Články

 

09.01.2013 - Iva Veselá

Zrak - zlepšete ho cvičením!

2136NWY.jpg

 

Ano, opravdu! Zrak lze zlepšit cvičením. Zrak si nezlepšíte brýlemi, těmi slepotu jen podporujete. Toto tvrzení vám hned dokážeme a zároveň dostanete návod na zlepšení zraku.

 

Jak návod vznikl

Původním pisatelem takových procvičovacích návodů byl H. Benjamin. Už od dětství trpěl špatným zrakem, resp. krátkozrakostí, která se mu rok od roku zhoršovala. Ve svých 27 letech byl v práci „nepoužitelný“, jelikož nosil nejsilnější možné brýle, jaké byly (uváděno je -20,5 dioptrie). Začal praktikovat oční cvičení společně s dodržováním správné životosprávy, že měl po 2,5 letech téměř normální zrak a nakonec brýle odhodil navždy. Tyto metody popsal během 44 let ve 13 vydáních.

 

Metody cvičení – důležité!

Jestliže se chcete zbavit očních problémů, nejen že musíte chtít, ale stojí to i jistou dávku trpělivosti, houževnatosti a důvěřovat tomu, co děláte. Jestliže nebudete věřit v uzdravení, tak se neuzdravíte. Jestliže budete cvičit bezmyšlenkovitě, neuzdravíte se. To už se do cvičení ani nepouštějte.

Při každém cviku si musíte uvědomovat jeho sílu a chtít dosáhnout lepšího zraku. Následující cviky provádějte bez brýlí. Jestliže brýle nosíte trvale, sundávejte si je co nejčastěji a procvičujte si zrak. Například při chůzi do práce, na procházce, v přírodě. Po několika dnech postupně budete doslova vidět zlepšení.

 

Proč brýle NE?

Brýle můžeme nazvat jakousi „podpěrkou“ pro naše oči. Očím sice dodáte zrak, ale budou lenivět a zrak se bude zhoršovat. Nošení brýlí vám neumožní přirozený pohled a navíc je pohled vymezen do prostoru vymezeného obroučkami. Nošením brýlí oční svaly nijak neposilujete, nepokouší se zlepšit, leniví a po nějaké době sáhnete po silnějších brýlích. Tak to bude pokračovat stále. Očím samozřejmě neprospívá ani umělé světlo (např. při práci s počítačem).

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

Cvičení očních svalů

Níže uváděná cvičení jsou vhodná pro uvolňování napnutých a strnulých svalů očí a jejich okolí. Svaly očí jsou ztuhlé u všech lidí s vadným zrakem. Těmito cvičeními se opět stanou pružnými a poddajnějšími, budou se pohybovat a přizpůsobovat mnohem volněji, což bude mít za následek urychlení návratu k normálnímu vidění. Cvičení by se měla provádět v pohodlné pozici, pravidelně každý den 4-5 minut. Věřím, že zlepšení, které bude následovat, Vám bude dostatečnou kompenzací za tento "ztracený" čas.

 

 


1. Pohyby očima nahoru a dolů

Hlavu držte v klidu a důkladně se uvolněte. Očima pohybujte směrem nahoru (co nejvíce), potom zase co nejníže dolů, vždy tak, aby bylo ve svalech očí cítit určité napětí. Opakujte 6x. Pohyby očí jsou pomalé a pravidelné. Cvičení provádějte bez námahy a používejte co nejméně síly. Po několika pohybech zavřete oči a nechte je několik sekund, aby si odpočinuly. Když si takto oční svaly uvolníte, budete se schopni podívat výš nahoru i níž dolů než předtím. Variace se zavřenýma očima.

Ten samý cvik provádějte se zavřenýma očima. Nejen že si tím procvičíte oční svaly, ale dojde zároveň i k masáži oční bulvy.

 

2. Pohyby očima do stran

Očima pohybujeme nejprve silně do prava, potom silně do leva. Na každou stranu tak daleko, jak to bude možné. Nenásilně alespoň 6x. Několik sekund si se zavřenýma očima odpočiňte. Podobně jako v předchozím cvičení se svaly uvolní a budete vidět více do stran. Opakujte 2-3x. Ten samý cvik provádějte i se zavřenýma očima! Kombinace obou těchto cviků
Očima opisujte do prostoru před sebou velké písmeno "H". Podobně jako v předchozích případech se oči uvolní a budete vidět více do stran. Opakujte 2-3x.

 

3. Pohyby očima po úhlopříčkách

Podívejte se silně vpravo nahoru, potom vlevo dolů, vlevo nahoru a vpravo dolů. Zavřete oči a nechte je 3-4 sekundy odpočinout. Několikrát opakujte! Kombinace všech 3 cviků
Očima opisujte do prostoru před sebou velká písmena "A" a "K"!

 

4. Kroužení očima

Podívejte se silně nahoru a potom očima opisujte co možná největší kruhy směrem doprava, dolů, doleva a zpět nahoru. Opakujte 4x. Stejný cvik opakujte opačným směrem. Nechte oči odpočinout a proveďte celé cvičení znovu, tentokrát se zavřenýma očima!

 

5. Cvičení zaostřování oční čočky

Domnívám se, že toto je stěžejní cvičení celého procesu zlepšování zraku! Před oči si dejte ukazovák na vzdálenost asi 20-30 cm, tak blízko, dokud jej budete vidět ostře. Postavte se před nějaký předmět vzdálený minimálně 5 metrů. Svůj zrak zaostřete na prst a hned nato na vzdálený předmět. Opakujte 10x. Na 3-4 sekundy oči zavřete oči a nechte je odpočinout. Celý postup opakujte 2-3x. Celé cvičení provádějte dost rychle, ale důkladně, vždy s dokončenou akomodací, aby si oční čočka a oční bulva na tuto činnost zvykaly. Toto cvičení provádějte co nejčastěji, můžete i při chůzi!

 

Další cvičení a pomůcky

Sluneční svit

Cena slunečního svitu je ve všech případech vadného zraku značná a je jen třeba doporučit všem lidem se špatným zrakem, aby slunečních paprsků dopřávali svým očím co nejvíce. Nejlepší způsob je ten, že zavřete oči, vystavíte je proti slunci a hlavou budete mírně pohybovat ze strany na stranu. Tak budou sluneční paprsky dopadat na všechna místa oka rovnoměrně. Kdykoli je to možné, provádějte toto cvičení 10 minut - 3x denně. Díky tomuto cvičení se oči dobře prokrví a uvolní se svaly i nervy. Je samozřejmé, že i toto cvičení se provádí bez brýlí.

 

 

Studená voda

Studená voda je další efektivní prostředek k uvolňování očí a okolních tkání. Nakloňte se nad umyvadlo (vanu), ponořte ruce do vody, naberte vodu do dlaní a rázně ji šplíchejte do zavřených očí. Opakujte 20x. Toto cvičení velmi osvěžuje oči. Je to dobrý prostředek vždy, když cítíte, že máte oči unavené, nejlépe však minimálně 3x denně. Důležité je, aby voda byla studená, nikoli vlažná!

 

Čtení
Čtení je jedním z nejlepších prostředků pro udržení zdravých očí a nikdy nemůže způsobovat vadný zrak. Není podstatné, jaké množství textu se čte, pouze na tom, aby byly oči po celou dobu uvolněné. Začněte číst bez brýlí ze vzdálenosti, která Vám nejvíce vyhovuje. V případě extrémní krátkozrakosti bude tato vzdálenost možná tak malá, že budete muset zprvu číst pouze jedním okem. Jakmile pocítíte únavu (očí), přestaňte číst a na 1-2 sekundy oči zavřete. Poté se znovu vraťte ke čtení. Po celou dobu pravidelně a často mrkejte. Pokud máte jedno oko slabší, čtěte s ním častěji.


Pro Bio-Life.cz: Musculus.cz/kulturistika

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 


Image: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 26 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Deprese a jak na ní 
Rašelina – účinná pomoc při bolesti zad, kloubů a páteře 
Studené nohy 
Špatná paměť - i váš problém? 
Tasemnice - jak jí vyvarovat 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny