Články

 

18.02.2009 - Iva Veselá

Nadměrné pocení

 

Máte potíže s nadměrným pocením a nevíte, co s tím? Nejdříve je dobré něco vědět o tom, jak vůbec takový pot vzniká a proč se potíme. Hlavní poslání potu je zbavovat tělo nadbytečného tepla. Kůže na celém těle obsahuje potní žlázy, z jejichž kanálků se produkuje pot. Aktivitu a množství potu závisí na nervovém systému a hormonech. Jelikož se na pocení podílí i nervový systém, potní žlázy reagují nejen na zvýšené teplo, ale i na nadbytek tekutin, výkyvy nálad, stres nebo jiný psychický shon.

 

Kde se nejvíce potíme

Nejvíce potu tělo vyprodukuje v oblastech dlaní, podpažní jamky, tříslech a chodidlech.

 

Víte že...?

Při extrémním pocení (hyperhydróze) je tělo schopno vyloučit až 1,5 l vody za hodinu?

 

Následky ztráty potu nejsou zanedbatelné. Nejen, že je tělo pocením dehydratováno, ale dochází ke zhoustnutí krve, ztrátě solí (která je nebezpečná) a k poruchám oběhu a metabolismu. V největším ohrožení jsou kojenci, děti a starší lidé.

 

 

Léčba a doporučení

Při hyperhydróze je vhodné absolvovat lékařskou prohlídku, jelikož dlouhodobé pocení doprovází plicní onemocnění a zduření lymfatických uzlin.

 

Při nadměrném pocení snižte konzumaci vodnatých jídel, kaší, ovoce, šťáv, limonád, kečupů, cukru, alkoholu a léků. Všechny jmenované potraviny způsobují únik soli, což má za následek vyšší únavu, zhoršení paměti nebo sníženou schopnost koncentrace.

 

Vhodnou tekutinou je čaj Antipot, jež je produktem Dr. Popova, čaj z růžového ibišku (studený) nebo čaje, které mají ve složení květy lípy, ibičku, macešky, maliníku, řapíku, třezalky nebo řebíčku. Tyto čaje více pohánějí moč, čímž snižují v těle množství tekutin, které by teoreticky byly vyloučeny kůží. Navíc upravuje činnost jater a ledvin, snižuje přehřívání a v jisté míře je schopen vrátit organismu chybějící minerální látky.

 

Výživové doplňky

S potem odchází nejen sůl, ale i minerální látky. Proto je nutné je doplňovat pomocí vhodné stravy nebo doplňkků výživy. Nejvíce odchází hořčík - je pro tělo velmi důležitý, jelikož je antistresový a hraje významnou roli při regulaci vnitřní teploty. Užívejte alespoň rok každý den 250 mg hořčíku. Na takové množství jsou potřeba tablety, potravinami hořčík v takovéto míře těžko doplníte.

Pozn.: Největší únik hořčíku způsobují analgetika, sladkosti, tučná jídla a antikoncepce.


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Alergie 
Deprese a jak na ní 
Hypertenze 
Ledvinové poruchy 
Rakovina a vláknina 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny