Články

 

30.09.2010 - Iva Veselá

Riziko rakoviny asi zvyšují i bazény s chlorovanou vodou

1966YmM.jpg

 

„Lidé by se neměli bát plavání, ale my bychom měli více zkoumat, zda nejsou lepší způsoby k dezinfekci bazénů (než chlór),“ řekl Manolis Kogevinas, který působí v barcelonském centru pro epidemiologii životního prostředí. On a jeho kolegové zveřejnili v listu Environmental Health Perspectives studie o chemikáliích, jež vznikají v bazénech, a o jejich vlivu na zdraví.Výsledky jsou zatím předběžnéVýsledky studií jsou však podle Kogevinase příliš předběžné, a zatím tedy nelze lidem doporučovat, aby se vyhýbali bazénům, kde se voda dezinfikuje pomocí chlóru.

 

 

Výzkumy ukázaly, že v bazénech s chlorovanou vodou vzniká stovka vedlejších chemických produktů, které mají vliv na zdraví plavců. Po čtyřiceti minutách plavání byl zaznamenán růst počtu markerů, jež signalizují poruchy DNA, jež mohou vést k rakovině.Právě to Kogevinas zdůrazňuje: zatím byl zjištěn jen nárůst počtu markerů, nikoli růst počtu případů rakoviny. Připomíná také, že studie se zatím prováděly na malém počtu lidí.Chlór reaguje ve vodě s lidským potem, močí, kožními buňkami a dalšími organickými látkami, přičemž vzniká množství chemikálií, často jedovatých. Některé z nich byly na základě výzkumů u zvířat spojeny se vznikem astmatu a rakoviny močového měchýře. Do lidského těla mohou pronikat přes kůži nebo při vdechování vzduchu nad vodní hladinou.

 

Zdroj: http://www.1-zpravy.cz/riziko-rakoviny-asi-zvysuji-i-bazeny-s-chlorovanou-vodou-540927/

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Brambory pod slupkou 
Kokosový cukr 
Která smetana na trhu je kvalitní 
Nové bioprodukty Amylon 
Zkorumpovaná farmacie - kniha 


Diskuze

eduard sova
Web: http://moudrasova.eu

Riziko rakoviny asi zvyšují i bazény s chlorovanou vodou

Přeji zdravý den. Nelze než souhlasit a také bych z nadpisu vyjmul slůvko \"asi\". Vede mne k tomu vlastní zkušenost, že ačkoliv jsem člověk \"plavající\" (rád a hodně), do umělých bazenů mí dělá problém vlésti.... Tedy po stránce, že tělo tyto jedy dovede rozpoznat samo. Totéž platí i o manželce, takže potvrzeno \"double\"..., zdraví esova

12.09.2012 13:25
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny