Články

 

26.04.2010 - Iva Veselá

Afty

1670NzQ.jpg

 

Ústa hrají významnou roli při dýchání, příjmu potravy a mluvení. Vyjadřují také celou škálu emocí. – od šťastného úsměvu k vyjádření údivu, hněvu a bolesti. Bohužel i tuto část těla postihují různá nepříjemná onemocnění. Začneme první z nich.

 

Příznaky:

1. Pálivá bolest na postižených místech ústní sliznice, zvláště při požití kyselých nebo kořeněných jídel

2. Jeden či více žlutých či bílých vřídků s červeným okrajem

3. Případný otok lymfatických uzlin na krku, zvýšená teplota, malátnost

 

Riziková skupina

Afty postihují hlavně mladé lidi, častěji ženy. Nezřídka se tvoří po velké zátěži v důsledku stresu. Na jejich vzniku se pravděpodobně podílejí hormony, často se objevují u žen před menstruací. Výskyt aft a jiných poškození sliznic ovlivňuje podvýživa, zvláště nedostatek vitamínu B12, kyseliny listové a železa. Někteří lidé jsou citliví na složky zubních past,, ústních vod a na některé potraviny, zejména ořechy a kyselá jídla. Dalšími rizikovými faktory jsou zubní protézy a rovnátka a zlozvyk skousávání rtů a tváří. Afty může také vyvolat kouření a žvýkání tabáku.

 

 

Průběh onemocnění

Afty, lékařsky nazývané aftózní stomatitida, začínají řezavým pocitem, případně necitlivostí v místě budoucího výsevu. Během jednoho dne se vyvinou malé vřídky, většinou na rtu nebo tváři, někdy na jazyku, na patře. Běžné afty nepřesahují 0,5 cm v průměru. Zahojí se bez jizvy během deseti dnů. Ačkoliv nejsou nijak závažným onemocněním, mohou velice bolet a téměř znemožnit jíst a mluvit. Naproti tomu tzv. velké afty někdy nemizí celé týdny a často zanechávají jizvy. Afty obou typů mají sklon se dvakrát až třikrát během roku vracet.

 

Svépomoc

Dokud se afty nezhojí, vypusťte z jídelníčku kyselá a kořeněná jídla, zvláště citrusové a rajčatové šťávy. Cucání kostky ledu pomáhá přechodně od bolesti. Aby vás afty nebolely při jedení, můžeme se před každým jídlem pokrýt ochrannou pastou. Také různé bylinné ústní vody mohou pomoci.(Zdravi4you.cz)

 

 

Co na to výživový poradce?

Opakovaná tvorba aftů bývá důsledkem výživového nedostatku (např. železa), přecitlivělosti na určité jídlo, alergie nebo citový stres. Časté afty také mohou být příznaky závažnějších nemocí jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Ženy často zjistí, že výskyt aftů souvisí s menturačním cyklem. Příčinou tvorby bývá především jídelníček - nízký obsah vitaminů B. Jejich dobrým zdrojem je mléko, brambory a celozrnné obilniny. K tvrobě aftů také přispívá nedostatek zinku, který obsahují pšeničné klíčky, ořechy, semena, korýši, měkkýši a vejce. Pro zdraví buněčné výstelky úst je nezbytný folát (kyselina listová). Nachází se v tmavozelené listové zeleninyě a obilninách. Pokud tedy trpíte afty, vyhýbejte se slaným a ksyselým jídlům, například okurkám, tvrdým bonbonům a alkoholu, protože vaše obtíže spíše jen zhorší.

 

Co jíst

- tmavozelená listová zelenina

- celozrnné obiloviny (obsahují foláty)

- mléko a brambory kvůli vitamínu B

- jídla bohatá na zinek (korýši, měkkýši, ořechy)

 

Vyhýbejte se

- soli a hodně slaným jídlům

- kyselým jídlům (např. nakládaná zelenina)

- tvrdým bonbónům

- alkoholu


Nekuřte a vyhýbejte se dráždivým jídlům, k nimž patří hlavně citrusové plody, vlašské ořechy, čili papričky a další ostrá koření.


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Anémie a její příznaky 
Celulitida 
Cukrovka a výživa 
Plicní arteriální hypertenze 
Refluxní nemoc jícnu - zánět 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny