Články

 

20.07.2009 - Iva Veselá

Anorexie nemusí být ihned vidět

 

Anorexie je duševní nemoc, která se projevuje odmítáním potravy. Týká se většinou dívek, ale případy nejsou vyloučeny ani u chlapců. Obě tyto skupiny mají zkreslené představy o svém těle. Společně s bulimií se řadí k tzv. „poruchám příjmu potravy“. Nejčastější projevy této nemoci se vyskytují v pubertě, a to mezi 14 a 18 rokem, dále ženy po 40, kdy touží být zase mladé a krásné.

 

Často se hubnutí vymkne z rukou a důsledky mohou být smrtelné, aniž by si to oběť uvědomovala. Při nejmenším může nemoc způsobit trvalé následky - ztráta menstruace >> neplodnost, osteoporóza (řídnutí kostí), vypadávání vlasů, nekvalitní pleť, drolení zubů, ztráta vitamínů a minerálů a tím postupné vypovězení funkce tělesných orgánů.

 

 

Příčiny anorexie

Podnětů, které mohou tuto nemoc vyvolat je spousty. Mohou to být problémy v rodině, problémy s matkou, otcem či sourozencem, neúmyslné poukázání kamaráda(ky) na drobné špíčky nebo nenalezení sama sebe. Dotyčný může prožívat pocity smutku, osamocení, zoufalství, bezmoci a deprese. V některých případech může tíhnout i k sebevražedným sklonům. Oběti mentální anorexie se většinou setkávají v komunitách jako jsou diskuse nebo blogy. Vzájemně se takto podporují, což je ještě hrozivější. Nemocná má představu, že je stále tlustá a postupně odmítá potravu. Může to dojít až ke stavům, že si dívky nečistí zuby, aby nepozřely přebytečné kalorie ze zubní pasty.

 

Pacient má na první pohled kostnatý pobledlý obličej, vyklenuté lícní kosti, klíční kosti, viditelná žebra, kolena širší než stehna.

 

Být jako modelka?

Mnoho dívek má v hlavě zakotvenou představu, že chtějí vypadat jako modelky. Neuvědomují si, že i modelky si pro svou ultraštíhlou postavu někdy ničí tělo nesprávnou životosprávou - málo spánku, nedostatek živin v potravě a z toho vyplývající extrémní vyhublost. Dívky se domnívají, že s hubenou postavou dosáhnou úspěchu a uznání. Nedokáží posoudit, co je v životě důležité, nedokáží reagovat na jistou situaci a za řešení nebo úspěch považují štíhlost. Někdy pacient svůj vnitřní stav prostě projeví tak, že se rozhodne ničit si vlastní tělo, "ať ostatní vidí, jak trpím..." Od tohoto se odvíjí název nemoci - pacient má v hlavně utkvělou myšlenku štíhlosti, proto se anorexie nazývá mentální.

 

Příznaky

Nejmožněji sledovaným ukazatelem je úbytek hmotnosti. BMI index spadá pod hranici 17,5 a méně. Pacient drží různé diety a straní se stravování s kamarády či rodinou. Je samotářský a uzavírá se sám do sebe. Stále se vidí jako tlustý(á) a má panickou hrůzu z konzumace potravin, aby nepřibral nějaké to deko. Alarmujícím příznakem je ztráta menstruace, čímž může dojít k nemožnosti otěhotnění, u mužů ke ztrátě plodnosti. Nemocný je podrážděný, špatně spí, jelikož myslí na jídlo nebo se s pocity hladu budí, je unavený a nesoustředěný. Ve škole se může zhoršit průměr a dotyčný postupně přichází o kamarády, jelikož se jim záměrně vyhýbá z důvodu zaměření na svou postavu.

 

Anorexií netrpí pouze dívky

 

Následky

Negativ není málo. Mohou se tvořit otoky, dochází ke zpomalení činnosti žaludku a následné zácpě, zánětu slinivky břišní, může se objevit zvýšený krevní tlak či srdeční arytmie. Vnější následky tvoří vypadávání vlasů, suchá praskající kůže, zánět plic, poruchy paměti, křeče a svalová slabost.

 

Léčba

Prvním krokem k léčbě je připustit si svojí nemoc. Nejdůležitější je rozhodnutí samotné dívky, případně rodičů, jak danou situaci řešit.

Jednou možností léčby je rodinná terapie. V lepším případě si dívka (chlapec) sama uvědomí, že si devastuje tělo a že si nechce poškodit zdraví. Uvědomí si, že na postavě nestojí celý svět a že chlapci si k láskyplnému vztahu nevybírají dívky podle vychrtlé postavy. Na léčbě se podílí celá rodina. Pacient/ka už na svůj problém není sama a posezení s psychologem pomůže v mnoha věcech i rodičům. Pokud pacient/ka není v kritickém stavu, není hospitalizována. Rodinná terapie se hodí spíše pro pacienty/ky, kteří žijí s rodiči.

 

Léčba anorexie i bulimie se neobejde bez změny jídelních návyků a s nimi souvisejících postojů a chování. Nejrozumnější je vyhledat na pomoc odborníka. V některých případech při extrémní vyhublosti je nutné přistoupit k několikaměsíční hospitalizaci.

 

Foto: Marieclaire.co.uk

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Citlivý zažívací trakt 
Hypertenze 
Krátce o celiakii 
Příčina rakoviny je známá už desítky let - bojujte s tím! 
Rakovina má dlouhé prsty 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny