Články

 

30.08.2010 - Iva Veselá

Vypadávání vlasů - alopecia

1937ZjA.jpg

 

V dnešní době bohužel nelze říci, že vypadávání vlasů neboli alopecia je výjimečná záležitost. Příčin tohoto problému je mnoho a není vždy lehké zjistit, proč k tomu dochází.

 

Víte, že...?

Člověk má na hlavě průměrně 100 000 vlasů. Lidé se zrzavými vlasy o 20 000 méně, naopak blonďáci o 30 000 více. Na pouhý 1 milimetr vlasů musíme čekat 3 dny (0,35 mm za den), tedy na 1 centimetr, téměř měsíc. Pokud budeme brát v úvahu 70-ti letého člověka, za jeho život mu vlasy narostou do délky téměř 90 metrů - skoro neuvěřitelné :)

Ještě zajímavější číslo je to, o jakou délku nám povyrostou vlasy za 1 jediný den. V případě množství 100 000 vlasů, z nichž každý povyroste o 0,35 mm, nám denně celkem na hlavě vyroste 35 metrů vlasů!

 

Příčina vypadávání vlasů

Jak je výše napsáno, příčin je spousta, někdy je příčina jasné, někdy nikoliv. Jediné, co je jisté je to, že léčba může fungovat. V zásadě lze rozdělit příčiny vypadávání vlasů do 2 skupin:

 

  • Poruchy vrozené - již od narození nebo dětského věku vznikají na hlavě lysá ložiska, na kterých je jemné chmíří nebo vlasy chybí celkově. V tomto případě se nejedná pouze o problematiku vlasů, ale často chybí ochlupení na dalších částech těla. Z lékařského hlediska je léčba většinou nemožná.
  • Poruchy získané - jedná se o nejčastější příčinu vypadávání vlasů. Během života dochází ke změnám kůže na hlavě, zániku vlasových cibulek a nakonec nevratným výpadkem vlasů. Na kvalitu vlasů (také nehtů a pleti) má veliký vliv strava a celkově náš životní styl. Pokud se vypadávání vlasů chcete vyhnout, doporučuji přehodnotit svůj stávající život a začít se změnami.

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Časté příčiny

Mezi časté příčiny vypadávání vlasů patří například příliš utažený účes, dlouhodobý psychický stres (nebo silný krátkodobý), fyzické nebo jiné psychické vypětí, nesprávné diety, těhotenství, některé druhy léků, infekce, nedostatek vitamínů, podvýživa, anorexie, bulimie nebo onemocnění štítné žlázy.

Je tedy zcela evidentní, že na kvalitu vlasů má vliv výše uvedený životní styl. Jen tak lze předejít problémům s psychickými a fyzickými problémy, infekcím, nedostatku vitamínů, poruše štítné žlázy nebo nutnosti užávání léků.

 

Kdo je nejvíce ohrožen

Možná odpovíte sami, že muži. Ano, je to tak - lysiny se začínají objevovat na čele, poté se rozšiřují směrem dozadu, až může v konečné fázi dojít k výpadku vlasů na celém temeni a týle hlavy.

Ženy jsou nejvíce ohroženy po porodu od doby menopauzy, kdy vlivem poklesu tvorby pohlavních hormonů, dochází nejen k řídnutí, ale i ústupu vlasového porostu.

 

 

Jak poznáme, že je problém?

Zejména u mužů je typická tvorba tzv. koutů. U žen k tvorbě výrazných koutů nedochází, ale je dobré si všímat vlasů, které zůstanou na polštáři nebo v ručníku po sušení vlasů.

Berte na vědomí, že denně člověku přirozeně vypadne zhruba 100 vlasů a při jejich mytí se množství ztrojnásobí.

 

Proč vlasy jen tak padají?

Vlasová cibulka vyprodukuje cca 10 vlasů za svůj život. Ve fázi zániku dojde ke spontánnímu vypadnutí vlasu. Takový vlas lze snadno vytáhnout, vypadne anebo ho vyčečeme hřebenem.

 

Jak problém řešit?

Určitě nemějte ostych a vyhledejte dermagologa. Ten stanoví příčinu a navrhne způsob léčby.

 

Péče o vlasy

Jestliže si chcete udržet krásnou hřívu co nejdelší dobu, tak je hýčkejte nejenom kvalitní a správnou stravou, ale nenamáhejte je mechanicky jako například neprofesionální pročesávání, kartáčování silou, stažené účesy, používání kulmy, sušení horkým vzduchem, používání nekvalitní nebo neúčinné vlasové kosmetiky, vystavování vlasů přímému slunci apod.

 

Paruka nebo transplantace?

S takovou věcí vám samozřejmě poradí odborník. Paruku můžete zvolit buď přírodní (péče o ní je složitější a je nutné se s ní naučit zacházet) nebo umělou (doporučuje se na příležitostné nošení). V případě transplantace si dle náročnosti zákroku připravte 20 - 100 tisíc korun.

 

Image: Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Bolest kloubů 
Cukrovka a výživa 
Kvasinky a acidophilus 
Sekundární osteoporóza 
Stravování během chřipky a nachlazení 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny