Články

 

09.07.2013 - Iva Veselá

Refluxní nemoc jícnu - zánět

 

Pronikání žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu je běžným jevem, se kterým má každý člověk určitou vlastní zkušenost. I tento jev však může mít patologickou podobu – tehdy hovoříme o refluxní nemoci jícnu, což je nejběžnější onemocnění tohoto orgánu.

 

Refluxní nemoc jícnu

Refluxní nemoc jícnu patří v současné době k nejčastějším onemocněním horního zažívacího traktu. Jde o poměrně široký soubor příznaků, které jsou způsobeny tzv. gastroesofageálním refluxem, což je proniknutí žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu. Jedná se o běžný jev, který se vyskytuje několikrát denně a obejde se bez následků. V patologickém případě ovšem dochází k poškození jícnu.

 

Projevy choroby

Mezi typické projevy refluxu patří zejména pálení žáhy, říhání, návrat kyselého obsahu do úst, bolest v nadbřišku a bolesti při polykání. Mezi atypické projevy patří chrapot, kašel, astma bronchiale, chronický zánět průdušek a hrtanu, eroze skloviny a u dětí záněty středního ucha.

Ochranu jícnu zajišťuje především dolní jícnový svěrač a další faktory. Selhání jejich funkce pak vede k refluxu, jehož důsledkem je potom zánět jícnu – refluxní esofagitida. Mezi agresivní látky patří žaludeční kyselina solná, pepsin, žlučové soli a enzymy slinivky břišní.

 

Mladý ječmen BIO 125 g pro odkyselení organismu zakoupíte v našem e-shopu!

 

Hlavním příznakem refluxu je pálení žáhy – pyróza. Vyskytuje se po požití černé kávy, alkoholu, smažených či sladkých jídel. Obtíže se objevují a zhoršují při předklonu, při zvedání těžkých břemen, při obezitě a v těhotenství. K ověření gastroesofageálního refluxu se jeví jako nejvhodnější 24hodinové pH metrické vyšetření jícnu, k posouzení přítomnosti a závažnosti refluxní esofagitidy pak endoskopie s odběrem bioptických vzorků. Rentgenologické vyšetření dvojím kontrastem může zjistit abnormální funkci jícnu, změny při refluxní esofagitidě a některé organické změny a anatomické odchylky. Tzv. manomatrie jícnu pak může odhalit možnou poruchu pohyblivosti jícnu a funkci dolního jícnového svěrače.

Mezi komplikace refluxní nemoci jícnu patří nejčastěji tzv. Barretttův jícen (jde o náhradu původního epitelu jícnu epitelem střevního typu), vřed jícnu, zúžení jícnu, obstrukce potravou a nádory jícnu.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

 

 

Léčba refluxní nemoci jícnu

Léčba refluxní nemoci je buď konzervativní, nebo chirurgická.

  • Konzervativní léčba - dietní a režimová opatření

Nemocným se doporučuje jíst častěji v malých porcích nejméně 5x denně, naposledy dvě až tři hodiny před spaním. Je třeba vyloučit tučná jídla, čokoládu, citrusové a rajské šťávy nebo pepermint. Nevhodná jsou jídla kořeněná, pokrmy obsahující větší množství česneku a cibule. Důležité je také vyloučit tekutiny (alkohol, cola, silný čaj, džusy, kávu) i léky (benzodiazepiny, beta-blokátory…), které zhoršují reflux snížením tonu dolního jícnového svěrače, zhoršením vyprazdňování žaludku a drážděním sliznice.

Důležité je zvýšení horní poloviny těla ve spánku. Je nutno se vyvarovat velké fyzické námahy, práce v předklonu a zvedání těžkých břemen. Doporučuji zvýšení hlavové části lůžka. Zákaz kouření a snížení nadváhy by měl být samozřejmostí.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

V případě pálení žáhy doporučuji neprodleně změnit stravovací návyky, případně snížit hmotnost. Tento zdánlivě nenápadný problém může mít v budoucnu na svědomí velmi nepříjemné onemocnění. Navíc se vyhnete lékům, případně chirurgickému zákroku.

 

  • Léčba medikamenty

Medikamentózní léčba má za cíl zvýšit útlum žaludeční sekrece, zvýšit odolnost sliznice jícnu a zlepšit vyprazdňování jícnu a žaludku. V lehčích případech podáváme tzv. antagonisty H2 receptorů. U těžších případů či při špatné reakci na léčbu je na místě podat inhibitory protonové pumpy. K příznivému ovlivnění pohyblivosti jícnu, tlaku dolního jícnového svěrače a vyprazdňování žaludku lze použít prokinetika.

  • Chirurgický zákrok

Chirurgická léčba je indikována tehdy, jestliže přes adekvátní konzervativní léčbu přetrvávají příznaky refluxní nemoci jícnu. Zejména pak u těžkého zánětu jícnu, při jeho častých recidivách, při velkých obtížích u nekomplikované refluxní nemoci jícnu, při selhání alespoň tříměsíční konzervativní léčby a při komplikacích.

Chirurgická léčba zabrání refluxu obnovením tlakové antirefluxní bariéry v oblasti dolního jícnového svěrače. Operace se provádí běžně laparoskopickou cestou, což představuje pro pacienta malou operační zátěž.

 

Ostatní nemoci jícnu

Mezi časté choroby jícnu patří také výchlipky jícnu (divertikly). Bývají náhodným nálezem při rentgenologickém vyšetření jícnu. Některé vznikají na podkladě zánětlivých změn v dutině hrudní a jsou umístěny ve střední části jícnu. Jiné jsou umístěny nad svěrači. Zvláštní význam má tzv. Zenkerův divertikl, který se vyskytuje většinou ve vyšším věku a je umístěn nad horním jícnovým svěračem. Projevuje se tlakem v krku po jídle, zvracením nestrávených zbytků potravy a poruchou polykání. Léčba je chirurgická nebo endoskopická.

 

K častým chorobám jícnu patří i tzv. hiátové kýly, zejména skluzná kýla. Je to stav, kdy část žaludku je občas nebo trvale v dutině hrudní. Příčinou bývá nedostatečnost vaziva a svalů v oblasti bránice, zvýšení nitrobřišního tlaku při zvedání těžkých břemen, při tlačení na stolici, kašli, zvracení a v těhotenství. Tato kýla nečiní většinou žádné obtíže, jen u malého procenta vzniká refluxní nemoc jícnu. Chirurgické řešení tohoto onemocnění připadá v úvahu jen při závažném průběhu refluxního zánětu jícnu.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!


(Image)

Pro Bio-Life.cz: MUDr. Vladimír Novotný,Vademecum zdraví, Zima 2006


Hodnocení článku

Hodnotilo 21 čtenářů průměrem 3.71 bodů z pěti


Čtěte také:

Astma - časté alergeny a jak se vyhnout záchvatu 
Bulimie a její rizika 
Koutky 
Rakovina a vláknina 
Rašelina – účinná pomoc při bolesti zad, kloubů a páteře 


Diskuze

Alice

Dieta při refluxu

Přečtěte si tohle http://www.dietyahubnuti.cz/diety/lecebne-diety/dieta-pri-paleni-zahy-a-refluxu/

06.06.2014 22:32
Iva Veselá

reflux

Dobrý den, na mátový čaj si dávejte pozor, jelikož ten právě způsobuje pocity kyselosti a následné pálení žáhy. Proto doporučuji v akutní fázi určitě vynechat. Recepty ani tolik hledat nemusíte, stačí se v první řadě řídit dietními opatřeními, která jsou zmíněna ve článku, aby nedošlo k dráždění sliznice jícnu. IV.

28.12.2011 00:09
Jiří

Dieta při kýle jícnu

Dobrý den, zajímá mne kde bych našel diety, respektive recety diet při kýle jícnu. Dále jestli mohu pít mátový čaj? děkuji

06.12.2011 21:55
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny