Články

 

31.01.2013 - Iva Veselá

Amalaki - 100 g lepší než 15 kg jablek!

2264YmF.jpg

 

 

Ovoce Amalaki (Embilka lékařská, Amla Amlaka, Amlaki - existují i jiné názvy) je v Indii považováno za posvátný strom, a to zejména díky obsahu vitamínu C. Amalaki je nazývané „Indický angrešt“ je výjimečné ovoce se spoustou pozitivních zdravotních účinků na lidský organismus. Působí proti stárnutí, má nejvíce přírodního vitaminu C, celkově posiluje tělo i mysl.

 

Amalaki a vitamin C

V Indii je považován za posvátný strom pro své velice výživné tzv. „nebeské ovoce“, které je vůbec nejbohatším přírodním zdrojem vitamínu C (3 000 mg v jednom plodu) – třicetinásobně vyšší množství než pomeranč. Obsahuje také třísloviny (emblicaniny A a B, puniglukonin, pedunculagin), cukry a minerály (chrom, zinek, měď).

 

Spotřeba vitamínu C je u každého organidmu velmi individuální. Doporučená denní dávka vitamínu C se při zdravém životním stylu pohybuje běžně kolem 60 mg. Pro omezení onemocnění dýchacích cest doporučují lékaři denní dávku od 100-150 mg. V případě větší zátěže se jeho spotřeba zvyšuje až na několik tisíc mg. Zvýšenou potřebu vitamínu C mají sportovci, lidé z oslabenou imunitou, nemocní, diabetici, kuřáci a alkoholici. Spotřebu vitamínu C ovlivňuje nejen složení stravy a příjem tekutin, ale také fyzická námaha a psychický stres. Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. Vitamín C se v těle neukládá do zásoby a proto je nutné ho přijímat pravidelně. Zvláště děti ho potřebují v pravidelných denních dávkách. Přírodně získaný vitamín C má přirozeně vyšší účinnost než ten, který je synteticky připravený.

 

V případě dotazů na správné stravování a hubnutí kontaktujte výživového poradce!

 

 

Účinky Amalaki

Amalaki není jen účinným antioxidantem, ale má i antibakteriální, antivirové, antimutagenní, nematocidní, anabolické, antihepatotoxické, protizánětlivé, antihistaminické, spasmolytické, hypolipidemické vlastnosti, inhibuje houby a kvasinky, zabraňuje hyperhidróze, ulevuje při hypotenzi, působí i jako anacidum a proti nádorům. Navíc zvyšuje syntézu bílkovin a je užitečná u stavů hypoglykémie.

  • Zvyšuje obranyschopnost organismu
  • Ulevuje při žaludečních a zažívacích potížích
  • Posiluje srdeční a mozkovou činnost
  • Podporuje zdravou funkci kardiovaskulárního systému
  • Regeneruje tělesné tkáně vysokým množstvím antioxidantů
  • Zvyšuje tvorbu červených krvinek
  • Snižuje hladinu lipidů v krvi
  • Zlepšuje zrakové funkce
  • Příznivě působí na růst vlasů
  • Působí proti stárnutí

Co plody obsahují ve vysokých dávkách

  • vitamín C (3000 mg)
  • další antioxidanty (látky snižující běžný oxidační proces, který má na svědomí stárnutí a odumírání buněk)
  • vysoké množství taninů
  • polyfenoly
  • bioflavonodiy (vitamíny podporující odolnost buněčných stěn proti pronikání škodlivých látek v podobě volných radikálů)
  • minerální látky (vápník, železo, fosfor, karoten, vitamín B1, B2)

Ovoce AMALAKI zakoupíte také v našem e-shopu.

 

Amalaki z hlediska ajurvédy

Ovoce Amalaki obsahuje pět druhů chutí našeho smyslového vnímání (kyselost, trpkost, sladkost, hořkost a ostrost), které vyrovnávají všechny tři energetické principy Váta, Pitta, Kapha.

 

Výzkum Amalaki

Taninové sloučeniny nacházející se v plodu amlalaki byly testovány na to, jak působí v mozku krys na tři důležité enzymy likvidující volné radikály. Hladiny všech tří se zvýšily a zároveň došlo k poklesu oxidačního stresu (Bhattacharya a kol. 1999). To jasně dokládá, že antioxidační působení amalaki má původ i v něčem jiném než ve vysokém obsahu vitamínu C, což je obecně rozšířený omyl. Denní podávání vodního výtažku plodu amalaki ochránilo laboratorní myši před poškozením arzenem (Biswas a kol. 1999), zatímco jiná studie potvrdila, že plod amalaki posiluje tělní ochranné mechanismy proti poškození volnými radikály vyvolanému stresem. Vědci potvrdili, že amalaki patrně zvyšuje schopnost cílových tkání syntetizovat prostaglandiny, které jsou nezbytné pro obrovskou škálu důležitých funkcí udržujících zdraví (Rege a kol. 1999). Amalaki též má vlastnosti potlačující rakovinné bujení, což potvrzuje několik studií. Extrakty tří ajurvedických bylin, plodu amalaki, tamalaki ( Phyllanthus amarus ) a katuki rhizome ( Picrorrhiza kurroa ) významně zabraňovaly karcinogenním chemikáliím v tom, aby způsobovaly rakoviny jater. Bez těchto bylin by byl výskyt nádorů stoprocentní (Jeena a kol., 1999). V další studii se u skupiny myší, kterým byl do potravy přidán plod amalaki spolu se známým karcinogenem, projevilo významné snížení otravy buněk ve srovnání s myšmi, které obdržely pouze karcinogen (Nandi a kol., 1997). Studie též prokázaly schopnost ochrany proti zvýšené hladině cholesterolů a následnému poškození cév. Čerstvá šťáva z plodu amalaki snížila aterosklerotické účinky výživy obsahující příliš mnoho tuků a cholesterolu, jak to dosvědčuje ústup plaků v aortě (Mathur a kol., 1996). Dřívější studie na lidech snížení hladiny cholesterolu pomocí amalaki též prokázaly. Dva týdny poté, co se s podáváním plodu amalaki přestalo, se však hladiny cholesterolů opět zvýšily (Jacob et al., 1988). Také o všech třech plodech v triphale se dokázalo, že významně cholesterol snižují, i když plod vibhitaki (Terminalia belerica) se ukázal být mírně silnější než amalaki (Thakur a kol., 1988).

 

ČTĚTE TAKÉ: Acai - král antioxidantů

 

Lyofilizované Acaí v bio kvalitě zakoupíte v našem e-shopu.

 

 

Doporučené dávkování

Vitamín C obsažený v ovoci Amalaki se tak významně podílí na očistě těla od volných radikálů a povzbuzuje obranyschopnost organismu. Při běžném každodenním doplňování vitamínu C vystačí jedno 50 g balení Amalaki na dobu třech dnů. V případě zvýšené potřeby vitamínu C při poklesu imunity, nemoci, rekonvalescenci, sportovní výkonnosti či jiném fyzickém a psychickém zatížení je nutné spotřebovat jedno balení denně.

 

Výrobky na trhu

AMALAKI MASALA

Hmotnost: 50 g sušeného ovoce

Složení: embilika lékařská, masala koření (cuminum cyminum, syzygium aromaticum, piper nigrum, zingiber officinale, plumbago zeylanica, embelia ribes, tinospora cordifolia, kamenná sůl), cukr

Doporučené dávkování:

Při běžném každodenním doplňování vitamínu C vystačí jedno 50 g balení Amalaki na dobu třech dnů. V případě zvýšené potřeby vitamínu C při poklesu imunity, nemoci, rekonvalescenci, sportovní výkonnosti či jiném zatížení jedno balení denně

Cena: 53,- Kč

 

 

Amalaki (Everest - Ayurveda)

 

 

AMALAKI NATURAL

Hmotnost: 50 g sušeného ovoce

Složení: embilika lékařská, cukr

Doporučené dávkování: Při běžném každodenním doplňování vitamínu C vystačí jedno 50 g balení Amalaki na dobu třech dnů. V případě zvýšené potřeby vitamínu C při poklesu imunity, nemoci, rekonvalescenci, sportovní výkonnosti či jiném zatížení jedno balení denně

Cena: 53,- Kč

 

 

Pro Bio-Life.cz: Bioletnany.cz, Everest-Ayurveda.cz


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Co ještě nevíte o mléku 
Málo známá rizika populární bezbolestné liposukce 
Ovocné tyčinky Bomubs natural energy 
Spinování vody - jednoduchá ozdravná technika 
Zdravé potraviny, které zabijí vaše zvíře 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny