Články

 

10.01.2013 - Iva Veselá

Hypertenze

 

Cvičíte rádi a aktivně? Nebo jste se rozhodli začít cvičit silové nebo vytrvalostní sporty, ale už vám není dvacet let? Než se rozhodnete začít tréninkem, měli by jste si u svého lékaře nechat zjistit alespoň hodnotu krevního tlaku. Měli byste si dávat pozor, protože hypertenze je se silovým cvičením opravdu nepřípustná.

Statistiky
V ČR je odhadem 1 milión hypertoniků. Přibližně 2/3 náhlých úmrtí je zaviněno právě vysokým krevním tlakem. Přibližně 1/2 hypertoniků trpí i cukrovkou. Častým následkem hypertenze je mimo jiné srdeční selhání a cévní mozková příhoda.

 

 

Co je hypertenze?

Nejdřív bychom si měli vysvětlit, co je krevní tlak (TK). Krevní tlak udává vztah mezi tzv. systolickým (při stahu srdce) a diastolickým tlakem (při uvolnění srdečního svalu). Obyčejně se udává v mmHg (v milimetrech rtuťového sloupce). Pohled na optimální hodnotu TK neustále mění. Zatímco před pár lety se jako fyziologický tlak brala hodnota do 160/105 mmHg, dnes se doporučuje hodnota mnohem nižší, někdy pouze např. do 140/90 mmHg. Pokud je některá z hodnot vyšší, mluvíme o vysokém krevním tlaku, neboli hypertenzi. Hypertenzi dále rozlišujeme na středně těžkou a těžkou. Středně těžká hypertenze je stav, kdy je systolický tlak vyšší a diastolický má hodnotu do cca. 115 mmHg. Pokud hodnota diastolického tlaku přesáhně 115 mmHg, mluvíme již o těžké hypertenzi. Tento stav - pokud je trvalý, vyžaduje vždy medikamentózní léčbu!

 

Pravděpodobnost vysokého TK

Je to zvláštní, ale dosud vlastně není známa pravá příčina vzniku této formy hypertenze. Známe však mnoho faktorů, které mají na vznik hypertenze prokazatelný vliv. Jsou to především dědičné faktory, nadváha (respektive obezita), nadměrné solení, alkohol a některé léky (např. antikoncepční pilulky či kortikoidy).


Mám hypertenzi?

Jak jistě víte, krevní tlak si lze nechat změřit u doktora, ale můžete to zjistit i jistými příznaky. Někdy žádné příznaky nepocítíte a můžete mít pocit dobrého zdraví. Ale dávejte si pozor na následující:

-          bušení srdce

-          bolesti v krajině srdeční

-          závratě

-          bolesti hlavy

-          nervozita

-          únava

-          dechová nedostatečnost

 

Mohu solit?

Říkáte si, co má společného sůl s hypertenzí? Jestliže budete ve velkém množství používat kuchyňskou sůl, způsobíte si tak zvýšení TK. Doporučený denní příjem soli je 4-5g, ale v našich zemích se pohybuje kolem 10-15g, což je závratná hodnota. Bohužel lidé poměrně často přijímají i více než 30g kuchyňské soli denně. Každý člověk je na příjem soli jinak citlivý, ale dá se předpokládat, že pokud svůj denní příjem soli snížíte např. na 5g, Váš TK se během několika týdnů sníží přibližně o 10 mmHg. Dávejte si tedy na to pozor! Napište si na papír, jaká jídla jste měli přes den a jak hodně byla slaná. Uvidíte, jak hodně soli jíte!

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 


Nadváha a obezita

Vliv nadváhy na vznik vysokého TK je nepochybný. Mezi lidmi s hypertenzí je 2 x více těch, kteří mají nadváhu. Odstranění nadbytečných kilogramů je také nejlepší cestou k snížení TK. Jak snížit tělesnou hmotnost? Jednoduše - přijímejte méně energie než jí vydáte. Zní to snadně, ale pro většinu neuskutečnitelné. Zařaďte mezi své koníčky nějakou aerobní činnost, zapomeňte na čokoládu, sladkosti, uzeniny, tučná masa, majonézu, tučné omáčky apod. Často bude redukce nadváhy dostatečná pro snížení TK.

 

Pro Bio-Life.cz: Musculus.cz/kulturistika


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Alergie 
Antikoagulační léčba 
Bolest kloubů 
I v pupíku můžete mít kvasinky 
Nepříjemné bradavice 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny