Články

 

01.11.2009 - Iva Veselá

Deprese a jak na ní

 

Deprese nepostihuje jen lidskou psychiku, ale často ji doprovází i fyzické projevy. Lidé trpící těžkými depresemi zanedbávají potřeby svého těla právě v době, kdyby vyváženou, plnohodnotnou stravu nejvíce potřebovali. Deprese často člověka zbavuje chuti k jídlu, nebo ho naopak žene k přejídání a vyvolává neodolatelnou chuť na sladké. Deprese také způsobují bolesti hlavy a nespavost.

 

Co je to deprese?

Deprese je závažná psychická porucha, která postihuje až 10% obyvatelstva. Deprese se také nazývá chorobný smutek, což znamená časté chorobné opakování smutku, pocitu beznaděje a osamělosti. Hlavním projevem je sklíčená nálada, která nemocnému způsobuje duševní trýzeň a bolest. Deprese zbavuje člověka schopnosti prožívat většinu životních radostí a potěšení. Člověk s depresí se cítí unavený, bez energie, připadá si na světě zbytečný, je často vznětlivý, nedokáže se soustředit a zapamatovat si jednotlivé detaily, nic ho nebaví a ztrácí zájem o své koníčky. Nemocný ztrácí zájem o svůj vzhled, izoluje se od přátel a od kolegů. Deprese není slabostí charakteru, ale duševní poruchou, která není vůlí ovlivnitelná, naštěstí je dobře léčitelná.

 

Příčiny deprese

• Sekundární deprese je vyvolána známým poškozením, nebo onemocněním mozku, rozpoznanou tělesnou chorobou, nebo je způsobena některými léky a drogami.

 

• Primární deprese je často způsobena nedostatkem nervových přenašečů nervových signálů mezi mozkovými buňkami a změnou citlivosti nervových zakončení (receptorů). Mezi přenašeče (neurotransmitery) patří např. serotonin, dopamin, adrenalin, noradrenalin a další. Primární depresi může také vyvolat psychická zátěž, takovou zátěžovou situací může být i porod dítěte.

 

 

Deprese jako rizikový faktor

Jako by nestačilo, že deprese sama o sobě je vážné onemocnění, je také rizikovým faktorem pro vznik mnoho dalších chorob, jako jsou vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, zvyšuje tělesné onemocnění (ztuhlost svalů, porucha pohybového aparátu) a způsobuje často poruchy spánku.

 

Léky proti depresi

Pacienty, kteří onemocněli depresí, čeká běh na dlouhou trať. Deprese je celoživotní onemocnění s vysokým rizikem návratu, a proto léčba vyžaduje dlouhodobou terapii. Depresi lze úspěšně léčit antidepresivy, zvyšují koncentraci neurotransmiterů, zejména serotoninu a noradrenalinu a zmírňují nepříjemné stavy, které depresi doprovázejí. Pokud jsou léky užívány správně podle předpisu a rad lékaře dostaví se první zlepšení za dva nebo tři týdny. Za šest až dvanáct týdnů je pacient zpravidla bez příznaků, ale i potom je nutné brát léky ještě další čtyři až devět týdnů, jinak hrozí rychlý návrat nemoci.

 

BOJUJTE SAMI PROTI DEPRESI!!!

Lékaři na celém světě doporučují aby jste se do léčby deprese zapojily hlavně VY!! Krom pravidelného braní léků je dobré dodržovat ještě několik doporučení.

Optimismus – zkuste každé ráno před zrcadlem si říct, jak Vám to sluší, jak bude dnešní den úspěšný a na co se těšíte

 

Říkejte NE – lidé trpící depresí často neumí říkat NE, nedokážou snášet ponižování a kritiku od silnějšího jedince, a proto se často podřizují a jsou ke všemu svolní

 

Společnost – snažte se co nejvíce chodit do společnosti mezi lidi co Vás mají rádi, podpoří to Vaší náladu i psychiku

 

Při mrzuté náladě nidky nezůstávejte sami. Zaručeným lékem jsou kamarádi, sport nebo nějaká oblíbená činnost. Nebo si nějakou novou činnost vyhledejte.

 

 

Sport – snažte se v každé volné chvíli věnovat sportu, je to skvělá terapie proti depresi. Nejdříve se zaměřte na sport v menším počtu lidí, a potom choďte na kolektivnější sporty (aerobic, tanec apod..). Při sportu se uvolňují endorfiny (hormony štěstí) a vy se budete cítit o mnoho lépe.

 

Najděte si nového koníčka – trávení volného času s novou aktivitou je dobrým startem pro úsměv na rtech

 

Zaměřte se na svojí stravu – Mnoho studií ukázalo, že jídelníček složený ze správných živin pomáhá úspěšně zmírňovat vznik deprese.

 

Jezte hodně:

- celozrnných obilovin, luštěnin a brambor

- čerstvého ovoce a zeleniny

- libového masa, ryb, mořských plodů

- olivový, řepkový a sojový olej

 

Vsaďte na obiloviny, které dodají energii a nové síly, abyste neupadli do takových stavů.

 

 

Omezte:

- alkohol (depresi prohlubuje)

- kofein v čaji, kávě, nebo cole

 

Vyhýbejte se:

- masným polotovarům

- telecím a kuřecím játrům

- pivu, červenému vínu a likérům

- taveným sýrům


Na koho se obrátit?

Pokud na Vás všechno padá a vy máte pocit, že to sami nezvládnete, obraťte se na odborníky:

Psycholog

Má diplom z oboru, můžete se na něj obrátit se všemi problémy se kterými si nevíte rady. Pomůže Vám odkrýt příčiny úzkosti nebo deprese, vypořádat se smutkem, konflikty v rodině nebo v práci.

Psychoterapeut

Většinou je to psycholog, psychiatr nebo sociolog, který se specializuje na psychoterapii. Předepíše Vám nepředepíše léky ani Vám nedá konkrétní radu, ale pomůže Vám, aby jste se sami dokázali orientovat ve svých problémech a najít z nich východisko.

Psychiatr

Lékař, který diagnostikuje onemocnění, léčí jejich příčiny a projevy. Můžete jej navštívit, když trpíte depresí m jste podráždění, nebo naopak jste v útlumu. Řeší i potíže s navazováním vztahů s ostatními lidmi, neúrozy, anorexii, bulimii, ale i další nemoci.

Neurolog

Lékař, který ví jak funguje nervový systém a lečí i většinu nemocí které se netýkají jeho profese. Pomůže Vám například při depresi, bolestech zad a při potížích se spaním.


Potkala vás někdy deprese? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pěti


Čtěte také:

Infekční mononukleóza 
Jaterní nemoci - jak jim předejít 
Osteoporóza - tichá epidemie 21. století 
Rakovina má dlouhé prsty 
Sekundární osteoporóza 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny