Články

 

18.10.2010 - Iva Veselá

Cukrovka a výživa

1971ODV.jpg

 

Cukrovku má u nás více než 700 000 lidí. Příčinou této záludné choroby jsou genetické dispozice, ale hlavně špatný životní styl. Snad nejvýmluvnějším faktem je, že většina diabetiků trpí značnou nadváhou nebo rovnou obezitou.

Riziko toho, že u vás nemoc vypukne, nezvyšuje jen přejídání, ale i nevhodné složení stravy. Tedy hlavně potraviny bohaté na cukry a problematické tuky, především živočišné.


Příčiny:

- přejídání

- nevhodná koncepce jídelníčku

- jídelníček bohatý na jednoduché cukry a nevhodné tuky (nasycené, trans mastné kyseliny,...)

- převaha živočišných potravin

- nedostatek pohybu
- některé choroby (typické je třeba to, že se nemoc objeví po prodělané chřipce či viróze)
- užívání steroidních hormonů nebo diuretických léků

 

Mezi příznaky cukrovky patří především:

- únava
- časté močení
- silná žízeň

 

U některých lidí se mohou objevit i úbytky na váze. Protože organismus, který nemůže využívat glukózu, získává energii spalováním vlastních tkání. Později se přidávají i další komplikace.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Typy cukrovky

Existují dva druhy cukrovky - 1. a 2. typu. Lidé s prvním typem (jde o vrozenou poruchu) bývají úplně odkázáni na inzulín. U lidí s druhým typem (u nich jde o poruchu získanou) není pokaždé nutné, aby inzulín brali. Někdy stačí, když berou tabletky (antidiabetika) a upraví si jídelníček.

Odborníci odhadují, že dietou lze nemoc léčit až u třiceti procent diabetiků. Důležité je, aby přitom pacienti vždycky spolupracovali s lékařem. A bez jeho souhlasu nevysazovali žádné léky.

 

Jídelníček diabetiků

Diabetici by měli při sestavování jídelníčku vědět, že tvorbu inzulínu podporuje niacin, zinek a některé aminokyseliny (leucin, izoleucin, fenylalanin, lysin, arginin).

Niacin (vitamín B3) obsahují například mořské řasy a listová zelenina. Hodně zinku nejdete třeba v dýňových semíncích. Aminokyseliny jsou zejména v masech. Nejlepší bývají masa libová (krůtí, králičí, klokaní, rybí, kuřecí atd.).

 

Účinnost inzulínu zvyšuje také chróm. Dobrým přírodním zdrojem chrómu je brokolice. V menší míře jej obsahují i některé další druhy zeleniny, dále maso, škeble, kuřata, kukuřičný olej, pivovarské kvasnice, celozrnná mouka, ječmen, černý pepř, játra a sýr.

 


Při cukrovce je zapotřebí

- jíst pravidelně malé porce

- nepřejídat se

- snížit množství jednoduchých cukrů, nasycených tuků, smažených nebo kořeněných jídel

- zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny, tedy dost zeleniny, zejména luštěnin, a ovoce, ale také celozrnných výrobků, knäckebrotů, otrub atd.

- vhodné je jíst aspoň dvakrát týdně ryby kvůli zdravým tukům (omega-3 nenasycené mastné kyseliny), které přispívají ke stabilizaci krevních tuků a příznivě působí na kardiovaskulární systém, nebo tyto tuky užívat jako potravinové doplňky, které si koupíte lékárně


Inulin

Prokázalo se, že pro diabetiky jsou velice vhodné takové druhy zeleniny, které obsahují polysacharid inulin. Ten se rozkládá na fruktózu, která má nízký glykemický index (zvedá jen málo hladinu krevního cukru). Pokud je diabetici 2. typu zařadí do svého každodenního jídelníčku, výrazně se zlepší jejich zdravotní stav.

Hodně inulinu obsahují cibule, artyčoky nebo topinambury. Z bylin pak čekanka obecná, smetanka lékařská, pupava bezlodyžná, lopuch či oman pravý. Diabetikům také prospěje, když budou užívat nať borůvky, kopřivy, jestřabiny lékařské, fazolové lusky a listy šalvěje. Tyto rostliny snižují hladinu krevního cukru a obsahují řadu dalších, velice prospěšných látek.

O tom, do jaké míry vám zmíněné byliny a potraviny mohou prospět, je dobré se poradit s nutriční terapeutkou. Většinou pracují v nemocnicích a ve specializovaných diabetologických centrech

 

Zdroj: Novinky.cz

 

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Detoxikace - očista organismu 
Cholesterol 
Jaterní nemoci - jak jim předejít 
Plíseň nehtů 
Špatná paměť - i váš problém? 


Diskuze

Tomáš Prokeš
Web: http://www.podpurnalecba.cz

Glukózofruktózové sirupy

Glukózofruktózové sirupy jsou mnohem horší než klasický bílý cukr. Většinou se vyrábí průmyslově z geneticky upravené kukuřice a bohužel se dnes přidávají skoro do všeho. Způsobují pocit nenasycenosti, nadváhu a obezitu a cukrovku druhého typu. Proč se tedy tak masově používají? Protože výroba je mnohem levnější, než výroba bílého cukru. Pokud nemůžete být bez sladkostí, vyrobte si je doma: v misce promíchejte dyňové a slunečnicové semínko, ořechy, mandle a oslaďte nesířenými rozinkami.

02.09.2016 20:04
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny