Články

 

28.09.2010 - Iva Veselá

Štítná žláza a její poruchy

1963NTc.jpg

 

Onemocnění štítné žlázy je v poslední době velmi časté onemocnění, které dělá problém desítkám milionů lidí po celém světě. Ženy mají až čtyřnásobně vyšší sklony k onemocnění než muži.

 

Něco o štítné žláze

Jedná se o žlázu s vnitřní sekrecí motýlkovitého tvaru, která je umístěna v krční oblasti před hrtanem. Jejím z hlavních úkolů je shromažďovat jód z krve - ten je zapotřebí k tvorbě hormonů thyroxinu a trijodthyroxinu, které regulují spotřebu energie doslova ve všech buňkách našeho těla.

Rozlišujeme 2 nejběžnější poruchy - hypofunkci (snížená funkce) a hyperfunkci (zvýšená funkce) štítná žlázy.

 

Hypofunkce štítné žlázy

Jak už bylo řečeno - hormony štítné žlázy regulují energii buněk těla. V případě snížené funkce štítné žlázy je spotřeba energie nízká - tělo funguje zpomaleně, projevuje se únava, pocity hladu, nesoustředěnost, poruchy paměti a především přibývání na váze.

Další problémy spojené s hypofunkcí může být zácpa, suchá kůže, lámavé nehty, svalové křeče, zpomalený pulz a k silnějšímu krvácení při menstruaci. Vzhledem k tomu, že u žen způsobuje nepravidelnou ovulaci, jsou náchylnější na potraty a předčasné porody.

Tuto poruchu lze léčit dodáváním hormonů, ovšem to nese řadu vedlejších účinků - osteoporóza (řídnutí kosti), srdeční arytmie. Při nesprávném (nedostatečném) dávkování to může vést ke zvýšení tlaku krve a hladiny cholesterolu.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Hyperfunkce štítné žlázy

Jelikož se s energií hospodaří opačně než u hyperfunkce, příznaky jsou také opačné - zrychlený tep, nervozita, pocity horkosti, měknutí a padání vlasů, časté vyměšování, úbytek na váze a kratší menstruační interval. Člověka s hyperfunkcí štítné žlázy poznáte také podle toho, že má zvýšený tlak na oční nervy, což způsobuje vylézání očí z důlků. Dalším příznakem je tzv. struma na krku.

Léčba je zde složitější, jelikož zastavit zvýšenou aktivitu není jednoduché. Lze pacientovi podávat radioaktivní jód na oslabení činnosti štítné žlázy, podávat léky na zvýšenou produkci hormonu nebo může následovat chirurgické odstranění štítné žlázy (hormony ŠŽ je nutné dodávat trvale).

 

Příčiny onemocnění

Nedostatek jódu je příčinou zvětšování žlázy (více tkáně má větší šanci "pochytat" z krve více jódu, ale ve skutečnosti to moc nefunguje - když je jódu málo, je nakonec málo i hormonů). Vnitrozemské státy mají obecně jódu nedostatek, proto se přidává do kuchyňské soli i do jiných potravin - spolehlivější je však jíst pravidelně mořské živočichy. Ve zvětšené žláze se pak časem tvoří uzly, v naprosté většině nezhoubné (adenomy).

 

Jak poruchu zjistíme?

Poruchami štítné žlázy se zabývá endokrinologie. Nejjednodušší je nechat si provést krevní testy, které stanoví množství hormonů štítné žlázy.

 

 

Jak se projeví operace štítné žlázy?
Citace ze Stitnazlaza.estranky.cz:

Záleží na tom, jak velkou část chirurg odstraní. Pokud se odejme je část laloku nebo jeden lalok (to se dělá většinou kvůli zvýšené tvorbě hormonu v jednom uzlu), nejsou následky žádné, pacient je vyléčen.

Odstranění celé štítné žlázy (kvůli velké uzlové strumě, nadměrné činnosti při Basedowově chorobě nebo kvůli nádoru) vede k hypotyreóze a dlouhodobě není se životem slučitelné. Proto se ihned po operaci začíná s náhradou hormonů. Tady je velká výhoda, že na rozdíl od inzulinu nebo růstového hormonu je možné hormon štítné žlázy tyroxin bez jakýchkoli problémů podávat v podobě tablet ústy, a to dokonce jen jednou denně. Již desetiletí se používají přirozené hormony (preparáty Letrox, Euthyrox a jiné), které tělo nerozezná od "svých", takže po nalezení vhodné dávky je pacient vyléčen. Samozřejmě jsou nutné občasné kontroly a úprava dávky.

 

Co znamenají cysty ve štítné žláze?

Citace ze Stitnazlaza.estranky.cz:
Cysta je menší či větší dutina v orgánu, která má vlastní buněčnou výstelku. Ve štítné žláze mohou být přítomny koloidní cysty, zvětšené mikrodutinky, obsahující zásoby hormonu, vázaného na bílkovinu tyreoglobulin.

Častější jsou pseudocysty, dutiny vzniklé buď po krvácení do štítné žlázy (a vstřebání krve) nebo v déle existujících uzlech. Cysty i pseudocysty lze vyprázdnit vpichem běžnou injekční jehlou, nejlépe za kontroly ultrazvukem, kdy je zajištěno, že jehla bude nasměrována přesně do dutiny.


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.46 bodů z pěti


Čtěte také:

Bolest kloubů 
Infekční mononukleóza 
Ledvinové poruchy 
Nepříjemné bradavice 
Sekundární osteoporóza 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny