. Právě proto je v tomto období důležitá správná volba potravin.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Brambory pod slupkou 
Maqui berry - ovoce s nejsilnější antioxidační schopností 
MILKIN – značka s novou tváří 
Tohoto broučka běžně jíme 
Zkorumpovaná farmacie - kniha 


Diskuze

Katarína

tofu na váhu

Dobrý den, nevíte, zda se dá někde v dejvicích, nebo jinde na Praze 6 koupit tofu na váhu? Děkuji za odpověď.

25.08.2015 09:29
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny