Články

 

13.12.2013 - Iva Veselá

Stravování během chřipky a nachlazení


Jak můžeme podpořit organismus během nemoci? Jak je to se zahleněním a co hleny rozpouští? Odpovídá nutriční poradce Ing. Iva Veselá v rozhovoru pro iHNED.cz.

 

Je pravda, že antibiotika by se neměla kombinovat s vitaminem C?

Podávání vitamínů a dalších látek nebo léků záleží na konkrétním antibiotiku, pacient by si měl vždy přečíst příbalový leták, kde je vše detailně popsané. Nelze ale říci o všech antibiotikách, že se s nimi vitamín C nesmí užívat. V některých případech byly zaznamenané kožní vyrážky při vyšších dávkách vitamínu nebo konzumaci citrusů.

 

Co mléko versus ATB a co mléčné výrobky a diskutované zahleněni při kašli?

Je pravda, že některá antibiotika se vylučují s podáváním mléčných výrobků. Jedná se o tzv. tetracyklinová antibiotika. Mléčné produkty snižují působení léků.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Zahleňují citrusy, nebo naopak hleny rozpouštějí? Co mák, bílé pečivo nebo bílý cukr?

Při nachlazení dochází k tvorbě hlenů v horních cestách dýchacích. Hleny pomůže "rozpustit" spíše cibule, citrusy pomohou posílit imunitní systém, pročistit trávicí trakt a podpořit funkci lymfatického systému. Proto je vhodné podávat saláty z citrusového ovoce nebo čerstvé šťávy. Naopak bílé pečivo, cukr nebo nadmíra živočišných bílkovin nemoci nepomohou, jelikož organismus zakyselí a sníží snahu o odstranění hlenu.

 

Které potraviny hlen dokážou rozpustit?

Dokáže to právě cibule - velmi osvědčeným receptem je pokrájená cibule promíchaná s medem. Z cibule se uvolní šťáva, kterou nemocný užívá po lžičkách.

 

Liší se nějak doporučení, když má člověk nasazená antibiotika?

Určitě, kromě potravin pro posílení imunity je dobré jíst potraviny, které pomohou obnovit střevní flóru, pro kterou je podávání těchto léků doslova pohroma. Jezte živé bakterie z kysaných výrobků (mléčné výrobky, kvašená zelenina) a vlákninu, která slouží jako "potrava" pro sřevní bakterie.

 

 

Zároveň by mě zajímal Váš názor na tzv. přírodní antibiotika - věříte v jejich sílů? Měl by je člověk užívat preventivně, aby posílil imunitu?

Na přírodní antibiotika naštěstí nemusíme věřit, jejich účinky jsou prokázané. Mezi takové potraviny patří například česnek, neslazené brusinky, cibule, grepy, výborná je také lichořeřišnice nebo echinacea, aloe vera či odvar z heřmánku, který má protizánětlivé a protispasmatické účinky.
Tyto potraviny vřele doporučuji. V období chřipek a nachlazení bychom si je měli začít automaticky kupovat a vyplnit jimi ledničku, abychom je měli po ruce a denně je konzumovali.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.6 bodů z pěti


Čtěte také:

Detoxikace - očista organismu 
Cholesterol 
Kocovina 
Rakovina má dlouhé prsty 
Štítná žláza a její poruchy 


Diskuze

Lucinka

Ty jo, to jsem třeba nevěděla, že když jsem nachlazená,je lepší se některým jídlům vyhýbat, myslela jsem, že to na to nemá vůbec žádný vliv :-). Vždycky jím normálně, vařím si Hotdrink od Dr. Weisse a za pár dní jsem fit, nos se mi uvolní, v krku mě přestane bolet, paráda.

19.01.2015 12:14
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny