Články

 

21.10.2009 - Iva Veselá

Krátce o celiakii

 

Celiakie je onemocnění střev, které je v naší populaci relativně rozšířené. Nemoc lze zařadit do autoimunitních zánětů střeva společně s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Jde tedy o agresivní zánětlivou reakci našeho imunitního systému proti buňkám střevní stěny. Celiakie má však od oněch dvou chorob některé významné odchylky.

 

Příčina

Na rozdíl od Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy známe u celiakie příčinu autoimunitní reakce a tou je zkřížená imunitní reakce na lepek. Lepek je látka vyskytující se v obilí a v produktech z něj vyrobených. Na lepek ve střevě některých lidí s genetickým předpokladem zaútočí imunitní systém a ten pak napadne i buňky střeva (zkřížená reakce) a způsobí zánět různého rozsahu.,

 

 

Projevy

Klasicky dochází k napadení různých částí tenkého střeva. Projevy jsou různé. U některých lidí je zánět pouze mírný a nijak se neprojeví. Toto je důvod, proč je celiakie považována za vzácnou, mnozí lidé o své nemoci vůbec neví (komplikace nemoci je však ohrožují také!). Případné projevy jsou dosti pestré: průjmy, nadýmání, bolesti břicha, hubnutí, krev ve stolici, únava a jiné. Těžké formy onemocnění mohou být velmi nepříjemné. Poměrně zvláštním je u celiakie výskyt kožní vyrážky na obličeji, loktech a kolenou. Je to dáno tím, že imunitní systém podrážděný lepkem nenapadne jen tenké střevo, ale částečně i některé buňky kůže (této vyrážce se říká dermatitis herpetiformis Duhring).

 

Komplikace

Ve škole nám zdůrazňovali, že neléčená celiakie zvyšuje šanci vzniku mnoha typů rakoviny- střevní i mimostřevní. Problém je ten, že velikost tohoto rizika nezávisí na tíži celiakie. I člověk bez jakýchkoliv či jen s malými střevními problémy se zjištěnou celiakií by tedy ve svém zájmu měl spolupracovat s lékařem na dietních opatřeních.

 

Prevence

Se samotným genetickým předpokladem k celiakii nic neuděláme. Zabránit můžeme jen vzniku projevů nemoci vyloučením lepku ze stravy a nasazením bezlepkové diety. To je dost obtížné řešení, obzvláště když si uvědomíme, že lepek je kromě obilné mouky a moučných výrobků i v pivu a vůbec v mnoha potravinách, kde bychom to ani neočekávali. Pozorné prostudování etiket jednotlivých potravin je na místě.

 

Léčba

Léčba souvisí s podáváním protizánětlivých léků (kortikoidy) při záchvatu a prevence dalšího záchvatu pečlivým dodržováním bezlepkové diety. Čím poctivěji dietu dodržujeme, tím více klesá riziko vzniku komplikací v podobě nádorů.

 

Pro Bio-Life.cz: MUDr. Jiří Štafánek

 

 

Máte někoho v rodině s celiakií? Napište nám do diskusního fóra!


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Afty 
Hypertenze 
Půst - očista těla 
Vypadávání vlasů - alopecia 
Zrak - zlepšete ho cvičením! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny