Články

 

08.02.2011 - Iva Veselá

Jak posílit imunitu s beta-glukany

2018NGM.jpg

 

Vzhledem k tomu, že mnoho mých klientů trpí poruchami imunity (ať už chronickými nebo aktuními), jednou ze zajímavých látek v tomto boji pro ně mohou být glukany.

 

Poruchy imunity

Imunita je ohrožena vnitřními vlivy (naše kvalita stravování, co pijeme i dýcháme), vnějšími vlivy (ovzduší, kouření stres a psychické vypětí,…), ale také tím, že mnozí z nás mají překyselený organismus, což imunitu narušuje výrazně. Tímto je imunitní systém narušen, nepracuje správně, tudíž nás nemůže chránit před alergiemi, záněty, infekcemi, virózami a další řadou vcelku vážných onemocnění.

 

Pomoc glukanů

Glukany jsou polysacharidy většinou z hub, kvasinek nebo některých rostlin. Glukany vyživují buňky zajišťující obranyschopnost našeho organismu, jsou to makrofáty, mikrofágy, leukocyty a lymfocyty. Makrofágy jsou buňky, které jako první zajišťují obranné reakce, pohybují se všemi orgány a mají za úkol najít a zničit všechno, co je pro organismus cizí. Pro svou práci ale potřebují posílit. Glukany stimulují makrofágy k maximální aktivitě.

 

Glukany pomáhají při napadení organismu mikroorganismy, dodávají mu nezbytnou energii. Jestliže mají buňky dostatečné množství glukanů, tak jsou živější a odolnější vůči infekcím, glukany pomohou v tom, že se buňky rychleji se množí. Dostatečná hladina glukanů v organismu tedy výrazným způsobem urychluje přirozenou regeneraci buněk, zkracuje dobu potřebnou pro odeznění chorob a nemocí a zbržďuje proces stárnutí.

 

Glukany mají velký vliv na regeneraci buněk jater a slinivky.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.

 

 

 

Kdy pomáhají

Glukany je tedy vhodné využít při léčbě onemocnění jater a pro léčbu cukrovky. Glukany mají schopnost urychlit jakoukoliv léčbu, ať už podle klasické nebo alternativní medicíny, glukany tedy doplní léčbu klasickými léky i bylinkami. Zároveň zlepší vstřebávání vitamínů a podpoří detoxikaci organismu. Jsou vysoce účinné při infekčních onemocněních a na posílení imunity, dokonce nastolí na nějakou dobu přetrvávající stav zlepšené imunity organismu. Užívání glukanů je doporučováno také při stresu, depresích a zvýšené zátěži kladené na organismus ať už nemocí, např. při nádorovém onemocnění, chemoterapii, ozařování nebo při zátěži způsobené psychickými problémy. Beta-glukan má na nádorové buňky cytostatický účinek. Beta-glukany chrání náš organismus proti zážení vydávané elektronikou, mobilními telefony, počítači nebo televizory. Glukany kromě toho působí příznivě také při onemocněních z nachlazení a při následné rekonvalescenci.

 

Zvláštní posílení imunity

Pro posílení imunitního systému se používají zvl. beta-glukany. Tady mohou glukany posílit organismus např. sportovcům nebo vyčerpaným podnikatelům, příp. glukany vzpruží organismus i u těžce tělesně pracujících. Všem těmto skupinám pracujícím na hranici sil pomohou betaglukany při zvýšené únavě, při zvýšené teplotě, začínající rýmě a kašli případně spojené s výskytem oparů. Beta glukany napomáhají při potížích s pravidelným vyprazdňováním, pomalým metabolismem a pomáhají nemocným s hemoroidy i prostatickými potížemi. Betaglukany jsou pro svůj detoxikační účinek vhodné také pro astmatiky a alergiky a nemocné s jaterními problémy. Beta glukany příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi, mají schopnost se podílet na obnově funkčnosti buněk slinivky a jater, jsou tedy obzvlášť vhodné jako doplněk pro diabetiky.

 

 

 

Vhodné pro...

Betaglukany vhodné pro diabetiky a těhotné ženy a děti. Doporučila bych je i jako doplněk stravy také pro těhotné ženy s těhotenskou cukrovkou a děti, kterým nebývají některé doplňky stravy doporučované.

 

Image: Graham Maddrell / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pěti


Čtěte také:

Alergie 
Bulimie a její rizika 
Krátce o celiakii 
Nepříjemné bradavice 
Plicní arteriální hypertenze 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny