Články

 

25.02.2009 - Iva Veselá

Plíseň nehtů

 

Většina z nás si v létě s radostí vymění boty za sandály nebo žabky, aby dopřála svým nohám trochu vzduchu a svobody. Někteří si ale tento komfort nemohou dovolit z důvodu nepěknému vzhledu nehtů, za který může plíseň nebo mykóza. Leckdy můžete tyto infekce snadno chytit na koupalištích a bazénech. Proto byste si měli dávat pozor, kde vystavujete své nohy.

 

Plíseň nehtů

Tak zvanou onychomykózu způsobují především parazitické houby, může jít o plísně nebo kvasinky. Rády se udržují v teple a vlhku, v čemž jim letní počasí skvěle vyhovuje. Tyto nákazy se mohou vyskytovat jak na podlaze, tak i na ručnících, které použiil nakažené osoby. Můžete se s nimi setkat na bazénu, v saunách nebo společných sprchách. Máte-li proto plíseň na nehtech a navštěvujete tato místa, jste hrozbou pro ostatní.

 

Kudy se k nám dostane

Tato infekce vnikne do nehtu odkudkoliv, nejčastěji jeho volným okrajem. Dále má prostor šířit se ke kořenům, kde se živí kreatinem (tkáň tvořící nehet). Postupně nehet prorůstá a rozkládá ho. Onemocnění je lehce znatelné - infekce mění barvu a strukturu nehtu.

 

Jak onychomykózu poznáme?

Nehet ztrácí hezký vzhled, to lze poznat na první pohled. Touto infekci můžete ohrozit i členy rodiny, proto je nezbytné onychomykózu léčit. Při postižení je terapie obtížná a bohužel někdy nemusí být úspěšná.

 

 

Léčba

Jediné, co pomůže v léčebě, je houbu usmrtit nebo zastavit její růst lékem ze skupiny antimykotik. Napadená část nehtu odroste a nahradí se nehtem zdravým. V tomto případě léčba trvá 6-12 měsíců. Dále jsou možné i terapeutické přístupy - celková léčba nebo lokální.

V prvním případě se antimykotika podají ústy a dostávají se z krve do nehtového lůžka, kde působí. Parazit se tímto nemůže množit dál a zdravý nehet posunuje napadenou část. Tyto léky je třeba užívat denně nebo v měsíčních cyklech.

Při lokální léčbě antimykotiky se léky aplikují přímo na nehet. Látky proniknou do nehtu, kde zničí parazitující houbu a zároveň zabrání její růst. Tato léčba je velmi šetrná bez nežádoucíh účinků.

 

Kolik přípravků užívat?

Můžete praktikovat  jednoduchou léčbu, kdy se antimykotikum podává po omezenou dobu - v řádech měsíců. I po této době nemusí být nehet zbaven neduhů. Léčba nemusí být úspěšná hned na poprvé.

Další způsob léčby je dvěma směry, kde se použije lokální antimykotikum a antimykotikum zespoda nehtové ploténky. Tato metoda zvyšuje pravděpodobnost úspěchu v léčbě onychomykózy.

 

Prevence proti vzniku

Jestliže jsou nohy postiženy antimykózou, je nezbytné o ně pečovat a zároveň zabránit šíření infekce.

- nohy udržovat čisté a suché, po umytí je řádně osušit
- používat vlastní ručník
- nosit zásadně vlastní obuv, na návštěvy nosit vlastní přezůvky
- nechodit bez bot v šatnách bazénů, sprchách a saunách
- nosit bavlněné ponožky, které brání zapaření nohou
- boty pravidelně a pečlivě dezinfikovat


Hodnocení článku

Hodnotilo 23 čtenářů průměrem 3.78 bodů z pěti


Čtěte také:

Anémie a její příznaky 
Antikoagulační léčba 
Krátce o celiakii 
Premenstruační syndrom 
Refluxní nemoc jícnu - zánět 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny